Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saappaan alta löytyy miljoonia eliöitä

Tiede
 
Änkyrimato lisääntyy tehokkaasti – vaikka lajilla on vain yksi sukupuoli.
Änkyrimato lisääntyy tehokkaasti – vaikka lajilla on vain yksi sukupuoli.

Maaperä kuhisee elämää. Kun kävelee numero 42:n saappailla metsässä tai pellolla, joka askelen alle jää monta miljoonaa useampaan sataan lajiin kuuluvaa eliötä. Vain kymmenesosan niistä voi erottaa paljaalla silmällä.

Yksi noista pikkuisista on erityisen rakas Heikki Setälälle, Helsingin yliopiston maaperäekologille. Cognettia sphagnetorum on sentin mittaiseksi kasvava änkyrimato. Siltä puuttuu vielä suomenkielinen nimi – vaikka se on Setälän mukaan Suomen tärkein eläin.

Sen merkitys on paljastunut kokeissa, joissa tutkijat ovat peukaloineet maaperän ravintoverkkoja poistamalla aina yhden eliön vuorollaan. Änkyrimadon eliminoiminen havumetsän maasta heikentää puiden kasvua huomattavasti. Ja jos männyt ja kuuset jurottaisivat, kärsisi kansantalouskin.

Änkyrimato tuottaa puille ravinteita. Se kuuluu hajottajaeliöihin, jotka syövät kariketta ja ulostavat ravinteita.

Karike koostuu maahan pudonneesta aineksesta, kuten lehdistä, neulasista, oksista ja kaarnasta. Suomalaisessa männikössä puista varisee vuosittain 2 000 kiloa tavaraa hehtaarille. Lasti sisältää kymmeniä kiloja typpeä ja fosforia.

Kun karike kulkeutuu hajottajien ruuansulatuksen läpi, typpi ja fosfori palautuvat maahan puille ja muille kasveille helppoliukoisessa muodossa.

Peräti 99 prosenttia hajottajien biomassasta on mikrobeja eli esimerkiksi bakteereja ja sieniä. Silminnähtävien maaperäeläinten osuudeksi jää vain yksi sadasosa, mutta ilman niitä mikään maassa ei toimisi kunnolla.

Tuohon prosenttiin kuuluu änkyrimato. Se on siitä erikoinen, ettei ole erikoistunut.

"Änkyrimato on kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi, jossa on kaikki herkut samassa paketissa", Setälä kuvaa. Otuksen suuvärkki ja suolisto purevat ja sulattavat lähes kaikkea: sienirihmasto on sen pääravintoa, mutta se syö myös bakteereja, sukkulamatoja ja jopa suopursun lehtiä. Jokainen, joka on joskus erehtynyt maistamaan suopursua, on varmasti sylkäissyt happoisen ja tanniinisen suupalan äkkiä pois.

Tällaisia omnivoreja eli kaikkiruokaisia ei ole luonnossa kovin paljon. Noihin harvoihin kuuluvat vaikkapa sika, karhu, kettu ja ihminen.

"Kun kaikki maistuu, on hyvä körötellä", Setälä kuvaa. Ravinnon laaja kirjo lienee yksi syy siihen, että änkyrimatoja on niin paljon: jopa 100 000 yksilöä neliömetrillä.

Toinen syy on se, että änkyrimato lisääntyy tehokkaasti – vaikka lajilla on vain yksi sukupuoli. Se tuottaa jälkeläisensä pilkkoutumalla. Yksi sentin mittainen mato voi katketa jopa kuudeksi noin kahden millin pätkäksi. Parissa viikossa jokaisen palan alkuun kasvaa suu ja loppuun peräaukko, tai toisin päin.

C.sphagnetorum on keksinyt ikuisen nuoruuden salaisuuden: yksi vanha muuttuu kuudeksi nuoreksi. Nekään eivät tosin elä ikuisesti, sillä niitä saalistavat monet petopunkit ja kovakuoriaiset.

Kevään kiima villitsee monet eläimet etsimään kumppania, mutta mikä saa änkyrimadon pilkkoutumaan? Sitä ei tiedä kukaan.

Setälä on kasvattanut änkyrimatoja laboratoriossa ja onnistunut olemaan mikroskoopin äärellä sinä ihmeellisenä hetkenä, kun yhdestä tulee monta. Hän seurasi tapahtumaa peräti tunnin.

"Koemaljan pohjalla oli pari milliä maata ja jotain raskasmetallia tai muuta myrkkyä. Saattaa olla, että tällaiset hyvin huonot olot aiheuttivat pilkkoutumisen. Onhan eliöllä paremmat mahdollisuudet selviytyä, jos on kuusi kaveria rinnalla."

Madon täytyy ilmeisesti olla täysimittainen, siis lähes sentin pituinen, ennen kuin se pystyy menemään palasiksi.

Kun Setälä aloitti tutkijana 1980-luvun loppupuolella, maaperää sanottiin mustaksi laatikoksi, sillä se oli vielä biologeille suuri arvoitus. Tiedettiin vain, että siellä vilistää jos jonkinlaista menijää salaperäisissä puuhissaan.

Toisaalta Michael Usher oli jo 1970-luvulla keksinyt termin köyhän miehen sademetsä. Jos tahdot nähdä elämän kirjoa, ei sinun tarvitse matkustaa Amazonasiin. Lompsi lähimpään metsään, kouraise kämmenelle maata ja katso tarkkaan!

Sittemmin tutkijat ovat tonkineet mustaa laatikkoa ja selvittäneet muun muassa hajottajien ravintoketjuja. He tuntevat suurin piirtein, mikä maassa syö mitä ja minkä lajien keskinäinen suhde on mutualistinen eli molempia hyödyttävä.

Myös joidenkin ympäristönmuutosten vaikutukset tiedetään.

Esimerkiksi avohakkuista hajottajien yhteisöt toipuvat muutamassa vuodessa, jos pintamaata vain vähän mätästetään. Eliöt elävät mineraalimaan päällä sijaitsevassa noin viiden sentin kunttakerroksessa. Jos tuo kerros myllätään täysin kyntämällä, hajottajien maailma romahtaa. Niiden palautuminen kestää vuosikymmenen, siihen asti kun kariketta tuottava kasvillisuus kasvaa takaisin.

Ympäristön kemikalisoitumisen seurauksia hajottajille pitäisi tutkia lisää, Setälä sanoo. Tähän mennessä saatujen tulosten perusteella näyttää siltä, että änkyrimadot kärsivät kenties kaikkein herkimmin esimerkiksi rikkakasvien torjunta-aineiden, lannoitteiden ja kalkin tai tuhkan käyttämisestä.

Entä miten käy maan pienimmille, kun ilmasto lämpenee?

"Kenelläkään ei ole selvää käsitystä siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa vaikkapa kasvien ja hajottajaeläinten väliseen suhteeseen", Setälä toteaa.

Lumettomien talvien yleistyminen saattaa tietää hankaluuksia maaperän eliöille. Syvälle ulottuva routa voi tehdä hallaa hajottajaeliöstölle.

Tähän asti maaperä on pysynyt keskimäärin jääkaapin lämpötilassa, missä eliöt viihtyvät mainiosti. Lumi on tavanomaisina talvina estänyt pakkasen pääsyn maahan. Monet hyppyhäntäiset ja punkit selviävät kylmemmässäkin, sillä ne tuottavat glykolia, pakkasnestettä, joka estää solujen rikkoutumisen.

Änkyrimadot eivät luultavasti siedä vilua yhtä hyvin, ja koska ne ovat huonoja kaivautujia, eivät ne pääse pakoonkaan.

Ehkä pakenemiseen ei tule tarvetta kovin usein. On ennustettu, että Suomen ilmasto lauhtuu ja elämme tulevaisuudessa nykyisin suunnilleen Stuttgartin korkeudella vallitsevissa oloissa. Siellä maaperäeläimet voivat tiettävästi ihan hyvin.

C. sphagnetorum -matoa on tutkittu hämmästyttävän vähän siihen nähden, millaisesta tyypistä on kyse. Tätä lierojen serkkua voidaan pitää Suomen metsien avainlajina, jolla on biomassaansa nähden suhteettoman suuri vaikutus ekosysteemin toimintaan. Englanninkielinen termi keystone species viittaa holvin ylimmäksi muurattavaan lakikiveen. Kun sen ottaa pois, koko rakenne romahtaa.

Jos siis kohtaat änkyrimadon, tervehdi sitä kunnioittaen! Ulkoisesti eläin on mitätön, läpikuultavan vaalea pötkö, mutta sisältä täyttä rautaa.

OIKAISU: Grafiikassa esitellään suomalaisen maaperän eläimiä. Hämähäkkien ja kovakuoriaisten koko vaihtelee viidestä 20 millimetriin eikä 200:aan, kuten kuvassa virheellisesti lukee.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!