Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saasteet tappavat 8,4 miljoonaa ihmistä vuodessa

Tiede
 
Stephen Leahy IPS
Mikko Paakkanen HS
Kiinalaisen Xiadianin kylän ohi virtaava Baoqiujoki on hyvin saastunut. Feng Jun, 66, on menettänyt omaisuutensa hoitokuluihin, kun hänen kaksi tytärtään sairastui leukemiaan. Vanhempi tyttäristä kuoli 16-vuotiaana. Feng syyttää siitä terästehtaan saasteita.
Kiinalaisen Xiadianin kylän ohi virtaava Baoqiujoki on hyvin saastunut. Feng Jun, 66, on menettänyt omaisuutensa hoitokuluihin, kun hänen kaksi tytärtään sairastui leukemiaan. Vanhempi tyttäristä kuoli 16-vuotiaana. Feng syyttää siitä terästehtaan saasteita. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Saasteet tappavat kehitysmaissa enemmän kuin taudit.

Epäpuhtauksiin menehtyy 8,4 miljoonaa ihmistä vuodessa, kertoo tuore tutkimus. Luku on lähes kolminkertainen malarian ja 14-kertainen aidsin uhreihin verrattuna.

"Myrkyttynyt maaperä ja ilman sekä veden saasteet kuormittavat suunnattomasti kehitysmaiden terveydenhuoltoa", sanoo tutkimuksen tehneen Blacksmith-instituutin johtaja Richard Fuller.

Fullerin mukaan kemiallisten saasteiden ja ilmansaasteiden määrät lisääntyvät nopeasti kehitysmaissa.

Tutkimuksen taustalla on The Global Alliance on Health and Pollution (GAHP). Siihen kuuluu valtioita, kansainvälisiä järjestöjä ja tutkijoita.

Fuller muistuttaa, että teollisuusmaat ovat monin osin ratkaisseet saasteisiin liittyvät ongelmansa. Se todistaa, että saastumista voi ehkäistä muuallakin.

Apua tarvittaisiin, mutta aihe on pitkälti unohdettu 15 vuoden kehityslinjauksista, joita YK parhaillaan hahmottelee. Tavoitteet on määrä julkistaa syksyllä 2015.

"Saasteita on sanottu näkymättömiksi tappajiksi. Niiden vaikutusta on vaikea jäljittää, koska terveystilastoihin kirjataan sairauksia eikä epäpuhtauksia", Fuller selittää.

Saasteiden merkitys unohtuu usein. Fullerin mukaan niihin pitäisi kuitenkin puuttua vakavasti juuri nyt.

GAHP päättelee Maailman terveysjärjestö WHO:n ja muun uuden tiedon perusteella, että 7,4 miljoonaa ihmistä kuolee vuodessa epäpuhtauksiin, jotka leviävät ilman ja veden mukana sekä kehnojen viemärien ja huonon hygienian takia.

Lisäksi miljoona ihmistä menehtyy myrkyllisiin kemiallisiin ja teollisiin jätteisiin, jotka ovat lähtöisin köyhien maiden pienistä ja keskisuurista teollisuuslaitoksista. Jätteet päätyvät lopulta ilmaan, veteen, maaperään ja ruokaan.

Saasteiden vaikutukset terveyteen ohittavat kehitysmaissa jo tartuntataudit ja tupakoinnin, sanoo City University of New York -yliopiston ympäristöterveyden professori Jack Caravanos. Hän on Blacksmith-instituutin neuvonantaja.

On vaikea arvioida, miten paljon terveyteen vaikuttavat tuhannet myrkyttyneet maaalueet, joissa on lyijyä, elohopeaa, kromiyhdisteitä ja vanhentuneita torjunta-aineita.

Caravanos epäilee, että arvio miljoonasta kuolonuhrista osuu pahasti alakanttiin, koska tutkimukset ovat vasta alkaneet.

"Olemme hiljan löytäneet Itä-Euroopasta torjunta-aineiden kaatopaikkoja, joissa muhii hyvin myrkyllisiä kemikaaleja."

Caravanos muistuttaa, että kemikaalit eivät pysy paikoillaan.

Sade huuhtoo niitä maahan ja vesistöihin. Tuuli lennättää myrkyllisiä hiukkasia pitkiä matkoja, ja ne laskeutuvat myös ruokaa tuottaville alueille.

Blacksmith-instituutin tutkimus vuodelta 2012 arvioi, että kaivosjäte, lyijysulatot ja teollisuusjätteet sekä muiden myrkkyjen kaatopaikat heikentävät maailmanlaajuisesti 125 miljoonan ihmisen terveyttä.

Pelkästään Ghanassa on paikannettu yli 200 kohdetta, joissa epäpuhdas ilma, maa tai vesi vaarantaa kuuden miljoonan ihmisen terveyden, kertoo John Pwamang Ghanan ympäristönsuojeluvirastosta.

"Akkujen kierrätys vapauttaa lyijysaastetta. Elektronisen jätteen hajottamoissa poltetaan kaapeleita ulkoilmassa niin, että myrkyllinen savu leviää koko seudulle", Pwamang kuvaa.

Tutkimusaineisto paljastaa tyrmäävän määrän sairauksia, kuten syöpää, sydänvaivoja, diabetesta, liikalihavuutta, ylivilkkautta, autismia, Alzheimerin tautia ja masennusta.

Niillä on yhteys kasvavaan myrkkyjen määrään kehossamme, sanoo Julian Cribb. Häneltä on juuri ilmestynyt kirja Poisoned Planet. Kirja kertoo, miten ihmiset altistuvat yhä enemmän keinotekoisille kemikaaleille.

Cribb laskee, että ihmisen valmistamia kemikaaleja on vähintään 143 000. Toinen mokoma vapautuu kaivoksista, fossiilisten polttoaineiden käytössä ja jätehuollossa.

Hänen mukaansa vuosittain otetaan käyttöön noin tuhat uutta teollista kemikaalia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!