Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläintutkijat: Isoaivoiset nisäkkäät surevat lajitoverinsa kuolemaa

Tiede
 
Lauri Seppälä
Tony Heald NaturePL
Afrikannorsu vartioi kuolleen lajitoverinsa ruumista. Kuva on otettu Namibian pohjoisosassa, Kunenen alueella.
Afrikannorsu vartioi kuolleen lajitoverinsa ruumista. Kuva on otettu Namibian pohjoisosassa, Kunenen alueella. Kuva: Tony Heald NaturePL

Kun delfiini, simpanssi tai elefantti käyttäytyy oman terveytensä kannalta vahingollisesti, se voi olla merkki surusta. Useat nisäkkäät vaikuttavat surevan läheisen eläinyksilön kuolemaa.

Vuonna 2007 delfiinitutkija Joan Gonzalvo todisti erikoista tapahtumaa Kreikan vesillä. Hän näki, kuinka pullokuonodelfiini työnsi vastasyntynyttä poikastaan vastavirtaan pois tutkijoiden veneen liepeiltä.

Vaikutti siltä kuin ahdistunut delfiiniemo olisi yrittänyt tökätä vauvansa liikkeelle, siinä onnistumatta. Poikanen oli kuollut.

Koska aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, kelluva ruumis alkoi nopeasti mädäntyä. Silloin emo alkoi äkisti irrottaa poikasen kuollutta ihoa ja löysää kudosta.

Delfiiniemo jatkoi näin myös seuraavana päivänä, jolloin Gonzalvo ja hänen kollegansa alkoivat huolestua. Emo käyttäytyi tavalla, joka oli selvästi vahingollista sen omalle terveydelle: se keskittyi vain kuolleeseen poikaseensa eikä esimerkiksi syönyt ja nukkunut normaalisti.

Tutkijat päättivät jättää delfiininpoikasen nostamatta, vaikka siitä olisi ollut tutkimushyötyä. He tulkitsivat, että emo kävi läpi surua, jota he halusivat kunnioittaa.

Kokiko delfiiniemo todella surua? Aukotonta tutkimustietoa ei ole saatavilla. Yhä useampi tutkija kuitenkin uskoo, että ainakin isoaivoiset nisäkkäät saattavat surra, kun niiden perheenjäsen tai läheinen lajitoveri kuolee.

Yhdysvaltalaisen antropologian professorin Barbara J. Kingin mukaan eläimen voi tulkita surevan, kun se käyttäytyy silminnähden ahdistuneesti ja vastoin sen selviytymisen kannalta tärkeitä rutiineja. "Surevan" eläimen ääntely, kehon asennot ja kasvojen ilmeet viittaavat usein alakuloon ja levottomuuteen.

Eräs mielenkiintoinen havainto on peräisin skotlantilaisesta Blair Drummondin safaripuistosta vuodelta 2008. Arviolta 50-vuotias Pansy-simpanssi veti viimeisiä henkäyksiään. Silloin Pansyn läheinen ystävä nimeltään Blossom piti Pansya pitkään kädestä, silitti sitä ja nojasi Pansyyn kasvot tämän kasvojen lähellä. Blossom istui Pansyn ruumiin vieressä koko seuraavan yön. Kun Blossom lopulta kävi nukkumaan, se heräili ja vaihteli asentoaan levottomasti verrattuna normaaliin olotilaan.

Myös norsut voivat reagoida erityisellä tavalla kuolemantapauksiin. Tätä todistavat muun muassa eläintieteilijä Iain Douglas-Hamiltonin havainnot Kenian Samburusta vuonna 2003.

Douglas-Hamilton huomasi, että Eleanora-niminen matriarkka eli lauman vanhin naaras oli kuolemaisillaan. Kun Eleanor rojahti maahan, toisen lauman matriarkka säntäsi apuun. Se yritti nostaa Eleanorin takaisin jaloilleen mutta tuloksetta. Eleanor kuoli puolen vuorokauden kuluessa.

Seuraavan viikon aikana Eleanorin puolivuotias poikanen sekä viiden eri norsuperheen naaraat keskittyivät tiiviisti ruumiiseen. Osa norsuista vaikutti stressaantuneelta tuuppiessaan ja keinuttaessaan ruumista.

Siitäkin huolimatta, että raadonsyöjät iskivät välillä ruumiin kimppuun, norsut pysyttelivät usean päivän ajan ruumiin lähellä. Hamilton päättelee, että norsut osoittavat "yleistä herkkyyttä" kuolemista ja kuolemaa kohtaan. Tämä pätee läheisen yksilön lisäksi myös muiden perheiden yksilöiden kuolemaan.

Tutkijat ovat raportoineet lukuisista eri eläinlajien kuolinsuruun viittaavista tapauksista: muun muassa kissojen, koirien, susien, ankkojen ja jopa varisten on havaittu "surevan".

Asiantuntijat painottavat, että vedenpitäviä tieteellisiä johtopäätöksiä lajityypillisestä suremisesta ei voida vielä vetää, koska järjestelmällinen tutkimusaineisto puuttuu. Suomessakin aihepiirin tutkimus on vasta aluillaan.

Myös Barbara J. King korostaa, ettei eläinten erikoinen käyttäytyminen kuoleman jälkeen vielä sinällään merkitse surua. Jos eläin esimerkiksi on pitkään ruumiin lähellä, se voi merkitä pelkkää uteliaisuutta. Eläin saattaa myös yrittää selvittää itsesuojelutarkoituksessa, mikä sen läheisen tappoi.

Uudenlaista näkökulmaa suruun tarjoavat neurotieteelliset tutkimukset.

Alan johtava asiantuntija, Yhdysvalloissa työskentelevä psykobiologi ja neurotieteilijä Jaak Panksepp väittää, että hyvin monien eläinten aivoista löytyy sama anatominen rakenne, joka ohjaa tunteita ihmiselläkin.

Tutkijan mukaan neurologiset kokeet viittaavat siihen, että ainakin nisäkkäiltä ja joiltain linnuilta löytyvät perustunteet. Niihin kuuluvat esimerkiksi pelko, hoiva, leikkisyys, paniikki ja suru.

Panksepp korostaa, että vaikka eläinten voisi osoittaa surevan, emme voi tietää, miten ne surun todella kokevat ja kuinka "ihmismäinen" tunne on.

Joka tapauksessa on ilmeistä, että surua on ollut planeetallamme jo kauan ennen ihmistä. Panksepp arvioi, että suru kehittyi alun perin kipumekanismeista reippaasti yli sata miljoonaa vuotta sitten.

Evoluutio on siis selvästikin suonut surulle tarkoituksensa. Surua synnyttävä emotionaalinen järjestelmä ylläpitää riippuvuutta imeväisten ja niiden hoivaajien välillä sekä saattaa säädellä täysikasvuisten suhteita ja solidaarisuutta.

"Riippuvuuden seurauksena täysikasvuiset kärsivät eri tavoin, mitä yleisesti kutsutaan suruksi", Panksepp kirjoittaa. Suru on siis hinta siitä emotionaalisesta herkkyydestä, joka kokonaisuudessaan palvelee elämää.

 

Lähteet: Scientific American 7/2013; Barbara J. King: How Animals Grieve; Jaak Panksepp: Affective neuroscience of the emotional Brain Mind (2010).

Pullokuonodelfiini kannattelee kuollutta poikasta suussaan. Kuva on otettu Portugalissa.
Pullokuonodelfiini kannattelee kuollutta poikasta suussaan. Kuva on otettu Portugalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!