Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkokuntamme kuutarha kasvaa

Pelkästään planeettoja kiertää 173 kuuta. Pieniä kuita löytyy yhä asteroidien ympäriltä.

Tiede
 
Nasa, kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS
Kuut eivät ole mittakaavassa. Kuiden läpimitat vaihtelevat kymmenistä kilometreistä tuhansiin kilometreihin.
Kuut eivät ole mittakaavassa. Kuiden läpimitat vaihtelevat kymmenistä kilometreistä tuhansiin kilometreihin.

Fakta

Aurinkokunnasta löydetty satoja kuita

Planeettojen kuut

Jupiter 67
Saturnus 62
Uranus 27

Neptunus 14
Mars 2
Maa 1

Kääpiöplaneettojen kuut
Pluto 5
Haumea 2
Eris 1

Asteroidien kuut 170

Aurinkokunnasta on 1990- ja 2000-luvuilla löytynyt kymmenittäin uusia kuita. Kuin huomaamatta.

Kuita on jo 173. Niitä on niin paljon, että harva pystyy luettelemaan ulkomuistista kaikki.

Kuiden tarhasta löytyy hurjia maisemia. On tulivuoria, geysirejä, höttöisiä kraatteripintoja, Star Warsin maisemia ja valtavia jäärailoja.

Aurinkokunnan kuilla on siis kaikkea mitä Maankin päällä, ja enemmän. Yksikään kuu ei ole täysin toisen kopio.

Menneisyyden arvet näkyvät kuilla yleensä paremmin kuin Maassa. Eroosio muovaa kuita hitaammin. Tuuli ei kuluta maisemia, sillä vain Titanilla on kunnon kaasukehä. Enemmän maisemia muovaa jää.

TITANSaturnuksen isoin kuu. Se on samalla ainoa kuu aurinkokunnassa, jolla on kunnon kaasukehä. Hyugens-luotain laskeutui kaasukehän läpi 2005 ja tutki sen koostumusta.
TITAN
Saturnuksen isoin kuu. Se on samalla ainoa kuu aurinkokunnassa, jolla on kunnon kaasukehä. Hyugens-luotain laskeutui kaasukehän läpi 2005 ja tutki sen koostumusta.

Sadat minikuut kiertävät lisäksi aurinkokunnan pienempiä kappaleita, kuten kääpiöplaneettoja ja asteroideja.

Kääpiöplaneetta Plutoa kiertää esimerkiksi ainakin viisi kuuta. Isoin eli Kharon löytyi vuonna 1978.

Viimeksi planeetan ympäriltä löytyi kuu vuonna 2013. Neptunusta kiertävän kuun läpimitta on alle 20 kilometriä. Kuu saa pian nimen Kansainväliseltä tähtitieteen unionilta (IAU).

PHOBOSMarsin kaksoiskuut Phobos ja Deimos ovat suomeksi pelko ja kauhu. Kuut löytyivät jo vuonna 1877.Sen jälkeen tähtitieteilijät ovat laskeneet pienten kuiden ratoja yhä tarkemmin.Äskettäin Marsissa nähtiin osittainen auringonpimennys. Phobos peitti Marsista katsottuna osan Aurinkoa. Curiosity-luotain osui Phoboksen varjon alle ja kuvasi ilmiön. Sen avulla saattoi tarkentaa Phoboksen rataa.
PHOBOS
Marsin kaksoiskuut Phobos ja Deimos ovat suomeksi pelko ja kauhu. Kuut löytyivät jo vuonna 1877.
Sen jälkeen tähtitieteilijät ovat laskeneet pienten kuiden ratoja yhä tarkemmin.
Äskettäin Marsissa nähtiin osittainen auringonpimennys. Phobos peitti Marsista katsottuna osan Aurinkoa. Curiosity-luotain osui Phoboksen varjon alle ja kuvasi ilmiön. Sen avulla saattoi tarkentaa Phoboksen rataa.

Kuissa mennään näin koko ajan kohti pienempiä. Suurimmat löytyivät yli 400 vuotta sitten. Galileo Galilei suuntasi tammikuussa 1610 uuden keksinnön, kaukoputken, kohti Jupiteria.

Sen ympäriltä erottui suurentavan linssin avulla neljä suurta kuuta: Io, Ganymedes, Kallisto ja Europa. Ne kaikki voi nähdä yhtä aikaa myös nyt, jos katsoo Jupiteriin tavallisilla kiikareilla oikealla hetkellä.

Yli 400 vuotta myöhemmin niistä kaikista on jo tehty tarkat kartat. Ja yhdeltä niistä eli Europalta aiotaan etsiä elämää. Europalle suunnitellaan luotainta. Edes alkeellista elämää ei aurinkokunnan kuilta ole vielä löytynyt.

Cassini-luotain on löytänyt Saturnuksen läheltä kuutarhaan paljon uusia kuita. Huhtikuussa 2014 se kuvasi Saturnuksen renkaiden välissä pienen ja jäisen kohteen. Se vetää puoleensa kiviä ja pölyä.

Ehkä siihen syntyy aurinkokuntamme uusin kuu.

IAPETUSKuulla on jakautunut ulkonäkö. Musta pinta tulee ehkä avaruuden pölystä, joka on osunut kuun kiertoradalle. Vaalea pinta on jäätä. Iapetuksen päiväntasaajaa kiertää vuorijono, joka jakaa kuun kahtia.
IAPETUS
Kuulla on jakautunut ulkonäkö. Musta pinta tulee ehkä avaruuden pölystä, joka on osunut kuun kiertoradalle. Vaalea pinta on jäätä. Iapetuksen päiväntasaajaa kiertää vuorijono, joka jakaa kuun kahtia.
DEIMOSKuun suurin läpimitta on vain 15 kilometriä. Se on löydetyistä kuista pienimpiä.
DEIMOS
Kuun suurin läpimitta on vain 15 kilometriä. Se on löydetyistä kuista pienimpiä.
TETHYSJäisen kirkasta Saturnuksen kuuta seuraa sen radalla kaksi pienempää kuuta, Telesto ja Calypso.
TETHYS
Jäisen kirkasta Saturnuksen kuuta seuraa sen radalla kaksi pienempää kuuta, Telesto ja Calypso.
MIMASSaturnuksen kuu on saman näköinen kuin elokuvassa Tähtien sota esiintynyt avaruusasema, Kuolontähti. Mimaksella on jättimäinen kraatteri, jonka William Herschel löysi jo vuonna 1789. Se on noin 139 kilometriä leveä ja paikoin yli 10 kilometriä syvä.
MIMAS
Saturnuksen kuu on saman näköinen kuin elokuvassa Tähtien sota esiintynyt avaruusasema, Kuolontähti. Mimaksella on jättimäinen kraatteri, jonka William Herschel löysi jo vuonna 1789. Se on noin 139 kilometriä leveä ja paikoin yli 10 kilometriä syvä.
DIONEVaikka Dione on jonkin verran Rheaa pienempi, on se hyvin samankaltainen. Harsomainen maasto on syntynyt ehkä jäärailoista tulleesta aineesta. Se on laskeutunut pinnalle lumena tai tuhkana.
DIONE
Vaikka Dione on jonkin verran Rheaa pienempi, on se hyvin samankaltainen. Harsomainen maasto on syntynyt ehkä jäärailoista tulleesta aineesta. Se on laskeutunut pinnalle lumena tai tuhkana.
RHEAKuulla on hento ilmakehä. Rhealla saattaa olla jopa renkaita, kuten isolla emollaanSaturnuksella.
RHEA
Kuulla on hento ilmakehä. Rhealla saattaa olla jopa renkaita, kuten isolla emollaan
Saturnuksella.
IOJupiterin neljästä isosta kuusta Io muistuttaa kupruilevaa, uunituoretta pizzaa. Io on aurinkokunnan tuliperäisin kuu. Sen pinta elää koko ajan, koska kuuta tempovat jättiplaneetta Jupiterin ja sen ison kuun eli Ganymedeen painovoimat.
IO
Jupiterin neljästä isosta kuusta Io muistuttaa kupruilevaa, uunituoretta pizzaa. Io on aurinkokunnan tuliperäisin kuu. Sen pinta elää koko ajan, koska kuuta tempovat jättiplaneetta Jupiterin ja sen ison kuun eli Ganymedeen painovoimat.
ENCELADUSJäinen Enceladus suihkuttaa sisältä vettä avaruuteen. Kuun etelänavan lähellä on isoja railoja. Niitä sanotaan tiikerinraidoiksi. Luotain lentää joskus tutkimaan suihkuavaa vettä. Näin jään läpi ei tarvitse porautua.
ENCELADUS
Jäinen Enceladus suihkuttaa sisältä vettä avaruuteen. Kuun etelänavan lähellä on isoja railoja. Niitä sanotaan tiikerinraidoiksi. Luotain lentää joskus tutkimaan suihkuavaa vettä. Näin jään läpi ei tarvitse porautua.
HYPERIONEhkä oudoin Saturnuksen kuista. Se muistuttaa höttöä pesusientä. Hyperion on leveimmillään vain 360kilometriä.
HYPERION
Ehkä oudoin Saturnuksen kuista. Se muistuttaa höttöä pesusientä. Hyperion on leveimmillään vain 360
kilometriä.
EUROPAEuropan jäisen pinnan alla on sula meri. Jupiterin painovoima lämmittää Europaa sisältä. Näin sen pinta murtuu paikoin ja sulaa. Railot kiinteytyvät nopeasti taas jääksi. Europan meressä voi olla vettä enemmän kuin maapallon kaikissa merissä. Ja missä on vettä, siellä on ehkä alkeellista elämää – pimeässäkin?
EUROPA
Europan jäisen pinnan alla on sula meri. Jupiterin painovoima lämmittää Europaa sisältä. Näin sen pinta murtuu paikoin ja sulaa. Railot kiinteytyvät nopeasti taas jääksi. Europan meressä voi olla vettä enemmän kuin maapallon kaikissa merissä. Ja missä on vettä, siellä on ehkä alkeellista elämää – pimeässäkin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!