Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtuu, jos salama iskee mereen? (Elias Asikainen, 7)

Tiede
 
Antti Mäkelä tutkija Ilmatieteen laitos
MVphotos
Salama lämmittää vain veden pintaa.
Salama lämmittää vain veden pintaa. Kuva: MVphotos

Jos salama iskee mereen tai muuhun laajaan vesialueeseen, salaman sähkövirta etenee aivan veden pintakerroksessa.

Vesi johtaa hyvin sähköä, joten salaman virta etenee ja heikkenee nopeasti. Sähkövirta muuttuu lämmöksi yleensä kymmenisen metrin päässä iskukohdasta.

Meressä vettä on niin runsaasti, että veden lämpötila ei salamasta juuri kohoa. Esimerkiksi matalassa ojassa salama voi sen sijaan kuumentaa ja jopa höyrystää kaiken veden silmänräpäyksessä.

Kun salama etenee pilvestä kohti maata, salaman iskukohdaksi valikoituu yleensä ympäristön korkein ja sähköä johtavin paikka. Jos salama on edennyt lähelle vedenpintaa, voi esimerkiksi uimari tai veneilijä olla todennäköinen iskun kohde, koska ihmiset erottuvat yleensä melko tasaisesta vedenpinnasta.

Salamanisku on usein vaarallinen. Esimerkiksi kala, joka ui lähellä vedenpintaa, voi saada salamasta kuolettavan sähköiskun. Salaman aiheuttama paineaalto puolestaan voi tainnuttaa sen.

Ihminenkin voi kuolla tai saada pahoja vammoja salamasta niin maalla kuin vedessä. Ukkosella kannattaakin hakeutua suojaan kauemmas vedestä ja rantaviivasta, esimerkiksi johonkin rakennukseen tai autoon, koska ne suojelevat usein salamalta hyvin.

Salamanisku voi olla kohtalokas, mutta se osuu Suomessa lopulta aika harvoin ihmiseen. Vakavia henkilövahinkoja sattuu onneksi melko vähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!