Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakiduskotilo saneeraa luopumalla sukuelimestään

Tiede
 
Ed Brown Alamy
Hämmentävä vapaakiduskotilo saneeraa sukuelimensä pois parittelun jälkeen.
Hämmentävä vapaakiduskotilo saneeraa sukuelimensä pois parittelun jälkeen. Kuva: Ed Brown Alamy

Kuilun partaalla olevalla Talvivaaran kaivoksella on vaihtoehtoinaan enää konkurssi tai yrityssaneeraus. Merieläimet toimisivat hyvinä konsultteina kriisijärjestelyissä, sillä ne ovat taitavia virtaviivaistamaan liiketoimintojaan.

Esimerkiksi merimakkarat keventävät kulurakennettaan ulostamalla sisäelimensä vaaran uhatessa. Ne kasvavat onneksi takaisin.

Chromodoris reticulata -lajin vapaakiduskotilo menee vielä hieman pidemmälle. Kun jostain täytyy tinkiä, kotilo saneeraa pudottamalla peniksensä.

Merietanoihin kuuluvat vapaakiduskotilot ovat räikeitä ja hapsukkaita, vähän kuin kotilottomia etanoita. Ne ovat kaksineuvoisia eli niillä on sekä uroksen että naaraan sukuelimet. Bisneskielellä ne siis kohdentavat paritteluresurssinsa kahteen liiketoimintayksikköön. Lisääntymisrajapinnalla operoidessaan kaksi kotiloa hedelmöittää yhtä aikaa toisensa.

Parittelun jälkeen kotilot pudottavat peniksensä mereen. On hyvä kysymys, miksi. Ilmeisesti turhaksi käyneistä liiketoimintayksiköistä on syytä luopua. Poikkeuksellista on, että eläin kykenee kasvattamaan elimensä takaisin. Kotilon sisällä on rulla eräänlaista varapenistä, josta kasvaa uusi elin vuorokaudessa. Rullasta riittää uutta letkua ainakin muutamaan parittelukertaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!