Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

CSI-kontiainen löytää neulan heinäsuovasta

Tiede
 
Todd Pusser
Tähtikuonokontiaisen nokka on nisäkkäiden tarkin aistielin.
Tähtikuonokontiaisen nokka on nisäkkäiden tarkin aistielin. Kuva: Todd Pusser

Malesian turmakone on edelleen kateissa. Siitä ei ole löydetty palastakaan, eikä sen mustasta laatikosta ole kuultu piippaustakaan. Missä se voi olla?

Pikkunisäkkäiden maailmassa vastaavaa tapausta selvittämään lähetettäisiin tähtikuonokontiainen, omaa sukua tähtikuonomaamyyrä. Nimi vaihdettiin, koska myyrät ovat jyrsijöitä, maamyyrät eivät. Siispä hän on sekaannusten välttämiseksi nykyään kontiainen.

Tunneleita kaivava tähtikuonokontiainen on käytännössä sokea, mutta ei se tarvitsekaan silmiä mihinkään. Sen kuonossa on 22 äärimmäisen herkkää lonkeromaista aistielintä, joilla se hiplaa ympäristöään ja luo olinpaikastaan hetkessä kolmiulotteisen kartan mieleensä. Se löytää mitä vain mistä vain.

Kontiaisen tuntoaisti on niin nopea, että se pystyy kahdeksassa sekunnin tuhannesosassa päättämään, onko edessä oleva asia syötävä vai ei. Juuri sen nopeammin eivät hermosolut ylipäänsä kykene signaaleja välittämään. Syömiseen kuluu sitten sentään silmänräpäys, noin 200 millisekuntia.

Kontiainen kykenee helposti aistimaan yksittäisen suolahippusen hiekkakasan uumenista, siis vaikka neulan heinäsuovasta. Se haistaa myös veden alla tuottamalla kuonostaan ilmakuplia ja nuuskuttamalla ne sisään sekunnin murto-osassa.

Toivottavasti ihmisen hienot laitteet pystyvät samaan ja lentokone löytyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!