Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indonesialainen kala ei ammu pummeja

Tiede
 
Kim Taylor  Nature Picture Library
Ampujakala niittaa onnettoman hyönteisen jopa kolmenmetrin päästä.
Ampujakala niittaa onnettoman hyönteisen jopa kolmenmetrin päästä. Kuva: Kim Taylor  Nature Picture Library

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen voitti sunnuntaina maailmancupin kokonaiskilpailun Holmenkollenilla.

Indonesialainen ampujakala nakuttaisi myös varmasti hyviä tuloksia kisoissa. Se ei kylläkään hiihdä. Ahvenen sukuinen ampujakala pystyy silti sylkemään vettä häikäisevän tarkasti jopa kolmen metrin päähän. Vesisuihkulla se tiputtaa puiden lehdiltä ruuakseen hyönteisiä, joskus myös mäkäräisiä.

Ampujakalan kitalaessa on ura, jota vasten se painaa kielensä ja muodostaa paineistetun vesisuihkun. Kun laaki osuu lehdellä soittelevaan hyönteiseen, kala laskee sekunnin murto-osassa, mihin hyönteinen tipahtaa, ja ui paikalle. Kala nappaa ötökän suuhunsa vain 50 millisekunnissa.

Ampujakala laukoo tarkasti vaikeistakin kulmista, sillä se osaa ottaa huomioon valon taittumisen vedessä, mikä voi vääristää tähtäämistä. Tutkimuksissa on huomattu, että kala osuu jopa liikkuvaan kohteeseen noin joka toinen kerta. Kalat eivät synny mestariampujiksi, vaan ne oppivat sihtaamaan rankalla treenillä toisiaan seuraten.

Jos ihmisenä ei itse tunne pystyvänsä muuhun kuin kattoon syljeskelyyn, voi kesällä matkustaa Yhdysvaltoihin kisailemaan kirsikan siementen sylkemisessä. Guinnessin ennätykseen oikeuttava rykäisy lajissa on 28,5 metriä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!