Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäsirkan siritys syntyy siipiä hankaamalla ja kantaa 200 metrin päähän

Tiede
 
Tuomo Komulainen
Entomart
Pensashepokatti maastoutuu heinikkoon hyvin.
Pensashepokatti maastoutuu heinikkoon hyvin.

Pian ovat hepokatit kaikkialla. Niitä ei pidä sekoittaa heinäsirkkaan, vaikka jotakin samaa niissä kieltämättä on. Hepokatti on kookkaampi, ja sillä on pidemmät sarvet.

Hepokatti soittaa huikeita konsertteja, jotka vain kasvavat loppukesää kohden. Konsertit ovat parhaimmillaan lämpimänä ja aurinkoisena päivänä, joskin pensashepokatti sirittää sateellakin. Soittoa voi kuulla melkeinpä missä päin luontoa tahansa.

Niittyhepokatti saattaa lepäillä maantiellä poikittain, pellonpientareella, kedolla, rinteessä ja myös suolla. Lehtohepokatti viihtyy puunoksalla. Ihmisen lähestyessä se ryömii oksan taakse piiloon tai kiipeää runkoa ylemmäs.

Osa hepokateista on yökyöpeleitä, kuten lehtohepokatti ja idänhepokatti. Hepokattien heimon jäseniä tapaa Etelä-Suomesta Oulun korkeudelle asti.

Hepokatin toukka muistuttaa jo kovasti aikuista yksilöä, mutta se on pienempi ja sen siivet ovat vielä nysät.
Hepokatin toukka muistuttaa jo kovasti aikuista yksilöä, mutta se on pienempi ja sen siivet ovat vielä nysät.

Soittajat ovat Euroopassa pelkkiä koiraita, ja niistä lähtee melkoinen mekkala.

Jokaisella on omanlaisensa siritys, joka syntyy siipiä toisiinsa hankaamalla. Mitä kiivaammin koiras hankaa siipiään, sitä korkeampi ääni on. Joka tapauksessa se kantaa kauas, tyynellä säällä jopa parinsadan metrin päähän.

Koiraat pitävät melua itsestään monesti siksi, että ne tahtovat kiinnittää naaraan huomion. Niistä lähtee ääntä paljon enemmän kuin ihminen voi kuulla, sillä soitto yltää korkeisiin taajuuksiin. Ihminen kuulee sirityksestä vain matalammat osat, moni ikääntynyt ei enää niitäkään.

Siritys yltyy edelleen, jos paikalla on toisia koiraita. Ne eivät kuitenkaan turvaudu pelkkään kilpasoitantaan. Ovelimmat niistä pomppivat lajitoverinsa lähelle ja antavat toisen tehdä houkuttelutyön puolestaan.

Tilanne voi olla vaikkapa tämä: Naaras on syömässä tuoreita kasvinosia tai saalistamassa itselleen kirvoja, ehkä jopa heinäsirkkaa lounaaksi. Sitten se kuulee etujaloissa sijaitsevien kuuloelintensä avulla koiraan kutsun. Kun naaras lähestyy soittajaa uteliaana, kilpakosija aloittaa oman soittonsa.

Naaraat ovat tavallisesti koiraita kookkaampia, mutta sukupuolen tunnistaa helpoimmin takaruumiin kärjestä: naaraalla on peräpäässään pitkä, sarvimainen munanasetin, joka koiraalta puuttuu.

Naaraat munivat munansa yksittäin tai pieninä ryhminä maahan tai kasveille. Munat voivat olla jopa puolen sentin mittaisia. Munat talvehtivat tavallisesti kerran, mutta joskus jopa seitsemän kertaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!