Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeä aine ohjaa galaksien muodostumista

Kirkkaat galaksit noin 20 miljoonan valovuoden säteellä Linnunradasta "paimentavat" meitä

Tiede
 
Isot lähigalaksit paimentavat kotigalaksi Linnunrataa
Isot lähigalaksit paimentavat kotigalaksi Linnunrataa
Jo pitkään on tiedetty, että Linnunrata ja sen naapurigalaksi Andromeda ovat oman galaksiryhmämme, Paikallisen ryhmän, isoimmat galaksit. Vähemmän on tiedetty niistä galaktisista naapureista, jotka ovat Paikallisen ryhmän vieressä. Yorkin yliopiston fysiikan ja astronomian professori Marshall McCall julkaisi maaliskuussa lähigalakseistamme tarkimman selvityksen tähän asti. Läheiset galaksit näyttävät McCallin mukaan ryhmittyneen tasoksi ja kehäksi Paikallisen ryhmän ympärille. McCall sanoo galakseja Jättiläisten neuvostoksi. Toimittaja: Timo Paukku. Grafiikka: Uolevi Holmberg

Linnunrata ja sen naapurigalaksi Andromeda ovat oman galaksiryhmämme jättiläiset. Se on tiedetty jo pitkään.

Molemmissa on satoja miljardeja tähtiä. Tähän Paikalliseen ryhmään kuuluu myös noin 50 pienempää galaksia.

Yhtä tarkkaa tietoa ei ollut niistä galaktisista naapureista, jotka ovat Paikallisen ryhmän naapureina. Tarkentuneen selvityksen julkaisi maaliskuussa Yorkin yliopiston fysiikan ja astronomian professori Marshall McCall .

Artikkeliin liittyvät

Läheiset isot galaksit näyttävät McCallin mukaan ryhmittyneen kehäksi ja tasoksi Paikallisen ryhmän ympärille.

Tutkimus kartoitti kirkkaita galakseja, jotka ovat enintään 41 miljoonan valovuoden päässä Maasta. Varsin lähellä siis, jos ajatellaan avaruuden suunnattomia etäisyyksiä. Silti yhtäkään näistä kirkkaista galakseista ei voi nähdä paljain silmin. Naapurigalaksi Andromedan voi, juuri ja juuri.

Kirkkaat galaksit ovat järjestyneet tasoon suunnilleen 20 miljoonan valovuoden päähän Linnunradasta. Sitä McCall sanoo Paikalliseksi tasoksi.

Taso on "vain" 1,5 miljoonaa valovuotta paksu. Tason ja meidän välissä avaruudessa on hyvin paljon tyhjää tilaa.

Linnunradan naapuruston 12 isoa galaksia ovat Paikallisessa tasossa kehämäisessä muodossa. Kehän läpimitta on noin 24 miljoonaa valovuotta.

McCall kutsuu kehää nimellä Jättiläisten neuvosto. Se rajaa sisään jäävän Paikallisen ryhmämme liikkeitä ja vuorovaikutusta.

McCall sanoo, että isoista galakseista 10 on kierteisgalakseja, kuten Paikallisen ryhmän Linnunrata ja Andromeda. Tällaisen kierteisgalaksin muoto on litistynyt kiekko. Niissä syntyy yhä uusia tähtiä.

Kaksi muuta galaksia kehällä ovat elliptisiä. Elliptisissä galakseissa tähtien muodostuminen hiljeni jo aiemmin.

Jättiläisten neuvoston galaksit ovat aiemmin saattaneet puhaltaa kaasuja kohti Paikallista ryhmää, eli meitä. Kaasuista tuli sittemmin Linnunrata ja Andromeda, ja myös kaikki mikä niissä on: tähdet, planeetat ja kaikki elävä, myös sinä ja minä.

Linnunradan ja Andromedan galaksien pyörimisen liikemäärät taas ehkä vaikuttivat siihen, että ympärillemme muodostui galaktinen kehä.

Aineen tiheyden ei ole tarvinnut McCallin mukaan kasvaa kovinkaan paljon, jotta Paikallinen ryhmä ja siis myös Linnunratamme on voinut muodostua.

Paikallisen tason ja Jättiläisten neuvoston lähigalaksien on täytynyt kehittyä pimeästä aineesta koostuneen tason avulla. Pimeää ainetta ei ole vieläkään havaittu universumista suoraan, mutta se ohjaa kaikkien galaksien muodostumista.

"Kaukaista maailmankaikkeutta tutkittaessa on havaittu sama ilmiö: Galaksit ovat järjestyneet tasoiksi eli seinämiksi ja säikeiksi. Niiden ympärillä on isoja alueita, joissa on vain pelkkää tyhjää", sanoo McCall ScienceDaily-uutispalvelun tiedotteessa. Galaktisista naapureista kertoi Britannian Kuninkaallisen tiedeakatemian tähtitieteen julkaisu.

Isojen galaksijoukkojen geometriassa on paljon samaa kuin merestä löytyvän luonnon pesusienen, tai tavallisen saippuavaahvon, rakenteessa.

Lähialueemme galaksikartta paljastaa saman tapaisen rakenteen. Galaktinen saippuavaahto ulottuu siis aina avaruuden valtavista galaksien superjoukoista myös pienempään, galaksiryhmien mittakaavaan.

OIKAISU (HS 1.4. 2014)

Sivun B6 grafiikassa väitettiin maanantaina 31. maaliskuuta, että "Linnunrata sijaitsee tällaisessa kierteisgalaksin haarakkeessa." Oikea lause on "Aurinkokunta sijaitsee tällaisessa kierteisgalaksin haarakkeessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!