Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syy maailman outoon säähän selviämässä: suihkuvirtaus alkoi mutkitella

Tiede
 
Matt Crossick / EMPICS Entertainment
Näkymä Manhattanille New Yorkin Central Parkista helmikuun alussa, jolloin kylmä rintama levisi Yhdysvaltain itäosien ylle.
Näkymä Manhattanille New Yorkin Central Parkista helmikuun alussa, jolloin kylmä rintama levisi Yhdysvaltain itäosien ylle. Kuva: Matt Crossick / EMPICS Entertainment

Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on epätavallisen sitkeitä sateita ja pakkasia, koska pohjoisessa säätä osittain säätelevä ilmavirtaus eli suihkuvirtaus on ehkä muuttunut. Syynä voi olla arktisen alueen lämpeneminen.

Lännestä itään korkealla kiitävä suihkuvirtaus on alkanut mutkitella, kertoo Yhdysvaltain tiedeviikolla Chicagossa esitelty tutkimus. Siitä uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tutkimuksen tuloksista kertoi Chicagossa professori Jennifer Francis, joka työskentelee Rutgersin yliopistossa New Jerseyssä.

Suihkuvirtaus on nimensä mukaisesti vauhdikas kymmenessä kilometrissä kulkeva ilmavirtaus, jota vauhdittaa pohjoisten napa-alueiden ja alempien leveysasteiden välinen lämpötilaero.

"Tässä puhutaan ilmeisesti polaaririntaman synnyttämästä suihkuvirtauksesta", meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta pohtii. Hän muistuttaa, että "maapallon säässä syy-seuraussuhteet ovat monimutkaisia".

Francisin mukaan pohjoinen suihkuvirtaus näyttäisi mutkittelevan pidempää reittiä kuin aikaisemmin. Siksi sää pysyy paikoittain sitkeästi samanlaisena aikaisempaa kauemmin.

Suihkuvirtauksen muuttuminen voi johtua pohjoisen napa-alueen lämpenemisestä. Arktisen alueen lämpötila on noussut kaksi kolme kertaa nopeammin kuin muun maapallon.

Suihkuvirtausta vauhdittaa osittain pohjoisten napa-alueiden ja maapallon alempien leveysasteiden välinen lämpötilaero. Jos ero on suuri, suihkuvirtaus vahvistuu. Jos lämpötilaero pienenee, suihkuvirtaus heikkenee.

Suihkuvirtaus mutkittelee ilmakehässä kuin joki maastossa eli se etsii helpoimman kulkuväylän. Esimerkiksi korkeapaineen alue on este, joka suihkuvirtauksen pitää kiertää.

Suihkuvirtauksen mutkittelu selittää Francisin mukaan, miksi sää voi jäädä maan pinnalla pitkäksi aikaa samanlaiseksi, jos äärisää siis sattuu jäämään mutkaan. Skandinaviassa on ollut epätavallisen lämmintä tänä talvena. Britanniassa taas myrsky on seurannut toistaan sateineen ja tuulineen viime viikkoina.

Francis kuitenkin varoittaa, että on liian aikaista sanoa, johtuvatko äärimmäiset sääilmiöt ylipäätään ilmastonmuutoksesta.

"Arktinen alue on lämmennyt nopeasti vasta viisitoista vuotta", Francis muistuttaa BBC:n verkkosivulla.

Hän kuitenkin arvelee, että ilmastonmuutoksen vaikutus voi vahvistua, kun saadaan lisää mittaustuloksia.

Yhdysvaltain lumen- ja jääntutkimuskeskuksen johtaja Mark Serreze arvioi, että Francisin esittämä näkemys on uusi ja herättänyt jo runsaasti keskustelua.

Pohjoisen alueen ja alempien leveysasteiden lämpötilaeron vaikutusta säähän sanotaan tutkijoiden piirissä "joulupukin kostoksi".

Sääilmiöiden monimutkaisuudesta kertoo toinen selitys Euroopan lauhasta ja sateisesta talvesta. Yhdeksi syyksi on Ilmatieteen laitos kertonut pohjoisen napa-alueen yllä pyörivän napapyörteen.

Napapyörre syntyy napa-alueen ylle aina talvella, kun aurinko ei enää lämmitä. Kylmä pyörre muodostuu noin viidentoista kilometrin korkeudessa.

Tänä talvena napapyörre on ulottunut Pohjois-Amerikan ylle ja tuonut sinne kylmää ilmaa. Samalla etelämpänä olevat lämpimämmät ilmamassat ovat työntyneet kohti Eurooppaa.

Läntinen perusvirtaus, joka on eri asia kuin pohjoisessa syntyvä suihkuvirtaus, myös kuljettaa Atlantin yli Eurooppaan matalapaineita. Se on ollut tänä talvena Pohjois-Atlantilla tavallista voimakkaampi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!