Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antarktiksen jääkala rypee synnissä

Tiede
 
Doug Allan  Nature
Etelämantereen kirkasveristen jääkalojen suonissa virtaa pakkasnestettä.
Etelämantereen kirkasveristen jääkalojen suonissa virtaa pakkasnestettä. Kuva: Doug Allan  Nature

Opimme tällä viikolla, että ihmisen synnit voi päätellä veren väristä. Näin väittää keminmaalainen Syntimittari-palvelu, joka kuivattaa verinäytteitä ja arpoo sitten Raamatusta, miten paha tapaus on kyseessä. Synnittömän ihmisen veri on kuulemma punaista, syntisen valkoista. Metodi ei varsinaisesti perustu mihinkään.

Mitenköhän Etelämeren jääkala selviäisi syntibingosta? Se on nimittäin ainoa selkärankainen, jonka veri on täysin kirkasta. Jääkalan veri kun ei sisällä lainkaan happea kuljettavaa hemoglobiinia, joka tekee verestä punaista. Antarktiksen kylmän meren happi liukenee suoraan jääkalojen veriplasmaan, eikä hemoglobiinia tarvita. Jääkalalla on suuri sydän, joka pumppaa verta moninkertaisesti tehokkaammin kuin muilla kaloilla.

Niinpä kirkasverinen jääkala elää jatkuvassa synnissä hyisessä valtakunnassaan, jonne Herran pelko ei yllä. Asia ei kuitenkaan huoleta sitä, koska se on kala. Jääkalojen kotioloissa veden lämpötila voi olla jopa –2 astetta, suolainen merivesi kun ei jäädy nollassa.

Jääkalaa ei pieni pakkanen haittaa. Sen veressä virtaa käytännössä pakkasnestettä: eräs glykoproteiini estää jääkristallien muodostumisen vereen.

Jääkalat eivät ole uhanalaisia, sillä niiden kaukaista elinympäristöä ihmiset eivät ole ehtineet houruilullaan pilaamaan. Luojan kiitos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!