Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäkälän elämä on tutkijoille yhä arvoitus

Tiede
 
Palsta kertoo, miten tieteen käsitykset ovat muuttuneet.

Tutkijat järkyttyivät, kun jäkälä ei ollutkaan sammal. Jäkälien elämä on yhä arvoitus.

Ennen vuotta 1867: Jäkäliä luultiin sammaliksi

Ihmiset ovat osanneet käyttää jäkäliä iät ajat. Isot ja värilliset jäkälät ovat kelvanneet omaksi ja kotieläinten ravinnoksi, lääkkeiksi, rakentamisen täyteaineiksi sekä värjäämiseen.

Varhaiset kasvitieteilijät pitivät jäkäliä sammalina: nehän kasvavat usein sammalten joukossa, vaikka ovat harvoin syvän vihreitä.

Vuonna 1867: Kohuartikkelipaljasti jäkälien levät

Vuonna 1867 sveitsiläinen kasvitieteilijä Simon Schwendener julkaisi mullistavan havaintonsa: jäkälien vihreät elimet ovat viherleviä.

Tuon ajan johtava jäkälätutkija, suomalaissyntyinen William Nylander suorastaan tyrmistyi ja julisti kaikki schwendeneristit henkilökohtaisiksi vihollisikseen. Hänellä oli vaikutusvaltaa, sillä vielä 1950-luvulla jäkälät luokiteltiin yleisesti omaksi eliöryhmäkseen, joka sijoitettiin tavallisesti kasvikuntaan.

Jäkälien elämä on yhä arvoitus, vaikka uutta tietoa tulvii

Vähitellen vallalle pääsi teoria, jonka mukaan jäkälä on sieni ja sen kanssa symbioosissa voi elää paitsi viherleviä, myös sekalainen joukko muita leviä, sieniä ja syanobakteereja. Ne kaikki mahtuvat samaan sekovarteen, jäkälän kasvavaan osaan, josta ei voi erottaa vartta ja lehtiä.

Aivan äskettäin tutkijat huomasivat, että jäkälän symbioosi on paljon monimutkaisempi kuin aiemmin luultiin. Siinä saattaa olla kymmeniä, jopa satoja osakkaita.

Silti jäkäläsienet ovat valikoivia: ne hyväksyvät yhteistyöhön vain harvat levälajit. Yksin ne eivät kuitenkaan kasva. Kun sieniä on yritetty viljellä ilman kumppania, on saatu aikaan vain epämääräisiä möykkyjä.

Mysteeriä ratkotaan kiivaasti eri puolilla maailmaa. Tieteelle kuvattuja jäkälälajeja on nyt 20 000. Uusia löytyy jatkuvasti, ja jo tunnetuista sieni- ja leväosakkaista saadaan uutta tietoa viikoittain.

Niinpä jäkälien sukupuu tarkentuu koko ajan. Esimerkiksi professori Soili Stenroosin johdolla laadittu luonnos torvijäkälien suvusta täyttää pienenpienellä präntillä monta metriä pakkauspaperia. Lajeja on yhteensä viitisensataa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!