Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NSA-kala urkkii syvissä vesissä

Tiede
 
David Shale Naturepl
Kilometrien syvyyksissä hohtaa vain kitakalan aavemainen, punainen saalisvalo.
Kilometrien syvyyksissä hohtaa vain kitakalan aavemainen, punainen saalisvalo. Kuva: David Shale Naturepl

Edward Snowdenin vuotamien tietojen jälkeen ei ole enää yllätys, että Yhdysvaltojen tiedustelukoneisto voi valvoa ketä tahansa ja missä tahansa.

Valvontakoneiston punainen silmä kiiluu valtamertenkin syvyyksissä. Tosin sen omistajaa NSA ei vielä ole tiettävästi värvännyt palkkalistoilleen.

Kaikissa merissä elää pikimustia Malacosteus-suvun kitakaloja. Ne elävät siellä, missä on vähän happea, pimeää ja inhottavaa, kuten varmaankin aika monen tiedustelupalvelun koodinörtin huoneessa nuorena. Kitakalat skannaavat ympäristöään punaisella valolla, jota mikään muu eliö ei noissa syvyyksissä havaitse.

Sillä on siis käytössään aavemainen, näkymätön saalisvalo.

Kalojen englanninkielinen nimi on kuvaava: stoplight loosejaw, eli vapaasti käännettynä löysäleukainen liikennevalo. Toinen pään aistielimistä tuottaa punaista valoa, toinen sinivihreää. Kala itse aistii oman saalislamppunsa heijastukset siksi, että sen aistielimissä on eräänlaista lehtivihreää. Se on herkkää punaiselle valolle.

Kala pystyy loksauttamaan pohjattoman leukansa sijoiltaan nielläkseen isoja saaliita. Kirjaimellisesti pohjattoman, sillä alaleuassa ei ole luita yhdistävää kalvoa. Ihmiselle otus on harmiton. Mutta kun sen ulkomuotoa katsoo, ei pälvikaljuisten virkamiesten kyylättäväksi joutuminen tunnu enää yhtä pahalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!