Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokkasiilillä on sähköinen uutisnenä

Tiede
 
Staffan Widstrand Nature PL
Australian ja Uuden-Guinean nokkasiilien nokassa on sähköaisti.
Australian ja Uuden-Guinean nokkasiilien nokassa on sähköaisti. Kuva: Staffan Widstrand Nature PL

Suomen Tietotoimisto STT siirtää yövuoronsa Australiaan, koska sieltä voi päivisin tehdä Suomen yöuutisia. Australiassa on myös nokkasiilejä, vaikka se tuskin vaikutti ratkaisuun. Yötoimittajien siirtäminen Australiaan on kuitenkin ajatuksena yhtä häkellyttävä kuin nokkasiili on eläimenä.

Nokkasiili on muniva nisäkäs, ja sen nokassa on sähköaisti. Se kuuluu samaan outoon nokkaeläinten lahkoon myrkyllisen vesinokkaeläimen kanssa. Syntyessään nokkasiilillä on yksi hammas, jolla se nakertaa tiensä ulos munasta.

Otukset ovat jotain nisäkkään ja matelijan väliltä. Nokkasiilin englanninkielinen nimi echidna tuleekin kreikkalaisen mytologian hirviöstä, joka oli puoliksi ihminen ja puoliksi käärme.

Nokkasiili tekee yövuoroa, koska sen elimistö ei siedä hellettä. Yön pimeydessä otukset etsivät maasta sähköaistinsa avulla hyönteisiä, jotka ne maanittelevat esiin pitkällä kielellään. Nokkasiilit saattavat joskus tonkia jopa hylättyjä paristoja. Uudessa-Guineassa elävällä kärsänokkasiilillä on tarkempi sähköaisti kuin lyhytnokkaisella Australian-serkullaan, ja se syö pääasiassa lieroja.

Sähköinen uutisnenä olisi toimittajallekin hyödyksi, ja media-alalla täytyy nykyään taipua yhtä moneen muottiin kuin nokkaeläimet. Ja näköjään asua Australiassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!