Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippumatemaatikot: Uudet matemaattiset ideat ovat sovelluksia tärkeämpiä

Venäjä ja Ranska ovat kahmineet ison osan Fieldsin mitaleista. Fields on matemaatikon Nobel.

Tiede
 
Sami Kilpiö HS
Fields-mitalistit kisailivat leikillisesti kaavoilla Helsingin yliopistolla Porthanian luentosalin liitutaulun äärellä . Vasemmalla Stanislav Smirnov, oikealla Cédric Villani.
Fields-mitalistit kisailivat leikillisesti kaavoilla Helsingin yliopistolla Porthanian luentosalin liitutaulun äärellä . Vasemmalla Stanislav Smirnov, oikealla Cédric Villani. Kuva: Sami Kilpiö HS

Matemaatikko Cédric Villani kirjoittaa kaavaa liitutaululle Helsingin yliopistolla.

Liitu piirtää niin isoja kaaria, että vauhdissa heiluu myös ranskalaisen silkkihuivi.

"Mutta tuohan ei ole sinun kaavasi", huudahtaa venäläinen Stanislav Smirnov.

Kuka

Stanislav Smirnov

 Syntyi 1970 Leningradissa Neuvostoliitossa.

 Geneven yliopiston matematiikan professori ja Chebyshev –laboratorion tieteellinen johtaja Pietarissa.

 Smirnov on kehittänyt tilastollisen fysiikan matematiikkaa. Työt selittävät aiempaa tarkemmin esimerkiksi sitä, miten nesteet leviävät huokoisessa aineessa.

"Ei olekaan. Mutta kaunis se on", Villani puolustautuu.

Smirnov raapustaa alle lyhyempää kaavaa: "Oma suosikkini luonnonvakioista."

Sekin jää maallikolle mysteeriksi. Missä numerot?

Kaavat kertovat eri ilmiöistä, mutta juuri ne yhdistävät näitä kahta miestä. He rakastavat matematiikkaa. Smirnov ja Villani osaavat sitä niin hyvin, että he ovat saaneet Fieldsin mitalin.

Kerrattokoon tässä meille ei-matemaatikoille, että Fields on matematiikan Nobel. Se jaetaan enintään neljälle henkilölle vain joka neljäs vuosi. Elokuussa Fieldsit jaetaan Soulissa.

Mitalistin pitää lisäksi olla alle 40-vuotias. Villani ja Smirnov täyttivät tiukat ehdot vuonna 2010, kun saivat Fieldsinsä.

Helsinkiin tuli kesäkuun lopulla peräti neljä Fieldsin saanutta mitalistia tapaamiseen "Mathematics meets Physics".

Matematiikan parhaat taitajat etsivät kokouksessa matematiikan ja fysiikan yhteyksiä.

Kuka

Cédric Villani

 Syntyi 1973 Brive-laGaillardessa Ranskassa.

 Matematiikan professorina Lyonin yliopistossa ja Henri Poincaré -instituutin johtaja.

 Villani on pystynyt selittämään syvällisellä tavalla, miten ja millä vauhdilla luonnon entropia eli epäjärjestys lisääntyy. Hänen teoksensa optimaalisen kuljetuksen teoriasta on alan klassikko.

Alat kulkevat käsi kädessä. Fysiikan ongelmat innoittavat matemaattisiin kysymyksiin. Matematiikka puolestaan selkiyttää fysiikan teorioiden rakennetta.

Paras vuoropuhelu tuottaa uutta ymmärrystä luonnosta ja universumista. Smirnov ja Villani ovat onnistuneet tässä.

Uudet ideat vauhdittavat myös perustutkimusta. Siksi herrat saavat paljon kutsuja fysiikan kokouksiin.

"Sovellukset? Ne tulevat, jos ovat tullakseen. Uudet matemaattiset ideat ovat tärkeämpiä", Villani sanoo.

Ranska ja Venäjä, Villani ja Smirnov. Maat jyräävät Fieldseissä Yhdysvaltojen kyljessä. Molemmat maat ovat saaneet Fieldsin kymmenisen kertaa. Suomalainen Lars Ahlfors sai sen myös, ja vielä ensimmäisessä jaossa vuonna 1936.

Venäjän ja Ranskan perinteet matematiikassa juontuvat 1600-ja 1700-luvuille. Suurellekin yleisölle ainakin joku on näistä tuttu: René Descartes, Pierre de Fermat, Pierre-Simon Laplace ja Henri Poincaré.

Venäjä puolestaan kaappasi 1700-luvun tärkeimmän matemaatikon, sveitsiläisen Leonhard Eulerin Pietariin. Myöhemmin Andrei Kolmogorov oli 1900-luvun nimiä.

Smirnov ja Villani jatkavat 2000-luvulla osaltaan matematiikan aatelisten perintöä.

Villanista tuli Fieldsin jälkeen täysjulkkis. Ihmiset pysäyttävät hänet Pariisin kaduilla ja haluavat edes nimikirjoituksen. Hän luennoi, antaa haastatteluja ja kommentoi Ranskan menoa.

"Erityisesti nautin siitä, että saan puhua yleisölle matematiikan historiasta." Villani luennoi kesän alussa esimerkiksi Renaultin autotehtaan väelle.

Myös Smirnov on vuoden 2010 jälkeen saanut satoja kutsuja ympäri Eurooppaa, erityisesti Venäjälle. Hän jakaa aikansa Pietarin ja Geneven välillä.

"Fieldsin jälkeen eniten on keljuttanut se, että hallinnollinen työ lisääntyi. Ei ole niin paljon aikaa matematiikalle."

Smirnov on pesunkestävä neuvostoajan eliittikoulujen tuote. Hänet poimittiin huipulle jo pienenä. Pian kävi ilmi, että hän oli myös eliitin kärkeä. Silti tie Fieldsiin kesti yli 20 vuotta.

Villanin innostus matematiikkaan heräsi vasta Ranskan eliittikoulussa eli Pariisin ENS:issä.

"Ennen 18 vuoden ikää olin kiinnostunut lähes kaikesta, esimerkiksi kirjallisuudesta. Mutta sitten matematiikka alkoi viedä."

VillaniN rönsyävän silkkihuivin lisäksi asuun kuuluu päivittäin vaihtuva rintakoriste, joka on aina erilainen hämähäkki. Viime silauksen tuovat liivi ja vitjat. Ilmankos Villania on sanottu matematiikan Lady Gagaksi. Haastatteluun sympaattinen mies tuli kengännauhat auki.

Smirnov on perinteisempi. Vaikutelma kuitenkin hajoaa, kun katsoo miehen rannekelloa. Se on neonvihreä.

Miehet hymähtävät eräälle kokouksen vanhemman polven puheenjohtajalle, joka oli heille aivan liian synkkä ja vakava.

"Matematiikan huippujen uusi polvi on avoin, se vitsailee ja on puhelias", myhäilee pääjärjestäjä Eero Saksman Helsingin yliopiston matematiikan laitokselta. Vieraiden joukko oli Helsingissä harvinaisen tasokas.

"Tajusimme pyytää hyviä nimiä ajoissa. Yksi syy suosioon on suomalaisen matematiikan kova taso. Antti Kupiainen on matemaattisen fysiikan huippunimiä, ja sekin auttoi."

Yhdysvallat tietysti kosiskelee näitä neroja. Eräs amerikkalainen yliopisto olisi tarjonnut Villanille puoli miljoonaa dollaria vuodessa. Molemmat ovat toki pistäytyneet esimerkiksi Princetonissa, mutta. . .

"Olen eurooppalainen. Yhdysvalloissa ei saa hyvää ruokaa eikä varsinkaan hyvää patonkia ja viiniä. Eikä siellä ole kunnon sosiaaliturvaa. Kännykätkin pätkivät", kuittaa ranskalainen.

Myöskään Smirnov ei voisi kuvitella, että veisi perheensä pitkäksi aikaa pois Venäjältä. Vaimo on matematiikan professori jo neljännessä polvessa.

Villani huudahtaa, kun kuulee, että Helsingissä on juuri meneillään hevifestivaali: "Mitä! Onko Nightwish siellä? Suosikkini!"

Ei ole. Villani meni sen sijaan Ateneumiin, koska pitää Tove Janssonin kirjoista ja taiteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!