Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin Katla-tulivuoren aktiivisuus on kiihtynyt viime kuukausina

Tiede
 
Petri Pellikka

Keväällä 2010 lentoliikenne hyytyi, kun Islannin tulivuorenpurkaus levitti tuhkaa. Nyt tulivuoritutkijat seuraavat silmä kovana Katla-tulivuorta. Se on viime aikoina liikehtinyt tavallista enemmän.

Kolme vuotta sitten moni meistä tavaili hankalaa islantilaisnimeä: Eyjafjallajökull.

Juuri se nousi Islannin lukuisista tulivuorista kyseenalaiseen maailmanmaineeseen, kun purkaus seisahdutti Euroopan lentoliikenteen viikoksi huhtikuussa 2010.

Artikkeliin liittyvät

Eyjafjallajökullin vieressä seisoo kaksi vielä aktiivisempaa tulivuorta: Hekla ja Katla. Islannin kansanperinteessä niitä on pidetty naisina. Sisaruksista Katla on sävyisämpi kuin pahamainen Hekla, jonka luultiin keskiajalla olevan helvetin portti.

Nykyajan islantilaiset pelkäävät kuitenkin enemmän Katlaa. Syynä on sen romahduslaaksossa eli kalderassa sijaitseva, enimmillään jopa 700 metriä paksu Mýrdalsjökullin jäätikkö. Katlan nimi tarkoittaa kattilaa – tämä kattila on täynnä yli laitojen valuvaa jäätä.

Koska Katla on jäätikön peitossa, siitä ei purkauksessa virtaa sulaa laavaa eli magmaa, vaan magma sulattaa jäätikön jäätä vedeksi. Tästä seuraa valtava, mutainen jäätikköjokitulva, joka vyöryy kivineen ja jäälohkareineen asuinalueille ja teille.

Onko Katla sitten purkautumassa?

Katlan maanpinnan liikettä pidetään tarkasti silmällä: tulivuorta seurataan sekä gps-sensoreilla että seismometreillä, jotka molemmat mittaavat vulkaanista aktiivisuutta. Kallioon pultatut gps-sensorit laskevat maantieteellisen sijaintinsa muutokset satelliittien lähettämän signaalin perusteella. Seismometrit mittaavat maanpinnan tärähtelyä.

Tämän vuoden aikana Katlan romahduslaakson reunalla sijaitseva gps-sensori on mitannut, että tulivuoren maaperä on liikkunut sivusuunnassa neljä senttiä ja pystysuunnassa 12 sentin verran.

Nämä muutokset sijainnissa ja voimistunut tärähtely kertovat vulkaanisen aktiivisuuden lisääntymisestä, mikä voi vihjata purkauksen lähestyvän.

Katlaa tutkinut Heidi Soosalu Viron geologisesta tutkimuslaitoksesta on kiinnittänyt huomiota Katlan kalderan länsilaidalla tiuhana ryppäänä sattuneisiin maanjäristyksiin viime kuukausina. Samankaltainen tärähtelyjakso oli kymmenisen vuotta sitten, mutta purkausta ei silloin kuulunut.

Uudelleen voimistunut seismisyys voi Soosalun mukaan enteillä viimeisimpiin purkauksiin verrattuna erilaista, jopa rajua purkausta.

Jo Eyjafjallajökullin purkauksen aikana kolme vuotta sitten pohdittiin, onko seuraavaksi Katlan vuoro.

Tuhannen viime vuoden aikana Katla on purkautunut 21 kertaa, keskimäärin 50 vuoden välein. Viimeisin iso purkaus oli vuonna 1918 ja pienempi vuonna 1955.

Katla on purkautunut pian Eyjafjallajökullin purkauksen jälkeen kolme kertaa, edellisen kerran vuonna 1823.

Paitsi naapuritulivuoreen, Katlan maanjäristykset ja purkaukset tuntuvat liittyvän tulivuoren päällä olevan jäätikön sulamisvesiin.

Alkuvuodesta, kun jäätikkö on umpijäässä, järistyksiä ei ole ilmennyt. Järistykset ja purkaukset tapahtuvat tyypillisimmin kesällä tai kesän päätteeksi, usein lokakuussa, kun jäätikön kesäinen sulamisvaihe on päättynyt.

Jos jäätikölle sataa tuhkaa, kuten kävi vuonna 2010 Eyjafjallajökullin purkauduttua, tuhka tummentaa jäätikön lunta. Silloin lumi sulaa nopeasti, mikä lisää vapaan veden määrää jäätikön uumenissa ja kallioperässä. Tämä saattaa kiihdyttää tulivuoren aktiivisuutta: normaalia suurempi määrä sulaa vettä saattaisi käynnistää Katlan purkauksen, jos Katla olisi siihen muuten valmis.

Mitä Katlan purkautumisesta sitten seuraisi?

Yhden seurauksen me jo tiedämme: tuhkapilvi. Kun magma sulattaa jäätikön jäätä vedeksi, syntyy lentoliikenteelle vaarallista lasimaista tuhkaa, joka voi levitä ilmavirtausten mukana tuhansia kilometrejä.

Kukaan ei osaa ennustaa, lamaantuuko Euroopan lentoliikenne, jos Katla purkautuu.

Tulivuoren purkauksen ja tuhkapilven seuraukset riippuvat nimittäin lukemattomista seikoista: purkauksen magmatyypistä, koosta, kestosta, voimakkuudesta ja siitä, miten magma reagoi jäätiköstä sulattamansa veden kanssa.

Tuhkan leviämiseen taas vaikuttaa tuhkapilvipatsaan korkeus, tuulensuunta ja se, sattuuko pohjoisnapaa kiertävä ilmakehän suihkuvirtaus kohdalle. Näin kävi Eyjafjallajökullin purkauksessa vuonna 2010. Sama voi käydä myös Katlan kohdalla.

Katlasta purkautuneita, tuulen levittämiä tuhkia on onnistuttu kartoittamaan viimeisen tuhannen vuoden ajalta. Löydösten perusteella Islannissa voi tuulla mistä päin vain.

Pohjoistuulella tuhka leviäisi kohti Britanniaa ja länsituulten aikana kohti Skandinaviaa. Etelätuulet veisivät tuhkan kohti asumatonta pohjoista, mutta tuhka osuisi monille Atlantin ylittäville lentoreiteille.

Paikalliselle väestölle tuhkaa pelottavampi asia on jäätikköjokitulva. Tulvan tuhovoiman ja suunnan ratkaisee se, mistä kohtaa tulivuorta magmasäiliö repeää.

Jäätikköjokitulvien sattuessa ei ole paljon aikaa. Kesällä 2011 Katla sulatti epätavallisen määrän jäätikön jäätä, ja tulvavedet pulpahtivat Mýrdalsjökullin eteläosien alta. Vain tunnissa tulva saavutti rannikon päätien ja katkaisi sen.

Jos Katla alkaa purkautua, asukkaat ja turistit saavat matkapuhelinverkon kautta automaattisesti tekstiviestikäskyn evakuoitua alueelta.

Viimeistään vuoden 2010 purkaus opetti islantilaisille, että tulivuorten kanssa on opittava elämään. Tulivuoren lähialueilla asukkailla pitää olla aina pakattuna hälyreppu, josta löytyvät välttämättömät henkilökohtaiset tavarat pariksi viikoksi.

Mutaiset jäätikköjokitulvat aiheuttavat vahinkoa infrastruktuurille ja maatalousalueille. Erityisen kiireesti olisi suojattava sähkölinjat ja Islantia kiertävän päätien sillat, etteivät Itä-Islannin yhteydet Reykjavikiin menisi poikki.

Vuonna 2010 kävi tuuri. Päätiellä oli kaivinkone, jonka nerokas kuljettaja kaivoi vyöryvälle tulvalle ojat tiehen. Sen ansiosta sillat säästyivät.

 

Juttua varten on haastateltu myös tutkija Benedikt Ófeigssonia ja tutkija Emmanuel Pagneux'ta Islannin ilmatieteen laitokselta.
 
Kirjoittaja on Helsingin yliopiston geoinformatiikan professori, joka vieraili Islannin yliopiston vulkanologisessa keskuksessa elokuussa.

Arctic Images
Kuva on otettu lokakuussa 2011 Katla-tulivuoren päältä. Katlaa peittää Mýrdalsjökullin jäätikkö. Jos tulivuori purkautuu, laava alkaa sulattaa jäätikön jäätä, mistä aiheutuu tuhoisa jäätikköjokitulva.
Kuva on otettu lokakuussa 2011 Katla-tulivuoren päältä. Katlaa peittää Mýrdalsjökullin jäätikkö. Jos tulivuori purkautuu, laava alkaa sulattaa jäätikön jäätä, mistä aiheutuu tuhoisa jäätikköjokitulva.
Petri Pellikka
Katlan päälle jäätikölle järjestetään moottorikelkkaretkiä turisteille.
Katlan päälle jäätikölle järjestetään moottorikelkkaretkiä turisteille.
Näin Katla voisi purkautua
Näin Katla voisi purkautua
Islannin Katla-tulivuori on jäätikön peitossa. Sen takia siitä ei tule esiin laavavirtaa, vaan magma sulattaa jäätikköä ja aiheuttaa tuhoisan tulvan. Grafiikka: Sini Tiainen HS & Boris Stefanov HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!