Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori Mika Sillanpään laboratorio kehittää keinoja, joilla valo puhdistaa vettä

Tiede
 
Lauri Rotko
Mika Sillanpää, 44, johtaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratoriota Mikkelissä. Oikealla post doc -työtään tekevä intialainen Varsha Srivastava.
Mika Sillanpää, 44, johtaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratoriota Mikkelissä. Oikealla post doc -työtään tekevä intialainen Varsha Srivastava.
Kuka

Tiibetin taitaja

 Mika Sillanpää, 44, on Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori. Johtaa kemiantekniikan laitosta ja Mikkelissä vihreän kemian laboratoriota.

 Sai keväällä Helsingin yliopiston rehtorin myöntämän Tieteenkesyttäjä-palkinnon. Se myönnetään tiedettä ja tutkimusta selvästi esittävälle tutkijalle.

 Valittiin vuonna 2010 YK:n ympäristöraportin yhdeksi arvioijaksi.

 Sai vuonna 2010 kansainvälisen ympäristötieteiden tiedepalkinnon. Myöntäjä SCOPE on kansainvälinen tiedekomitea, joka tutkii ympäristökysymyksiä.

 Käy toistuvasti Himalajalla. Osaa tiibetin kieltä.

Kemisti-insinööri Mika Sillanpäällä on ratkaisu juomavesipulaan maailman köyhillä alueilla. Otetaan muovipurkki ja tehdään siihen pinnoite, joka valon avulla tappaa taudinaiheuttajia.

Tällaiset fotokatalyyttiset puhdistuskeinot ovat tärkeä tutkimusaihe Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän kemian laboratoriossa Mikkelissä.

"Minua on houkutellut toteuttaa sellainen puhdistin", laboratorion johtaja Sillanpää sanoo ja pyörittelee käteen pöydältä osunutta purkkia.

Sillanpään purkissa vesi puhdistuisi taudinaiheuttajista auringonvalossa ilman sähköä. Savi ja humus jäisivät pohjalle.

Ajatus veden puhdistamisesta valolla kuulostaa yksinkertaiselta. Fotokatalyyttinen eli valon käynnistämä puhdistuminen on jo tuttua. Katalyytteinä on käytetty esimerkiksi titaanidioksidia. Se imee valoa ja muodostaa vesimolekyyleistä voimakkaita hapettajia, jotka puhdistavat vettä. Katalyytti nopeuttaa kemiallista reaktiota, mutta ei kulu.

Toimiakseen tehokkaasti puhdistus vaatii toistaiseksi ultraviolettia valoa. Ultraviolettilamput ovat kalliita, sisältävät elohopeaa ja rikkoutuvat helposti. Niiden käyttöikä on myös lyhyt.

Auringonvalolla toimiva yksinkertainen puhdistin säästäisi monta lasta sairauksilta köyhissä maissa.

Ajatus on ehkä liiankin yksinkertainen. Fotokatalyysin tutkimus on Sillanpään mukaan kuitenkin painottunut näkyvän valon hyödyntämiseen.

"Näkyvän valon puhdistin ei ole tieteiskirjallisuutta vaan toteutettavissa kuudessa kuukaudessa. Kenelläkään ei vain ole kiinnostusta, koska köyhissä maissa ihmisillä ei ole edes kahta euroa, jonka laite maksaisi."

Sveitsiläiset tutkijat ovat vastaavaa puhdistinta jo edistäneet.

Vihreän kemian laboratorio sisältyy Sillanpään johtamaan kemian tekniikan laboratorioon. Se on myös Suomen keskeisiä veden tutkimiseen keskittyneitä laitoksia. Siellä työskentelee 60 tutkijaa lähes kolmestakymmenestä maasta. Väitöskirjoja on tekeillä yli kolmekymmentä.

Mikkelissä tutkitaan esimerkiksi menetelmiä, joilla epäpuhtaudet erotellaan vedestä.

Hyvin lupaava menetelmä on Sillanpään mukaan sitouttaa veden epäpuhtauksia nanoselluloosaan. Puusta saatava nanoselluloosa koostuu metrien miljardisosien levyisistä hiukkasista.

Nanoselluloosaa tutkitaan maailmalla, koska siitä voi tehdä esimerkiksi vahvaa paperia ja muita materiaaleja.

Puhdistavassa nanopuurossa on hiukkasten suurten määrän ansiosta valtava aktiivinen pinta-ala, johon epäpuhtaudet tarttuvat. Myös tästä on valmistumassa Mikkelissä väitöskirja.

Vettä pitää tutkia, koska makeaa vettä on niukasti siellä, missä on runsaasti ihmisiä.

Maapallon kaikesta vedestä vajaat kolme prosenttia on makeaa vettä. Makeasta vedestä 70 prosenttia on sitoutunut jäätiköihin ja jäihin. Joissa ja järvissä on makeasta vedestä alle prosentti.

Makeaa vettä on vaikea tehdä. Esimerkiksi suolan erottaminen merivedestä on kallista ja vaatii paljon energiaa. Natriumkloridimolekyylit ovat pieniä, joten niiden erottamiseksi merivesi pitää puskea väkisin hyvin pieniä reikiä sisältävien kalvojen läpi.

Veden niukkuus enteilee useilla alueilla konflikteja. Se on Sillanpäästä hyvä syy tutkia halpoja keinoja puhdistaa vettä.

"Esimerkiksi Intiaa ja Bangladeshia huolestuttavat Kiinan aikeet padota Brahmaputrajoki. Afrikassa Niilin yläjuoksulla on seitsemän valtiota, joiden kasvava väestö tarvitsee vettä, mutta yhtä lailla sitä tarvitsee Egypti joen alajuoksulla. Irakissa on taisteltu Mosulin padosta."

Sillanpää on käynyt kymmeniä kertoja tutkimustöissä juuri Himalajalla, jonka jäätikköjen sulamisvesien varassa elää ainakin viidesosa maapallon väestöstä. Hankkeissa on tähän asti tutkittu vedenlaatua. Se huononee vuoristosta alajuoksulle.

Himalajan jäätiköistä kaksi kolmasosaa voi sulaa vuosisadan loppuun mennessä, jos lämpötila nousee vajaat kaksi astetta.

Uuden kiinalaisten ja nepalilaisten kanssa tehtävän hankkeen tavoitteena on tutkia, sulavatko ikijäät jo. Se selviää näytteiden hiili-isotoopeista, joiden hajoamisnopeus tiedetään.

Matti Mielonen HS
Mikkeli

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!