Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka pitkälle universumia on päästy?

Tiede
 
Harry J. Lehto

Veetu Liimatainen, 8, ja Leevi Uusihakala, 8

Pisimmälle maapallolta ovat kiirineet radio- ja televisiolähetykset. Avaruudessa on läpimitaltaan noin 160 valovuoden mittainen kupla, jossa Maan lähetyksiä voisi kuunnella. Yksi valovuosi on noin 9,461 tuhatta miljardia kilometriä.

Kauimmaksi ihmisten rakentamista laitteista on päässyt Voyager 1 -luotain. Se lähetettiin avaruuteen nelisen vuosikymmentä sitten.

Luotain on edennyt toistaiseksi noin 19 miljardin kilometrin matkan. Matka on noin 125 kertaa Maan ja Auringon välinen etäisyys. Elokuussa 2012 Voyager 1:n väitettiin siirtyneen ensimmäisenä ihmisen lähettämänä laitteena Aurinkokunnan ulkopuolelle, tähtienväliseen avaruuteen.

Etäisyys seuraavaksi lähimpiin tähtiin on kuitenkin yli tuhatkertainen verrattuna luotaimen kulkemaan matkaan.

Ihminen ei ole vielä päässyt matkustamaan Kuun kääntöpuolen kiertorataa kauemmaksi. Kuuhun on matkaa noin 400 000 kilometriä.

Maailmankaikkeuden mittakaavassa saavutetut matkat ovat lyhyitä. Kuvitellaanpa, että Helsingin kantakaupunki olisi galaksimme Linnunrata. Siihen kuuluu siis esimerkiksi Maa ja muu aurinkokunta.

Televisio- ja radiolähetysten kulkema matka olisi silloin ympyrä, jonka voisi piirtää maahan liikuttamatta jalkoja.

Luotainten saavuttama suurin etäisyys olisi pienenpienen pölyhiukkasen alueella, jonka voi juuri ja juuri nähdä paljain silmin.

Harry J. Lehto
Tähtitieteen dosentti
Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!