Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija keksi keinon siivota meret

Boyan Slat keksi 17-vuotiaana muoviongelmaan ratkaisun, joka on alustavissa tutkimuksissa osoittautunut lupaavaksi

Tiede
 
Boyan Slat pelastaa meriä ja opiskelee ilmailualan insinööriksi.
Boyan Slat pelastaa meriä ja opiskelee ilmailualan insinööriksi.

Kun hollantilainen Boyan Slat oli Kreikassa sukeltamassa, hän näki enemmän muovipusseja kuin kaloja. Hän alkoi miettiä, miten roinan saisi merestä pois.

Vasta 17-vuotias Slat kehitti menetelmän roskien siivoamiseksi valtamerten pyörteistä. Se vaikuttaa teknisesti ja taloudellisesti mahdolliselta. Kesäkuussa ilmestyi 500-sivuinen raportti, jossa keksintöä arvioi sata tutkijaa ja insinööriä.

Slatin oivallus on antaa luonnonvoimien koota roskat. Virtaukset ja tuuli kuljettavat muovin päin sata metriä pitkiä, joustavin lieoin merenpohjaan kiinnitettyjä puomeja. Kelluvien käsivarsien vierestä laiva vie rojukuorman kierrätettäväksi.

Kymmenessä vuodessa melkein puolet Pohjois-Tyynenmeren pyörteen roskista saataisiin talteen, raportti arvioi. Muovin uusiokäytöllä ansaittavat tulot voivat jopa kattaa sen keräämisestä aiheutuvat kulut.

Aiemmin ratkaisuksi on ehdotettu muun muassa erilaisia verkkoja. Ne kuitenkin pyytäisivät roinan lisäksi eläimiä ja maksaisivat paljon.

The Ocean Cleanup -hanke etenee, kun on saanut haalittua puolitoista miljoonaa euroa lahjoituksia menetelmän perusteellista testaamista varten.

www.theoceancleanup.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!