Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten saatiin tietää, että kaikki koostuu atomeista? (Atri Tuominen, 7)

Tiede
 
Ari Lehtonen epäorgaanisen kemian yliopistonlehtori Turun yliopisto

Reilusti ennen ajanlaskun alkua kreikkalaiset filosofit päättelivät, että kaikki näkemämme koostuu pienistä hiukkasista. He alkoivat kutsua hiukkasia nimellä atomos eli jakamaton. Filosofit eivät kuitenkaan tunteneet vielä atomien ominaisuuksia.

1700-luvulla ranskalaiset ja englantilaiset kemistit saivat selville, että kaikki aineet, kuten kivet, kasvit, eläimet ja näkymätön ilmakin, koostuvat erilaisista alkuaineista. He huomasivat, että alkuaineita ei voi muuttaa toisiksi alkuaineiksi.

Kemistien mittaukset paljastivat, että alkuaineet liittyvät toisiinsa yhdisteiksi aina tarkoissa suhteissa: esimerkiksi 18 grammassa vettä on kaksi grammaa vetyä ja 16 grammaa happea.

Kemistit huomasivat, että alkuaineiden osuudet yhdisteissä pysyivät aina samoina riippumatta siitä, kuinka suuri määrä yhdistettä analysoitiin.

1800-luvun alussa englantilainen John Dalton sai selville, mistä yhdisteiden alkuaineiden samana pysyvät osuudet johtuvat. Dalton havaitsi, että alkuaineet muodostuvat pienenpienistä hiukkasista eli atomeista, kuten kreikkalaiset olivat aikanaan päätelleet. Dalton huomasi, että kaikilla eri alkuaineiden atomeilla on erilainen massa eli arkikielellä sanottuna paino.

Alkuaineiden atomien rakenne onnistuttiin selvittämään lopulta noin sata vuotta sitten. Nykyään tiedämme, että atomit muodostuvat elektroneista, protoneista ja neutroneista. Protonit ja neutronit muodostavat ytimen, jonka ympärillä on pilvimäinen elektronikuori. Näitä alkeishiukkasia on eri alkuaineiden atomeissa erilaisia määriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!