Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisas viljely ruokkisi kymmenen miljardia ihmistä – haasteena lihansyönti

Nykyiset pellot voisivat ruokkia yli kymmenen miljardia ihmistä. Sitä varten pitäisi viljellä tehokkaammin, hillitä vedentuhlausta ja vähentää lihansyöntiä.  

Tiede
 

Jos ihmiskunta viljelisi viisaammin ja käyttäisi sadon järkevästi, nykyiset pellot ruokkisivat kolme miljardia ihmistä lisää. Lisäksi lihansyönnin vähentäminen hillitsisi vesipulaa.

Ruuantuotantoa pitää tehostaa, koska vuonna 2050 ruokaa tarvitaan jo 9 miljardille ihmiselle, muistuttivat juuri yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkijat. Nyt meitä on 7,2 miljardia.

Tiedelehti Sciencen heinäkuussa julkaisema tutkimus selvittää 17 tärkeimmän viljelykasvin tuotantoa. Tärkeimpiä ovat maissi, vehnä, riisi, peruna, bataatti ja kassava eli maniokki, joka ruokkii Afrikkaa.

Parasta olisi tehostaa ruuantuotantoa ja vähentää rasitusta ympäristölle etenkin Yhdysvalloissa, Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa, Indonesiassa, Pakistanissa ja Itä-Euroopassa.

Samalla linjalla on Aalto-yliopiston tutkimus, joka muistuttaa veden niukkuudesta maailman viljelysmailla.

Tohtorikoulutettava Mika Jalavan ja apulaisprofessori Matti Kummun mukaan ihmisen käyttämästä vedestä 90–95 prosenttia kuluu ruuantuotantoon, ja suuren osan niukkenevasta vedestä käyttää lihakarja. Environmental Research Lettersissa olleen suomalaisen tutkimuksen mukaan vesipulaa hillitsisi lihansyönnin vähentäminen.

kuvat: Panos Pictures MVPhotos
Kiina on yksi maista, joissa ruuantuotantoa pitäisi tutkijoiden mukaan tehostaa. Kuokkija muokkaa peltoa Chongqingissa, jonka alueella asuu jo lähes 29 miljoonaa ihmistä.
Kiina on yksi maista, joissa ruuantuotantoa pitäisi tutkijoiden mukaan tehostaa. Kuokkija muokkaa peltoa Chongqingissa, jonka alueella asuu jo lähes 29 miljoonaa ihmistä.

Unkarissa viljelijä polttaa sadonkorjuun jälkeen maissipellolle jääneet korret.
Unkarissa viljelijä polttaa sadonkorjuun jälkeen maissipellolle jääneet korret.

Eläimille syötetyllä ruokamäärällä ruokittaisiin 4 miljardia ihmistä. Sitä paitsi Yhdysvalloissa 40 prosenttia maissista päätyy polttoaineeksi, muistuttivat professorit Markku Löytönen ja Jari Valkonen joulukuussa Duodecim-lehdessä.

"Ruokimme autoja ja lehmiä emmekä ihmisiä", sanoo myös yhdysvaltalainen tutkija Paul West tiedelehti Naturessa.

Viljely tuottaa heikosti etenkin Afrikassa, Aasiassa ja Itä-Euroopassa. Alueet tuottaisivat tehokkaasti viljeltynä ruokaa 850 miljoonalle ihmiselle lisää.

Mutta vedensaanti on haaste.

Euroopassa ruuantuotanto vie vettä 650 000 litraa ihmistä kohden vuodessa. Afrikassa vettä tarvitaan 4–5 ja Intiassa 2–3 kertaa enemmän.

Missä on paljon asutusta, siellä on yleensä vähän vettä. Vesi on nopeimmin niukkeneva luonnonvara, mikä aiheuttaa pahenevia konflikteja. Maapallon ihmisistä noin 40 prosenttia elää alueilla, joilla on vesipulaa.

Yhdysvaltalainen viljelijä pyytää kyntämällään viestillä mailleen vettä.
Yhdysvaltalainen viljelijä pyytää kyntämällään viestillä mailleen vettä.

Indonesialaisviljelijä muokkaa riisipeltoa. Pulmana ovat metaanipäästöt.
Indonesialaisviljelijä muokkaa riisipeltoa. Pulmana ovat metaanipäästöt.

Ruuan hävikki on oma lukunsa. Ravinnosta 30–50 prosenttia tärveltyy tai jää syömättä. Pelkästään Yhdysvaltojen, Kiinan ja Intian hävikillä takaisi yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan ruoan 400 miljoonalle ihmiselle.

Hävikki kytkeytyy myös lihansyöntiin. Naudanlihakilon heittäminen roskiin vastaa 24 vehnäkilon hukkaamista. Westin mielestä voisimme harkita, mitä lihaa syömme, jos syömme. Punaisen lihan tuottaminen vaatii 28 kertaa enemmän maa-alaa ja 11 kertaa enemmän vettä kuin sianlihan tai broilerin tuotanto.

Sitä paitsi nykyisellään maatalous tuottaa kasvihuonekaasuista 20–35 prosenttia. Hiilidioksidia vapautuu etenkin trooppisten metsien hakkaamisesta ja kaskeamisesta. Karjatalous ja riisinviljely tuottavat metaania, yletön lannoittaminen typpipäästöjä. Riisinviljelyn päästöjä pitäisi hillitä etenkin Kiinassa ja Intiassa. Etenkin Brasiliassa ja Indonesiassa pitäisi hillitä metsätuhoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!