Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos hyppään ilmaan liikkuvan junan käytävällä, miksi putoan takaisin samaan kohtaan enkä lätsähdä takaseinään?

Tiede
 
Iiro Vilja

Iivari Aittokoski, 8

Näin tosiaan käy junassa, joka kulkee tasaisella vauhdilla ja suuntaa muuttamatta. Kun ihminen hyppää tällaisessa junassa ylöspäin, hän putoaa takaisin lattialle ponnistuspaikkaan aivan kuten junan ollessa paikallaan.

Toisin käy, jos juna muuttaa suuntaansa tai vauhtiaan. Näin voi käydä esimerkiksi kaarteessa tai jarrutettaessa. Tällöin hypätessä ihminen ei putoakaan takaisin ponnistuspaikkaan, vaan vähän siitä sivuun. Jos seinä on tarpeeksi lähellä, ylöspäin hyppäävä ihminen voi törmätä seinään.

Molemmissa tapauksissa keho jatkaa liikettä sekä ponnistushetken junan liikkeen että ponnistuksessa saadun liikkeen suuntaan.

Tätä ilmiötä selittää fysiikan jatkuvuuden laki eli Newtonin ensimmäinen laki. Yleisesti pätevän lain mukaan suoraviivainen liike jatkuu muuttumattomana, jos sitä ei mikään voima muuta.

Samaa ilmiötä pystyy kokeilemaan helposti vaikkapa leikkikentän karusellissa. Karusellihan pyörii tasaisesti, mutta matkustajan liikkeen suunta muuttuu koko ajan. Kun karusellissa heittää pallon suoraan ylöspäin ilmaan, heittäjän pitää siirtää kättä palloa kiinni ottaessa. Pallon ilmalennon aikana heittäjä ja pallo liikkuvat nimittäin eri suuntiin erilaisten voimien vaikutuksen takia.

Iiro Vilja
teoreettisen fysiikan lehtori
Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!