Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kasveja ja eläimiä tuli ensimmäisenä Suomeen jääkauden jälkeen? (Milo Snellman, 8)

Tiede
 
Heikki Seppä kvartäärigeologian professori Helsingin yliopisto
Mänty oli ensimmäinen Suomessa pärjännyt havupuu.
Mänty oli ensimmäinen Suomessa pärjännyt havupuu.
Palstalla vastataan lasten esittämiin tiedekysymyksiin. Lähetä kysymys sekä kysyjän koko nimi ja ikä osoitteeseen lauantai@hs.fi. Palstaa toimittavat Touko Kauppinen ja Juha Merimaa.

Suomen alue vapautui mannerjään alta 10 500–13 000 vuotta sitten. Suuri osa eteläisestä Suomesta oli kuitenkin meren peitossa tuhansia vuosia jäätikön sulamisen jälkeen, mikä rajoitti kasvien ja eläinten leviämistä.

Ensimmäisenä kasveja ilmaantui Etelä- ja Itä-Suomeen noin 11 000 vuotta sitten. Ne olivat pajuja, kanervia, variksenmarjoja sekä muita kylmyyttä kestäviä pensaita, varpuja ja ruohoja. Koivu ja haapa olivat ensimmäisiä puulajeja.

Mänty oli ensimmäinen Suomessa pärjännyt havupuu. Se yleistyi Etelä-Suomessa noin 10 000 vuotta sitten. Kuusi on saattanut ilmaantua samoihin aikoihin Itä- ja Etelä-Suomeen ja kadota sen jälkeen välillä kokonaan Suomesta. Yleinen käsitys kuitenkin on, että kuusi levisi maahan vasta 4 000–6 000 vuotta sitten.

Eläinten levinneisyydestä jääkauden jälkeen ei ole tarkkoja tietoja, koska luiden säilyvyys on Suomen ankarissa oloissa heikkoa. Tiedetään, että maalla viihtyvistä nisäkkäistä jänis, majava, hirvi ja poro ovat olleet ensimmäisten joukossa. Luulöytöjen mukaan niitä on liikkunut Suomessa 9 000–10 000 vuotta sitten. Etelä-Suomen Tenholasta on tehty yksi luulöytö naalista, jonka iäksi on arvioitu peräti noin 12 000 vuotta.

Myös kylmiin olosuhteisiin sopeutuvista merinisäkkäistä on vanhoja luulöytöjä. Esimerkiksi vanhimmat merkit norpasta Pohjanlahden rannikoilta ovat noin 10 500 vuoden ikäisiä.

Linnuista on havaintoja suurin piirtein samalta ajalta. Lapista on löydetty esimerkiksi 10 000 vuotta vanhoja kuikan luita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!