Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi suurin osa vedestä on suolaista?

Tiede
 
Jyri Näränen
reijo hietanen
Suolaiset tyrskyt iskeytyivät Porin Mäntyluodon kallioille joulukuussa 2011.
Suolaiset tyrskyt iskeytyivät Porin Mäntyluodon kallioille joulukuussa 2011. Kuva: reijo hietanen

Hanna Kujanpää, 13

Suurin osa maapallon vedestä on tosiaan suolaista.

Maapallon kaikesta vedestä noin 96,5 prosenttia on suolaista merivettä. Merivesissä on keskimäärin 3,5 prosenttia suolaa. Jotkut järvistäkin ovat suolaisia.

Suolan suuri määrä johtuu veden kiertokulusta. Sadevesi liuottaa jatkuvasti suoloja maaperän mineraaleista eli kiviaineksista. Vesi myös kuljettaa suolaa vesistöjen kautta kohti meriä.

Vettä haihtuu jatkuvasti meristä ja sisävesistä, mutta haihtuva vesi ei sisällä suolaa. Sadevesi on aina makeaa, kun taas suurin osa suolasta jää sisävesistöihin ja virtaa lopulta meriin. Meret ovat yhteydessä toisiinsa, jonka takia suolaisuusaste pääsee melko hyvin tasoittumaan niiden välillä.

Suolaisuuden lisääntyminen on miltei käsittämättömän hidasta. Arvioiden mukaan kestäisi satoja miljoonia vuosia, että maalta meriin valuva vesi saisi koottua yhteen valtamerten tällä hetkellä sisältämän suolan.

Osa merten suoloista onkin peräisin maapallon tuliperäisyydestä, kuten vedenalaisista tulivuoren purkauksista ja eräänlaisista kuumista lähteistä eli hydrotermisistä aukoista.

Suolaa kertyy niin hitaasti, että useimmat järvet eivät vielä ole suolaisia. Niistä tulee sellaisia, jos esimerkiksi jääkausi ei sekoita järvien kehitystä ja veden valuma niistä pysyy vähäisenä.

Merien suolaisuus pysyy melko vakiona. Meriin kulkeutuvan suolan määrä on lopulta pieni verrattuna niiden valtavaan tilavuuteen. Suolaa ja mineraaleja myös vajoaa merien pohjakerroksiin, joissa niistä muodostuu satojen miljoonien vuosien aikana uusia kiviaineksia. Ne voivat nousta maanpinnalle, jolloin sadevesi irrottaa niistä suoloja.

Jyri Näränen
erikoistutkija
Geodeettinen laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!