Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilaista otetaan kuvia vetyatomien, magneettikenttien ja merkkiaineiden avulla

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Science Photo Library
Magneettiresonanssikuva (MRI) näyttää verenvuodon 72-vuotiaan naisen aivoissa. Valkoinen alue on tuhoutunutta aivokudosta.
Magneettiresonanssikuva (MRI) näyttää verenvuodon 72-vuotiaan naisen aivoissa. Valkoinen alue on tuhoutunutta aivokudosta. Kuva: Science Photo Library

MRI eli magneettiresonanssikuvaus perustuu siihen, että kehon vetyatomit reagoivat laitteen synnyttämään voimakkaaseen magneettikenttään. Magneettikentän takia kaikki metalliesineet on riisuttava ennen kuvausta. Proteesit tai sydämentahdistimet voivat estää kuvauksen.

Magneettikuvauslaitteet ovat hyvin kalliita. Kuvaus kestää jopa 45 minuuttia. Se tehdään kuvaustunnelissa, mikä voi olla piinallista ahtaan paikan kammosta kärsivälle.

MEG eli magnetoenkefalografia mittaa aivojen sähkövirtojen synnyttämiä magneettikenttiä. Sitä käytetään esimerkiksi epilepsiapesäkkeiden etsimiseen ja toiminnallisesti tärkeiden aivoalueiden paikannukseen ennen aivoleikkausta. Tutkimuksessa istutaan tai maataan pää kypäränmallisen laitteen sisällä.

PET-tutkimuksessa eli positroniemissiotomografiassa potilaalle annetaan suoneen radioaktiivista merkkiainetta. PET-kameralla seurataan sen jakautumista kudoksiin.

Merkkiaine hakeutuu kohteisiin, joissa verenkierto ja aineenvaihdunta ovat vilkastuneet. Tutkimuksella etsitään esimerkiksi syöpäkasvaimia. Yleensä samalla tehdään myös tietokonetomografiakuvaus, joka auttaa kasvaimen paikantamisessa.

TT- eli tietokonekerroskuvauksessa halutulta kehon alueelta otetaan röntgenkuvia useista kulmista. Näin saadaan tarkka kolmiulotteinen kuva. Pienikin liike tai elimistössä oleva metalliesine voi häiritä kuvaa. Kuvaus kestää vain minuutteja.

Kuvissa näkyvien kudosten erilaisen tiheyden takia TT-kuvaus sopii esimerkiksi kasvainten tai aivoinfarktin paikantamiseen.

EEG- eli aivosähkökäyrä kertoo aivojen sähköisestä toiminnasta päähän kiinnitettyjen elektrodien avulla. Ensimmäiset ihmisen aivosähkökäyrät otettiin jo 1920-luvulla, ja se oli pitkään tärkein keino aivokasvainten ja aivoverenvuotohäiriöiden tutkimiseksi.

Tässä käytössä uudet ja tarkemmat kuvausmenetelmät ovat pitkälti korvanneet EEG:n. Nykyään sitä käytetään esimerkiksi epilepsian ja kooman diagnosointiin ja keskushermostohäiriöiden tutkimuksiin.

 

Lähteet: www.hus.fi ja
www.terveyskirjasto.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!