Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi matematiikka keksittiin? (Elsa Martikainen, 10)

Tiede
 
Matti Lehtinen matematiikan dosentti Helsingin yliopisto

Ihmiset ovat aina tarvinneet matematiikkaa. Kaikkina aikoina on tarvittu yksinkertaisia laskutoimituksia ja keinoja lukumäärän osoittamiseen.

Esimerkiksi metsästäjät ja kalastajat ovat tarvinneet laskutoimituksia saaliiden jakamiseen. Maanviljelyssä matematiikkaa on käytetty, kun on selvitetetty peltoalojen kokoa ja vuodenkiertoa. Rakennusten pystyttäminen on vaatinut monenlaista laskemista, mittaamista ja muotojen ymmärtämistä. Varhaisissa yhteiskunnissa laskutaitoa on tarvittu kaupankäynnissä ja verojen määrittämisessä.

Tiedetään, että matematiikkaa käytettiin jo muinaisessa Egyptissä ja Mesopotamiassa kolmisen tuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Matematiikka-sana on kuitenkin monia satoja vuosia uudempi. Sana on antiikin kreikkalaisten perua, ja se tarkoittaa "asiaa, joka on opeteltava".

Varhaisin nimeltä tunnettu matemaatikko on kreikkalainen Thales, joka eli noin vuonna 600 ennen ajanlaskun alkua. Kreikkalaiset olivat ylipäätään ensimmäisiä, jotka alkoivat pitää matematiikkaa tieteenä.

Matematiikan tieteellistymiseen johti paitsi käytännön elämän tarpeet myös ihmisten perusuteliaisuus. Ihmiset halusivat ymmärtää, miksi ilmiöt ovat sellaisia kuin ovat, eivätkä vain toimia totutuilla tavoilla.

Matematiikasta alkoi Kreikassa kehittyä oppi, jollaisena se nykyäänkin tunnetaan: mitään asiaa ei hyväksytä ennen kuin se on oikeaksi perusteltu.

Kouluaineen nimenä matematiikka on varsin uusi. Vielä muutama vuosikymmen sitten Suomessa opiskeltiin koulu-uran alussa laskentoa ja vähän vanhempana algebraa ja geometriaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!