Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkittyä lihaa lautasella

Tiede
 

Eurooppa syytää broilereille valtavia määriä antibiootteja. Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, että lääkkeet eivät tepsi ihmisiin yhtä tehokkaasti kuin tähän asti. Suomalainen eläintuotanto on niin puhdasta, että siitä voisi saada vientituotteen.

Oli tapahtunut jotakin hämärää.

Yhdysvaltalaistutkijat havahtuivat 2000-luvun alussa siihen, että ihmisten virtsatieinfektiot, jotka ovat yksiä tavallisimmista tulehduksista, olivat muuttuneet äkäisemmiksi.

Samalla niiden hoitoon käytetyt antibiootit kefalosporiinit eivät enää tehonneet tulehdusta aiheuttaviin bakteereihin. Antibioottien teho oli siis alkanut heiketä.

Kävi ilmi, että yksi virtsatieinfektion aiheuttajista, tietty kolibakteerin muoto, oli yhä useammin vastustuskykyinen kefalosporiineille. Myös jotkut muut tautia aiheuttavat bakteerit olivat hankkineet puolustusarsenaaliinsa entsyymin, joka suojasi niitä nimenomaisesti kefalosporiineilta.

Mutta siinä ei ollut vielä kaikki.

Kefalosporiineille vastustuskykyisiä infektioita raportoitiin 2000-luvun alussa kiihtyvällä tahdilla ympäri maailmaa.

Espanjassa jo kolmannen sukupolven kefalosporiinit olivat menettäneet tehonsa. Mikä tahansa vastustuskykyä levittikään, se toimi ennennäkemättömän nopeasti.

Antibiooteille vastustuskykyiset kannat syntyvät siellä, missä näitä lääkkeitä käytetään. Sitkeitä virtsatieinfektioita olisi ollut helppo jäljittää, jos niiden lähtöpaikka olisi ollut sairaala.

Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että suuri osa infektioista syntyi jossakin sairaalan ulkopuolella. Mutta missä ihmiset joutuivat kosketuksiin vastustuskykyisten bakteerien kanssa?

Tutkijat oivalsivat, että antibioottia käytetään suuria määriä yhdysvaltalaisilla lintufarmeilla broilerinkasvatuksessa.

Kun tutkijat vertailivat lintufarmien ja ihmisten bakteerikantoja keskenään, he havaitsivat, että osa niistä oli täsmälleen samoja.

Vastustuskykyiset bakteerit olivat kehittyneet lintufarmeilla. Sitten nämä bakteerit siirtyivät kasvattamoilta kaupunkeihin broilerifarmien työntekijöiden, kananlihapakkausten ja huonosti kypsennetyn lihan mukana.

Antibioottien käytöstä eläinten kasvatuksessa on toki keskustelu vuosia, mutta kefalosporiinien tehon hiipuminen herätti tutkijat karuun todellisuuteen.

Myös eurooppalaisilla broilerikasvattamoilla linnuille on totuttu jakamaan antibiootteja kuin lapsille karkkeja.

Ensimmäinen kuuri on saatettu tarjota suoraan munan sisään ennen kuin linnut ovat edes kuoriutuneet. Seuraava on annettu rehun mukana, kun linnut ovat muutaman päivän ikäisiä untuvikkoja.

Vieläkään ei tiedetä tarkkaan, miten paljon antibiootteja broilerit itse asiassa saavat. Tilastot kun kertovat vain antibioottien myynnin – eivät sitä, mihin niitä on käytetty.

Hyvän kuvan ongelman laajuudesta saa kuitenkin saksalaisten tekemästä selvityksestä. Siinä tutkittiin antibioottien käyttöä Nordrhein-Westfalenin alueella läntisessä Saksassa.

Vuonna 2011 yli 96 prosenttia tutkituista broilereista oli saanut antibiootteja, ja jotkut eläimistä altistuivat noin 35 päivän pituisen elämänsä aikana kahdeksalle eri antibiootille.

Vaikka selvitys aiheutti suuren kohun, seurantatutkimuksessa vuonna 2012 antibiootteja sai edelleen 91,6 prosenttia tutkituista kanoista.

"Tilanne on samanlainen monessa muussa Euroopan maassa Hollannista Belgiaan ja Portugaliin", Atrian siipikarjaeläinlääkäri Petri Yli-Soini sanoo.

Pohjois-Amerikasta on vaikea saada lukuja, mutta lukuisat antibiooteille vastustuskykyiset eli resistentit bakteerikannat Yhdysvalloissa ja Kanadassa kielivät erittäin voimakkaasta lääkkeiden käytöstä. Yhdysvallat tosin kielsi kefalosporiinin käytön tuotantoeläimillä viime vuonna.

Euroopan ja Pohjois-Amerikan synkkään antibioottitilanteeseen on monta syytä.

Broilerit kasvatetaan jättimäisissä tehdasolosuhteissa. Suurissa kasvattamoissa jylläävät monet lintuvirukset. Suojautuakseen viruksilta linnut joutuvat käymään läpi rokotusohjelmia, jotka kuormittavat niiden puolustusjärjestelmää. Silloin ne ovat herkkiä bakteeri-infektioille, joita puolestaan lääkitään antibiooteilla.

Yhdysvalloissa ja Australiassa tilannetta pahentavat kasvatusmenetelmät.

Näissä maissa lintujen pahnoja ei vaihdeta kasvatuserän vaihtuessa kuten Suomessa, vaan linnut varttuvat omien ja edellisten erien ulosteiden päällä.

Ulosteiden tahrimat pahnat ovat ihanteellinen hautomo lukuisille bakteeri-infektioille. Pohjois-Amerikka onkin taistellut vuosia pahan salmonellaongelman kanssa. Salmonellan alkulähde ovat likaiset pahnat.

Keski-Euroopan tilanteeseen vaikuttaa Yli-Soinin mukaan vielä se, että sikäläisillä kasvattamoilla osa broilereista teurastetaan jo parin–kolmen viikon ikäisinä.

Kun suomalaisissa kasvattamoissa broilerit saavat varttua 35 päivän ikään ja koko erä teurastetaan kerralla, Euroopassa puolet tai kolmannes linnuista teurastetaan jo puolivälissä kasvua.

Näin jäljelle jääneille linnuille jää enemmän tilaa kasvaa, ja ne kasvavat suuremmiksi.

"Harvennus tarkoittaa lisätoimenpiteitä ja stressiä, ja ne lisäävät aina bakteeri-infektioita", Yli-Soini sanoo.

Mikä tilanne on sitten Suomessa?

Suomessa mikrobilääkkeiden eli myös antibioottien käyttöön eläintuotannossa on aina suhtauduttu paljon varovaisemmin kuin muualla Euroopassa.

Suositusten mukaan antibiootteja käytetään vain sairauden hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi eikä massoittain.

"Jos bakteereja pommitetaan koko ajan antibiooteilla, bakteerit löytävät nopeasti geeniyhdistelmät, joilla ne tekevät antibiootit vaarattomiksi", sanoo professori Sinikka Pelkonen Eviran eläintautibakteriologian yksiköstä.

Suomalaisen strategian hedelmiä korjataan nyt eläintuotantona, joka on Eurooppaan verrattuna todella puhdasta.

Esimerkiksi Eläintautien torjuntayhdistyksen keräämien tilastojen mukaan yksikään suomalainen broileri ei ole saanut yhtäkään antibioottia viimeisen kolmen vuoden aikana.

Suomessa ei ole merkkejä siitä, että lintufarmien resistentit bakteerit, joita meille on tullut lähinnä ulkomailta, olisivat aiheuttaneet infektioita ihmisille.

Meillä myös ensimmäisen polven kefalosporiinit toimivat vielä useimpiin suomalaisten infektioihin.

Suomen hyvää tilannetta selittää täkäläinen salainen ase.

Lääkkeetön broilerinkasvatus juontaa juurensa yli 40 vuoden päähän.

Vuonna 1969 Suomessa jylläsi ihmisillä kaikkien aikojen ensimmäinen salmonellaepidemia, joka oli saanut alkunsa siipikarjasta.

Tuolloin salmonella hävitettiin päättäväisesti broilerikasvattamoista ja samalla aloitettiin toimet, joilla vastaavat epidemiat voitaisiin ehkäistä.

Näistä toimista eräs merkittävimpiä oli professori Esko Nurmen kehittämä probiootti, Broilact.

Nurmi otti terveeltä kanalta ulostetta. Sitten hän valikoi ulostenäytteestä viljelyyn sellaisia bakteereja, jotka kiinnittyvät suolen seinämään. Näin ne estävät haitallisten bakteerien kotiutumista suolistoon.

Näistä "suojabakteereista" tehtyä liuosta sumutetaan suomalaisilla broileritiloilla vastasyntyneiden untuvikkojen päälle. Sen takia niille kehittyy jo pienestä pitäen terve suolistomikrobisto, joka kilpailee haitallisten bakteerien kanssa ja estää infektioiden syntymistä.

Tutkimuksissa liuos on osoittautunut tehokkaaksi aseeksi erityisesti salmonellaa ja kampylobakteereja vastaan.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Leena Räsänen muistaa kollegoidensa ilmeet, kun hän esitteli suomalaista, antibiooteista vapaata broilerinkasvatusta Euroopan komissiossa. "He sanoivat, että tuo ei ole mahdollista. Se ei voi olla kannattavaa."

Eläinlääkäri Hannele Nauholz Eläintautien torjuntayhdistyksestä sanookin, että suomalaista eläintuotannon osaamista kannattaisi markkinoida muualle Eurooppaan.

"Se, että Suomessa onnistutaan broilereiden tuotannossa lähes kokonaan ilman antibiootteja, tarkoittaa, että Keski- ja Etelä-Euroopassa on hurjasti vähentämisen varaa."

Jos Suomi haluaisi tehdä puhtaasta kotieläintuotannosta vientituotteen, nyt siihen olisi tilaisuus. EU on aloittanut vuonna 2011 viisivuotisen ohjelman, jonka tarkoituksena on vähentää antibioottiresistenssiä kotieläintuotannossa.

Samanaikaisesti myös eläinlääkelainsäädäntöä uudistetaan. Jotkut maat ovat jo havahtuneet antibioottiresistenssin ongelmaan ja kiirehtivät EU:n edelle omilla ohjelmillaan.

Hyvä esimerkki on Hollanti, jossa onnistuttiin vähentämään antibioottien käyttöä eläintuotannossa 51 prosenttia vuosien 2009–2012 aikana. Iso-Britanniassa broilerikasvattajat suostuivat vapaaehtoisesti luopumaan kefalosporiinien käytöstä, mutta valitettavasti moni kasvattaja korvasi ne toisilla antibiooteilla.

Eläinlääkäri Hannele Nauholz korostaakin, että tärkein muutos täytyy tapahtua tuotantoeläinten kasvattajien ja eläinlääkäreiden korvien välissä.

Vielä kymmenen vuotta sitten Euroopan markkinoilla oli kasvunedistäjiksi kutsuttuja antibiootteja, joita lisättiin kanojen rehuun. Kun nämä kiellettiin EU:ssa vuonna 2006, kasvattajat siirtyivät kefalosporiiniin.

"He eivät yksinkertaisesti osaa ajatella, että broilerinkasvatus olisi mahdollista ilman antibiootteja", Nauholz sanoo.

Siinä kohtaa suomalaiset voisivat astua kuvaan. He voivat näyttää, että kyllä se vain onnistuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!