Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geologi ratkoo meteoriitin arvoitusta

Geologi jahtaa meteoriitin jälkiä apunaan joukko melojia ja sukeltajia

Tiede
 
Pohjanmaalla sijaitseva Iso-Räyrinki saattaa olla meteorikraateri
Pohjanmaalla sijaitseva Iso-Räyrinki saattaa olla meteorikraateri
Iso-Räyrinki-niminen järvi saattaa olla metorikraateri samoilta ajoilta kuin Lappajärvikin ja järven kivistä asia voidaan todentaa. Kuvaus: Johannes Tervo.

Veikkaan, että harvan eläkeläisen viime viikonloppu oli yhtä jännittävä kuin Marjatta Koiviston. Hän pääsi ratkaisemaan arvoitusta, joka on neljännesvuosisadan hiertänyt hänen mieltään.

Syntyivätkö Etelä-Pohjanmaan Lehtimäellä sijaitsevat Räyrinkijärvet meteoriitin iskusta? Oliko se osa samaa jysäystä, joka loi Suomen suurimman ja tunnetuimman meteoriittikraatterin, 30 kilometrin päässä lainehtivan Lappajärven? Vai räjäyttikö jokin toinen taivaasta syöksynyt murikka Räyrinkien altaat?

Koivisto on geologi, joka on tutkinut muun muassa Lappajärven törmäystimantteja. Nämä hauraat, mikroskooppisten pienien perunalastujen kaltaiset mineraalit syntyivät meteoriitin tällin aiheuttamassa valtavassa paineessa ja kuumuudessa. Niitä löytyy sueviitista. Se on samassa räjähdyksessä muodostunut kivilaji.

Johannes Tervo
Sukeltaja Esko Paloniemi tuo Marjatta Koivistolle kiven arvioitavaksi. Eläkkeellä oleva geologi Koivisto haluaa selvittää, onko Iso-Räyrinki törmäyskraatteri.

Sukeltaja Esko Paloniemi tuo Marjatta Koivistolle kiven arvioitavaksi. Eläkkeellä oleva geologi Koivisto haluaa selvittää, onko Iso-Räyrinki törmäyskraatteri.

Koivisto kiinnostui Iso-Räyringistä kesälomallaan vuonna 1997. Hän ihmetteli järven pyöreyttä. Suomessa jääkausi on venyttänyt järvien muodot luoteesta kaakkoon, eikä ympyröitä juuri tavata.

Hän löysi lähistöltä sueviittia. Se voi hyvinkin olla peräisin Lappajärven pamauksesta, jonka täytyi olla melkoinen. 76 miljoonaa vuotta sitten maahan jysähti läpimitaltaan 300–500-metrinen möhkäle. Tapahtuma sulatti laajalti paikallista kallioperää kärnäiitiksi kutsutuksi laavamaiseksi kivilajiksi. Mannerjäätikkö kuljetti sen irtolohkareita paljon myöhemmin laajalle alueelle Keski-Suomeen, Kotkaan ja ehkä jopa Enoon asti. Geologit puhuvatkin Suomen laajimmasta lohkareviuhkasta.

"Räyringit saattoi luoda sama meteoriitti kuin Lappajärven. Maailmassa tunnetaan sivukraattereita, jotka sijaitsevat Räyrinkijärvien tavoin kuin munuaiset, vierekkäin", Koivisto sanoo.

Lisäksi Koivisto teki hiekkakuopasta löydön, joka myöhemmin määritettiin akaganeiitiksi. Sitä esiintyy myös Kuussa ja Antarktikselle pudonneissa meteoriiteissa.

Heti lomalta palattuaan Koivisto esitti työpaikallaan Geologian tutkimuskeskuksessa (GTK), että Räyringit pitäisi tutkia perin pohjin. Asia ei kuitenkaan tuolloin edennyt.

Nyt tutkimus lopulta alkoi – yllättävän kumppanin, eli Kyrönjoen Koskihäjyjen, avulla. Seura suunnittelee Soinista Evijärvelle ulottuvan 120 kilometrin melontareitin perustamista. Tällä Tervareitiksi nimetyllä taipaleella on viisi järveä ja yli 200 saarta. Jos Räyrinkijärvet osoitetaan kraattereiksi, Pohjanmaalle saadaan koko maailmassa harvinainen kolmen meteoriittijärven melonta.

Niinpä Lehtimäellä kartoitettiin viikonvaihteessa kiviä ja vesiä. Koivisto sai tutkimusapulaisikseen paitsi melojia myös Lakeuden Sukeltajien jäseniä.

Yhteistyöllä löytyikin kiinnostavia murikoita.

Mitä Räyrinkien kivien pitäisi olla, jotta järvien taivaallinen synty vahvistuisi?

Ainoita paljain silmin havaittavia varmoja merkkejä meteoriitin törmäyksestä ovat pirstekartiot eli tietynlaiset uurteet kivessä. Ne luo šokkiaalto, joka leviää räjähdyksessä paineena ja lämpönä meteoriittiin ja törmäysalustaan. Ilmiö on ohi sekunnin miljoonasosissa, mutta se muovaa kiven rakenteen täysin uusiksi.

Myös šokkilamellit ovat päteviä todisteita. Ne ovat lasitäytteisiä tasomaisia lamellirakenteita kvartsirakeissa.

Lupaavia löytöjä olisivat törmäyskivilajit: Törmäyssula ja sueviitti syntyvät törmäyksen yhteydessä sulavasta kallioperästä ja kiviheitteleestä. Breksia ja pseudotakyliitti taas muodostuvat kallioperän rikkoutuessa.

"On tosin mahdollista, että pienet järvisyvänteet olisi tehnyt pienempi meteoriitti. Tällöin ei aina synny törmäyskivilajeja", sanoo GTK:n kansannäytetoimiston tutkimusassistentti, geologi Satu Hietala. Hän teki viime vuonna valmistuneen kandidaatintyönsä törmäyskraattereista.

"Jos Iso-Räyrinkijärven olisi synnyttänyt samaa materiaalia oleva asteroidi kuin Lappajärven, se synnyttäisi graniittiseen kallioon törmätessään kraatterin pohjalle breksiaa sekä vain pienen määrän sulakiveä", hän toteaa.

"Sitovaa näyttöä saadaan vain muuttuneista mineraaleista ja kivilajeista, joiden rakenne ja tarkka kemiallinen koostumus sekä isotooppisuhteet on tutkittava laboratoriossa."

Tällaista tutkimusta varten täytyy kairata näytteitä kallioperästä syvältä järven alta. Esimerkiksi Lappajärvellä porattiin 275 metrin syvyyteen.

Lisäksi on tehtävä geofysikaalisia tutkimuksia, joilla tarkoitetaan painovoiman, magneettisuuden ja seismisyyden mittaamista.

Lopulta edessä on tieteellinen palapeli.

"Viime kädessä törmäyskraatterin paljastaminen on tulkintaa, jossa katsotaan, miten hyvin tutkimuksen palaset osuvat yhteen", tiivistää erikoistutkija Kari A. Kinnunen GTK:n tutkimuslaboratoriosta.

Tulkintaa vaikeuttavat kiperät kysymykset: tutkijat ovat kiistelleet ankarasti muun muassa siitä, miten pirstekartiot syntyivät.

Yksi tärkeä pala on Kinnusen mukaan tiedemaailman yleinen näkemys: "Tällä hetkellä kallioperän ympyränmuotoisille rakenteille etsitään ensin kosmista selitystä, ennen ne haluttiin tulkita vulkaanisiksi eli tulivuorten jättämiksi. Tulevaisuudessa niissä voidaan nähdä myös jotain muuta."

Lisäys klo 12.42: Kuvakaappaukset törmäyskraattereista otettu somerikko.net -sivustolta. Tekstien lähteenä on Satu Hietala Geologian tutkimuskeskuksesta.

somerikko.net / Google
1. LappajärviIkä 76,2 miljoonaa vuotta, läpimitta 17 km Lappajärvestä on yli 200 tieteellistä artikkelia. Meteoriitin törmäyksestä on paljon todisteita: kärnäiittiä ja muita sulakivilajeja, sueviitti-kivilajia ja coesiitti-mineraalia, šokkitimantteja. Lisäksi alkuaine iridiumin pitoisuudet ovat kohonneet. Painovoimassa on poikkeamia.
1. Lappajärvi
Ikä 76,2 miljoonaa vuotta, läpimitta 17 km Lappajärvestä on yli 200 tieteellistä artikkelia. Meteoriitin törmäyksestä on paljon todisteita: kärnäiittiä ja muita sulakivilajeja, sueviitti-kivilajia ja coesiitti-mineraalia, šokkitimantteja. Lisäksi alkuaine iridiumin pitoisuudet ovat kohonneet. Painovoimassa on poikkeamia.

somerikko.net / Google
2. Sääksjärvi Ikä 602 miljoonaa vuotta, läpimitta 5 km, Kraatterikuopassa järven alla on törmäyssulakiviä. Kohonneet metallipitoisuudet sekä nikkelin ja koboltin suhde paljastavat ne meteoriitin tekemiksi. Iridiumia ja palladiumia on tavallista enemmän. Sulakiven rakkuloihin on syntynyt akaattia, hienoa korukiveä.
2. Sääksjärvi Ikä 602 miljoonaa vuotta, läpimitta 5 km, Kraatterikuopassa järven alla on törmäyssulakiviä. Kohonneet metallipitoisuudet sekä nikkelin ja koboltin suhde paljastavat ne meteoriitin tekemiksi. Iridiumia ja palladiumia on tavallista enemmän. Sulakiven rakkuloihin on syntynyt akaattia, hienoa korukiveä.

somerikko.net / Google
3. SöderfjärdenIkä yli 640 miljoonaa vuotta, läpimitta 5,5 km Kraatterin pohja oli parisataa vuotta sitten merenlahtea, sittemmin se kuivattiin pelloksi. Kuopassa ja keskuskohoumassa on breksia-törmäyskiveä, joissa on šokkilamelleja. Uusille kairauksille etsitään kansainvälistä rahoitusta.
3. Söderfjärden
Ikä yli 640 miljoonaa vuotta, läpimitta 5,5 km Kraatterin pohja oli parisataa vuotta sitten merenlahtea, sittemmin se kuivattiin pelloksi. Kuopassa ja keskuskohoumassa on breksia-törmäyskiveä, joissa on šokkilamelleja. Uusille kairauksille etsitään kansainvälistä rahoitusta.

somerikko.net / Google
4. Iso-NaakkimaIkä 600–1 800 miljoonaa vuotta, läpimitta 3 km Nuoremmat maa-ainekset peittävät osittain Iso-Naakkimajärvessä ja osittain maalla sijaitsevan kraatterin. Kallioperän tiheys on tavallista pienempi. Meteoriitin iskuun viittaavat myös šokkilamellit.
4. Iso-Naakkima
Ikä 600–1 800 miljoonaa vuotta, läpimitta 3 km Nuoremmat maa-ainekset peittävät osittain Iso-Naakkimajärvessä ja osittain maalla sijaitsevan kraatterin. Kallioperän tiheys on tavallista pienempi. Meteoriitin iskuun viittaavat myös šokkilamellit.

somerikko.net / Google
5. Lumparn Ikä 530–1 570 miljoonaa vuotta, läpimitta 9 km Seudulla on meteoriitin törmäyksen synnyttämiä geologisia kivilajeja, kuten breksiaa ja pirstekartioita. Kvartsirakeissa on šokkilamelleja.
5. Lumparn Ikä 530–1 570 miljoonaa vuotta, läpimitta 9 km Seudulla on meteoriitin törmäyksen synnyttämiä geologisia kivilajeja, kuten breksiaa ja pirstekartioita. Kvartsirakeissa on šokkilamelleja.

somerikko.net / Google
6. Suvasveden Kukkarinselkä ja HaapaselkäIkä 770 miljoonaa vuotta, läpimitat 3,5 ja 3,8 km Pohjoisen ja eteläisen kraatterin arvellaan syntyneen, kun maahan syöksynyt iso asteroidi on hajonnut juuri ennen törmäystä. Pohjoisesta osasta on löytynyt 80 metriä paksu kerros Lappajärven kärnäiitin kaltaista sulakiveä sekä sueviittia ja myös kvartsissa on šokkilamelleja. Eteläisessä osassa on törmäyssulaa, pirstekartioita ja šokkilamelleja kvartsista. Se sijaitsee kohdassa, jossa kuvassa lukee Suvasvesi.
6. Suvasveden Kukkarinselkä ja Haapaselkä
Ikä 770 miljoonaa vuotta, läpimitat 3,5 ja 3,8 km Pohjoisen ja eteläisen kraatterin arvellaan syntyneen, kun maahan syöksynyt iso asteroidi on hajonnut juuri ennen törmäystä. Pohjoisesta osasta on löytynyt 80 metriä paksu kerros Lappajärven kärnäiitin kaltaista sulakiveä sekä sueviittia ja myös kvartsissa on šokkilamelleja. Eteläisessä osassa on törmäyssulaa, pirstekartioita ja šokkilamelleja kvartsista. Se sijaitsee kohdassa, jossa kuvassa lukee Suvasvesi.

somerikko.net / Google
7. KarikkoselkäIkä 245 miljoonaa vuotta, läpimitta 1,4 km Rannoilla on breksiaa, pirstekartioita ja šokkilamelleja. Karikkoselkä on kraatterijärvistämme selvimmin pyöreä; muiden muotoa ovat muovanneet satojen miljoonien vuosien geologiset tapahtumat ja jääkaudet. Kauniista järvestä nauttivat jo kivikauden suomalaiset.
7. Karikkoselkä
Ikä 245 miljoonaa vuotta, läpimitta 1,4 km Rannoilla on breksiaa, pirstekartioita ja šokkilamelleja. Karikkoselkä on kraatterijärvistämme selvimmin pyöreä; muiden muotoa ovat muovanneet satojen miljoonien vuosien geologiset tapahtumat ja jääkaudet. Kauniista järvestä nauttivat jo kivikauden suomalaiset.

somerikko.net / Google
8. SaarijärviIkä 600–1 980 miljoonaa vuotta, läpimitta 2,1–2,8 km Kuoppa sijaitsee järven ja suon alla. Kairauksissa löytyi breksioita, joissa on selviä šokkilamelleja. Myös geofysikaaliset mittaukset puhuvat sen puolesta, että kyse on meteoriittikraatterista.
8. Saarijärvi
Ikä 600–1 980 miljoonaa vuotta, läpimitta 2,1–2,8 km Kuoppa sijaitsee järven ja suon alla. Kairauksissa löytyi breksioita, joissa on selviä šokkilamelleja. Myös geofysikaaliset mittaukset puhuvat sen puolesta, että kyse on meteoriittikraatterista.

somerikko.net / Google
9. PaasselkäIkä 228 miljoonaa vuotta, läpimitta 10 km Kuten monet kraatterijärvet, Paasselkä on syvä. Syvin kohta ulottuu 90 metriin. Järvestä on löytynyt sueviittia, pirstekartioita ja šokkilamelleja.
9. Paasselkä
Ikä 228 miljoonaa vuotta, läpimitta 10 km Kuten monet kraatterijärvet, Paasselkä on syvä. Syvin kohta ulottuu 90 metriin. Järvestä on löytynyt sueviittia, pirstekartioita ja šokkilamelleja.

somerikko.net / Google
10. KeurusselkäIkä 1 144 miljoonaa vuotta, läpimitta 14 km Kraatteri sijaitsee vain osittain vesistön alla. Rannalla on hyvin muodostuneita, selkeitä pirstekartioita ja šokkilamelleja. Painovoimassa on poikkeamia.
10. Keurusselkä
Ikä 1 144 miljoonaa vuotta, läpimitta 14 km Kraatteri sijaitsee vain osittain vesistön alla. Rannalla on hyvin muodostuneita, selkeitä pirstekartioita ja šokkilamelleja. Painovoimassa on poikkeamia.

Kari A. Kinnunen GTK
Polarisaatiomikroskoopin kuvassa näkyy Lappajärven kärnäiitin kvartsin šokkilamelleja. .
Polarisaatiomikroskoopin kuvassa näkyy Lappajärven kärnäiitin kvartsin šokkilamelleja. .

Kari A. Kinnunen GTK
Lappajärven kärnäiitin kvartsissa šokkilamellien parvet leikkaavat toisiaan. Kuva on otettu polarisaatiomikroskoopilla.
Lappajärven kärnäiitin kvartsissa šokkilamellien parvet leikkaavat toisiaan. Kuva on otettu polarisaatiomikroskoopilla.

Niko Auvinen GTK
Sääksjärven törmäyssulan kvartseissa on šokkilamelleja.
Sääksjärven törmäyssulan kvartseissa on šokkilamelleja.

Kari A. Kinnunen GTK
Pirstekartiokivi löytyi Keurusselän Valkeaniemestä.
Pirstekartiokivi löytyi Keurusselän Valkeaniemestä.

Niko Auvinen GTK
Lappajärven sueviitissa erottuu breksiaa.
Lappajärven sueviitissa erottuu breksiaa.

Satu Hietala GTK
Kappale Lappajärven kärnäiittiä on peräisin Kärnänsaaren kalliosta.
Kappale Lappajärven kärnäiittiä on peräisin Kärnänsaaren kalliosta.

OIKAISU: Kuvatekstissä väitettiin virheellisesti, että Savonlinnan ja Kiteen alueella sijaitseva Paasselkä olisi jopa 90 metriä syvä. Modernilla monikeilausmenetelmällä saatu suurin syvyys on 72 metriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!