Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-kisapallo Brazuca

Tiede
 
Helsingin Sanomat
adidas
Kuva: adidas

Perusta

Valmistaja Adidas kehitti

Brazucaa 2,5 vuotta. Pallo kävi tuulitunnelissa, ja sitä potkivat myös robottijalat. Pallon sisuspinta on lateksia. Pinnoite on

polyuretaania.

 

Ominaisuudet

Brazuca painaa 437 grammaa. Sen ympärysmitta on 69 senttimetriä. Pallo imee vettä korkeintaan 0,2 prosenttia painostaan. Se pysyy samanlaisena aina 1 600 metrin korkeuteen asti.

 

Testaajat

30 joukkuetta testasi Brazucaa 10 maassa. Lisäksi 287 pelaajaa on haastateltu siitä, miltä pallo tuntuu jalassa. Kolmasosa heistä ei käytä Adidaksen varusteita.

 

Gramman ero

Brazuca on gramman

kevyempi kuin vuoden 2010 MM-kisojen pelipallo Jabulani. Mutta se on gramman raskaampi kuin vuoden 2006 Teamgeist.

 

Nimi

Pallon nimesivät ensi kertaa kisamaan fanit itse. Nimeä äänesti verkossa yli miljoona brasilialaista jalkapallofania. Nimi kerrottiin syyskuussa 2012. Brazuca sai noin 78 prosenttia äänistä.

 

Nystyrät

Kisapallon pintaan on tuotu karheutta pienillä nystyröillä. Näin pallon aerodynamiikka on vakaa ja ennustettava. Pelaajat moittivat MM-kisojen 2010 jalkapalloa Jabulania. Sen pinta oli ehkä liian sileä.

 

Ei nahkaa

MM-kisapallot tehtiin aina nahasta Espanjan kisoihin 1982 saakka. Pallot oli ommeltu jopa 32:sta viisi- ja kuusikulmaisesta nahkapalasta, tai pitkulaisista nahanpaloista.

 

Saumat

Brazucan potkurimaisten päällysteiden saumojen pituus on 327 senttiä. Saumoja on enemmän ja ne ovat syvempiä kuin edellisessä kisapallossa Jabulinissa. Saumat vaikuttavat myös siihen, että pallon lentorata on vakaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!