Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Säästöt tappavat, ei lama

 |   | 
 

Tiesittekö, että rintasyöpä voi kasvaa ihon läpi? Minä en tiennyt. Suomalaiset syöpälääkärit varmasti tietävät, mutta syön silinteripyttyni, jos kukaan on nähnyt yhtään sellaista tapausta kahteenkymmeneen vuoteen. Harvassa täytyvät olla ne syöpälääkärit Euroopassakin, jotka ovat sellaisen tapauksen nähneet.

Eräs henkilö, joka sellaisen sai kuitenkin todistaa, on ateenalaisen sairaalan syöpäosaston ylilääkäri Kostas Syrigos, jota New York Times haastatteli viime vuoden lokakuussa.

Elenan rintasyöpä oli diagnosoitu vuosi aiemmin. Hänen kohtalokseen koitui kuitenkin troikan – IMF:n, Euroopan Komission ja Euroopan keskuspankin – Kreikalle langettama säästökuuri, joka pudotti valtavan määrän ihmisiä terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolelle.

Elena oli yksi heistä.

Elena oli opettaja, mutta jättäytyi työttömäksi jo ennen talouskriisiä hoitaakseen syöpää sairastavaa äitiään. Kun talouskriisi iski päälle, Elenan äiti kuoli. Hän ei enää voinut saada työtä, ja kauhukseen hän huomasi sairastavansa samaa syöpää mikä oli vienyt hänen äitinsä.

Vuodessa Elenan rintasyöpä kasvoi appelsiinin kokoiseksi. Hän etsi epätoivoisesti apua, ja kuuli viimein lääkärien vapaaehtoisverkostosta, joka hoitaa järjestelmän hylkäämiä potilaita. He eivät kuitenkaan voineet tehdä Elenalle mitään, vaan ohjasivat hänet Syrigosille, joka hoitaa vakuutuksettomia potilaita virallisen työaikansa jälkeen.

Kun Syrigos tapasi Elenan, hän ei ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Kasvain oli tunkeutunut ulos rinnasta ja valui verta ja kudosnesteitä Elenan paidalle. Nainen töpötteli nesteitä vessapaperiin.

Elenan kivut olivat sanoinkuvaamattomat. Hän itki, Syrigos itki, kaikki huoneessa itkivät.

"Tällaisista tapauksista kerrotaan oppikirjoissa, mutta käytännössä niitä ei koskaan näe, koska kaikki saavat ajoissa apua", Syrigos totesi toimittajalle. Mutta Kreikassa kaikki eivät enää saa apua.

Miten tähän tultiin?

Troikan edellyttämällä Kreikan budjetin tervehdyttämisellä haluttiin sosiaali- ja terveyspuolen menoista löysät pois. Käytännössä se tarkoitti, että esimerkiksi Kreikan terveysministeriön budjettia leikattiin huikeat 40 prosenttia.

Se tiesi leikkauksia sairaaloiden budjeteissa, minkä seurauksena 35 000 lääkäriä ja hoitajaa joutui työttömäksi. Jonot lääkäreille kasvoivat epätoivoisen pitkiksi, lääkkeet kallistuivat ja sairaaloissa koettiin pulaa jopa tavallisista antibiooteista.

Epidemiologit David Stuckler ja Sanjay Basu ovat arvioineet, että kreikkalaiset ovat jättäneet väliin 60 000 lääkärissäkäyntiä budjettikurin jälkeen, koska lääkäriin ei yksinkertaisesti päässyt. Tämä on myös Elenan tarina.

Siinä ei kuitenkaan ole kaikki. Kreikassa vastasyntyneiden kuolleisuus on noussut 40 prosenttia. Kodittomuus lisääntyi neljänneksellä ja sen mukana kaikki kurjalistoon liittyvät ongelmat. Suonensisäisten huumeiden käyttö lisääntyi.

Likaisista neuloista levinneiden HIV-tapausten määrä kaksinkertaistui. Tuberkuloositapaukset ovat kasvussa.

Varmistettujen itsemurhien määrä on lisääntynyt noin 20 prosenttia; todellinen luku lienee suurempi, sillä ortodoksisessa maassa ihmisillä on taipumus salata itsemurhansa, koska itsemurhaajia ei huolita kirkkomaahan.

Infektiotautien kontrolloiminen vaatisi toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää, jota Kreikassa ei troikan budjettikurituksen jälkeen enää ole. Kreikassa on koettu ensimmäiset vakavat malariaepidemiat sitten 1970-luvun, ja se on vakiintumassa endeemiseksi tietyillä alueilla.

Lisäksi hyttysten välityksellä leviävä Länsi-Niilin virus on aiheuttanut useita kuolinuhreja vaatineita epidemioita, vaikka sitä ei aiemmin esiintynyt alueella.

Terveystietojen valossa Kreikan tilanne on järkyttävä eivätkä vertaukset kehitysmaahan ole kaukaa haettuja. Se panee kuitenkin kysymään, onko tämä kaikki todella ollut välttämätöntä?

Onko velat kansainvälisille sijoittajille todella maksettava sovitussa ajassa huolimatta sen aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä? Vai voisimmeko panna ihmiset etusijalle, ja antaa kansainvälisten sijoittajien odottaa saataviaan.

  • Sivu:
  • 1
  • 2

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi


Suosituimmat uutiset – Auto & Tiede