Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron satelliitti on kiertänyt Maata jo vuoden

Etelänaapuri ehti ensin avaruuteen, mutta Suomen Aalto-1 tulee perässä

Tiede
 
Mikko Suominen
Taavi torim
Viron satelliitin ESTCube-1:n mitat noudattavat tarkasti minisatelliiteille kehitettyjä mittoja. Näin niitä on helpompi pakata raketteihin.
Viron satelliitin ESTCube-1:n mitat noudattavat tarkasti minisatelliiteille kehitettyjä mittoja. Näin niitä on helpompi pakata raketteihin. Kuva: Taavi torim

Satelliittikuvassa Amazonjoen sameanruskea vesi sekoittuu Atlantin valtameren syvään siniseen. Sademetsää peittää täplikäs pilvipeitto.

Toisessa kuvassa Australian aavikko hohtaa kaikissa keltaisen ja punertavan sävyissä. Pienenä valkoisena täplänä aavikolla erottuu suolajärvi.

Näkymät on kiertoradaltaan napannut Viron ensimmäinen satelliitti, ESTCube-1. Se laukaistiin avaruuteen vuosi sitten 7. toukokuuta.

Saavutuksen myötä Virosta tuli 41. valtio, jolla on oma satelliitti avaruudessa. Suomi odottelee vielä vastaavaa kunniaa, mutta sen saavuttamisessa ollaan jo pitkällä. Esimerkiksi Ruotsilla on ehtinyt olla jo kymmenkunta omaa satelliittia.

ESTCube-1 on vain reilun kilon massainen nanosatelliitti, jonka ovat rakentaneet Tarton yliopiston opiskelijat.

Ilman antennejaan se on kymmenen senttimetrin kokoinen kuutio. Satelliittiin pidetään yhteyttä muutamia kertoja päivässä, kun se ylittää Viron.

Tuolloin satelliitille annetaan komentoja ja otetaan vastaan sen dataa. Radioliikennettä hoitavan maa-aseman rakensivat ja sitä ylläpitävät opiskelijat.

"Kesällä 2012 meidän täytyi tehdä ratkaisu, tähtäisimmekö Vega-raketin laukaisuun seuraavana keväänä", kertoo Tarton yliopiston avaruustekniikan osaston johtaja Mart Noorma.

Muutamia vuosia aikaisemmin aloitettu satelliittihanke oli jo loppusuoralla. Euroopan avaruusjärjestön tarjoama laukaisu oli kuitenkin aiemmin kuin mihin tiimi tähtäsi.

Aikaa satelliitin luovutukseen olisi vain viisi kuukautta, ja tehtävää oli vielä paljon. Riski päätettiin ottaa.

"Jokainen tiimin jäsen antoi tuolloin lupauksia osallistumisestaan, jotta selviäisimme ajoissa", Noorma muistelee.

"Myös minä annoin lupaukseni, joka oli tehdä opiskelijoista rikkaita ja kuuluisia. Rikkaita heistä tulisi ESTCuben käytännön kokemuksien ja myöhemmin saamansa työn kautta."

"Kuuluisuus sen sijaan olisi monimutkaisempaa. Se voisi olla joko positiivista tai negatiivista. Kaikki riippui hankkeen menestyksestä."

Avaruustekniikka on muihin tekniikan aloihin verrattuna anteeksiantamatonta.

Avaruudessa ei ole enää mahdollisuutta päästä korjaamaan laitteisiin jääneitä virheitä. Siksi laitteiden dokumentoinnilta ja testaukselta vaaditaan huolellisuutta ja kattavuutta, joka on omaa luokkaansa.

Laitteiston ohjelmistoa voi sen sijaan vielä säätää, jos sen perusta on kunnossa. Virolaisten tiimi päätyi luovuttamaan satelliitin, joka sisälsi vasta alustavan version ohjelmistosta. Lopullinen päivitettäisiin vasta kiertoradalla radioyhteyden avulla.

"En usko, että monetkaan ymmärtävät, miten suuri todennäköisyys epäonnistumisella oli", arvioi hankkeessa työskentelevä jatko-opiskelija Mihkel Pajusalu.

"Satelliitti rakennettiin kireällä aikataululla. Viime hetken muutoksia oli paljon. Siksi oli aivan realistinen mahdollisuus, että se ei toimisi kiertoradalla."

"Laukaisu ja ensimmäiset viikot sen jälkeen olivat meille kaikille hermostuttavia. Etenkin sitä oli satelliitin ensimmäisten radiosignaalien odotus", myöntää Pajusalu.

Onneksi Euroopan avaruusjärjestön Vega-raketti nousi avaruuteen onnistuneesti. Sen jälkeen huomio keskittyi opiskelijoiden maa-asemaan Tartossa.

"Viron tv-uutisten ryhmät ympäröivät meitä, kun laukaisun jälkeen odotimme signaaleja", kertoo Noorma.

"Kun lähetys vastaanotettiin, niin tiimille lupaamani kuuluisuus muuttui myönteiseksi."

"Mikään ei vedä vertoja laukaisun euforialle tai jännitykselle, kun satelliitin alijärjestelmät kytkeytyvät päälle – näimme että suunnittelu, valmistus ja testaus tuottivat tulosta. Saimme upeita kuvia ja aloitimme satelliitin käytön", kuvailee satelliitin projektijohtaja Silver Lätt.

Ohjelmiston päivitys kiertoradalle onnistui. Ensimmäisen kuvansa satelliitti otti noin viikko laukaisun jälkeen.

Siinä näkyy Välimerta, Afrikan rannikkoa ja Saharan autiomaata. Tämän jälkeen kuvia on saatu ympäri maailmaa.

Tiede on tärkeä osa hanketta.

"Opiskelijat rakentavat itse satelliitin, jota he itse käyttävät. Se on sellaista käsin kosketeltavaa kokemusta avaruustekniikasta, jota ei voi saada millään muuta tavalla."

"Siitä saa taitoa ja osaamista, jota voi soveltaa hyvin moneen asiaan", toteaa satelliitin hyötykuorman päätutkija Pekka Janhunen Ilmatieteen laitokselta.

Yleensä opiskelijoiden satelliitit keskittyvät pelkästään siihen, että satelliitin saa toimimaan. Joskus niissä on myös kamera.

ESTCube-1:n tavoite on kunnianhimoisempi. Satelliitin kyydissä on Ilmatieteen laitoksella suunniteltu plasmajarrukoe.

Tarkoitus on päästää satelliittista ulos varattu lieka, jonka vuorovaikutus Maan hiukkasten ympäristössä kohdistaa siihen voiman.

Teknologia tähtää poistuvien satelliittien pudottamiseen. Avaruusromu vähenisi.

Plasmajarru on yksi Janhusen keksimän sähköisen aurinkotuulipurjeen sovelluksista. Sähköpurje hyödyntäisi aurinkotuulen varattuja hiukkasia aurinkokunnassa matkaamiseen.

Sähköpurje mullistaisi liikkumisen planeetalta toiselle. Siten ESTCubella on mahdollisuus antaa merkittävä panos tieteelle. Tämä motivoi opiskelijoita.

"Liekakoetta ei vielä ole päästy aloittamaan, sillä satelliitissa on pieniä ongelmia asennon säädössä", Janhunen kertoo.

"Ongelmaa yritetään nyt kiertää ohjelmiston päivityksellä. Ilmapiiri on optimistinen, mutta valmistelu vie jonkin aikaa."

ESTCube on saanut valtavasti näkyvyyttä.

"Minulle kiinnostavaa on, miten pikkuruinen satelliitti on tullut Viron kansallissankariksi", Noorma huomauttaa.

"Viime vuoden aikana useita tuntemattomia ihmisiä on tullut onnittelemaan minua. He kyselevät, miten pieni 'kuutiomme' jaksaa avaruudessa."

"ESTCube-1 on myös upea opetusväline. Opiskelijat ovat siinä aktiivisesti mukana ja he saivat työkokemusta vuosien verran. Tällaiset hankkeet ovat opetuksen tulevaisuus", ennustaa jatko-opiskelija Andris Slavinskis.

Kaikkiaan hankkeessa oli mukana yli sata opiskelijaa. Se on poikinut jo kaksi startup-yritystä Viroon. Satelliitti myös innostaa matemaattis-luonnontieteelliselle alalle. Lisäksi se edistää yhteistyötä Viron ja Suomen yliopistojen välillä.

Pekka Janhusen mukaan satelliitti on ehdoton menestys. Virolaisilla on melkein kaikki mennyt putkeen.

"Melkein-sanan poistamiseksi työskennellään kovasti Suomenlahden molemmilla rannoilla."

ESTCube-1 team, Henri Kuute, Tartu Obsevatory
Satelliitti kuvasi tietenkin kotimaataan – ja Suomea. Muita kuvia maapallosta on puolisen sataa.
Satelliitti kuvasi tietenkin kotimaataan – ja Suomea. Muita kuvia maapallosta on puolisen sataa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!