Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiilakersanttikalojen perhe-elämä on syrjähyppyjä ja kannibalismia

Tiede
 
Michele Westmorland
Jos trooppisissa vesissä elävä kiilakersanttikala saisi kotihoidontukea, sen ei tarvitsisi syödä poikasiaan.
Jos trooppisissa vesissä elävä kiilakersanttikala saisi kotihoidontukea, sen ei tarvitsisi syödä poikasiaan. Kuva: Michele Westmorland

Hallitus aikoo jakaa kotihoidontuen isän ja äidin kesken. Niinpä jos perhe haluaa täydet tuet, isänkin pitäisi jäädä kotiin hoitamaan lapsia.

Varattomaksi koti-isäksi joutunut urospuolinen kiila-kersanttikala pudistaa päätään pesueensa keskellä. Se tietää, ettei tällaisesta järjestelystä seuraa muuta kuin syrjähyppyjä ja kannibalismia.

Kiilakersanttikalojen koti-isäyhteiskunnassa uros jää kutemisen jälkeen suojelemaan munia ja naaras lähtee huiskentelemaan. Naaraat saattavat ensin testata uroksen sopivuutta isäksi: ne laskevat uroksen lähelle vähän munia hämäykseksi ja jäävät tarkkailemaan, vahtiiko uros niitä. Tähän on kuitenkin varaa vain isoimmilla naarailla.

Kersanttikalojen hoivamalli suosiikin hyväosaisia. Munien hoito on helppoa isoille uroksille, jotka saavat helposti ruokaa. Alemman keskiluokan rääpäleet eivät sen sijaan pysty ylläpitämään riittävää elintasoa, joten ne alkavat syödä poikasiaan. Ääritapauksissa uros kyllästyy tuhnuttamaan kotona ja syö kaikki munat.

Varattomia koti-isiä ei auta sekään, että apajille työntyy vieraita gigoloita, jotka yrittävät hedelmöittää urosten vahtimia munia. Kun kala ei voi olla enää varma, ovatko tulevat poikaset sen omia vai jonkin kalamaailman tennisvalmentajan siittämiä, vuoden isä -palkinto jää entistä todennäköisemmin saamatta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!