Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin uivat kaatopaikat katoavat?

Merten eläimet syövät valtavasti muovia, mutta sitä ahmii myös jokin tuntematon mekanismi

Tiede
 

Maailman merissä kelluu viisi valtavaa muovirojun keskittymää. Ne sijaitsevat kohdissa, joissa virtaukset muodostavat laajoja pysyviä pyörteitä.

Tuorein raportti uivista kaatopaikoista ilmestyi tänä kesänä Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-julkaisussa. Se perustuu espanjalaisen Cádizin yliopiston johtamaan Malaspina Expedition -tutkimusretkeen. Ryhmä haali verkoilla 3 000 näytettä Intian valtameren, Tyynenmeren ja Atlantin pinnasta yli sadasta kohdasta.

Muoviroinaa löytyikin yllättävän vähän.

Ensimmäiseen muoviroskien kerääntymään törmäsi Charles Moore miehistöineen vuonna 1997, kun venekunta palasi Los Angelesista Havaijille suuntautuneelta kilpapurjehdukselta epätavallista reittiä. Se osui hätkähdyttävään maisemaan: muovia kellui kaikkialla.

Paikka on syrjäinen. Yleensä purjehtijat välttävät seutua, koska tuulet ovat siellä tyypillisen korkeapaineen vuoksi heikkoja. Kalastajatkaan eivät mene alueelle, jossa vesi on niukkaravinteista eikä saalista tule.

Mooren alus ylitti merten aavikoksi kutsuttua Pohjois-Tyynenmeren subtrooppista pyörrettä. Merivirrat kulkevat sinne Havaijilta ja Kaliforniasta ja tuovat muovia mukanaan. Pyörteen pintavesi kiertää hitaana spiraalina, painuu keskeltä alas ja pitää jätteitä höllässä otteessaan.

Mielikuvassa keskellä merta keinuu kirjavien muovipullojen ja kylpylelujen saari. . . Todellisuudessa törky ei kuorruta merenpintaa. Sitä ei aina näe edes paikan päällä paljain silmin, eikä se erotu satelliittikuvissa.

Moska levittäytyy sopaksi koko vesipatsaaseen – ja liemi on aika laiha. Malaspina Expeditionin tutkijat haalivat vedenpinnan tuntumasta enimmäkseen halkaisijaltaan alle sentin mittaisia sattumia.

He arvioivat, että maailman avomerillä kelluu yhteensä 7 000–35 000 tonnia muovinpaloja. 1970-luvulta asti kerätyn datan perusteella määrän pitäisi ainakin satakertainen. Etenkin halkaisijaltaan 0,5–5-millisiä muovimuruja on kateissa.

Osa isoista muoviesineistä tietenkin vajoaa syvyyksiin. Pienikin hippu uppoaa, jos sen painoa kasvattavat siihen takertuvat eliöt. Kovin syvällä ne eivät kuitenkaan selviä vaan irtoavat, ja silloin muovin pitäisi kai nousta takaisin pintaan.

Merenpohjasta tuskin löytyy kaikkea sitä muovia, joka laskuista puuttuu. Missä ovat kadonneet murut?

Raportissaan Malaspina Expeditionin tutkijat kirjoittavat merissä piileksivästä mekanismista, joka ahmii muovisilppua. Tämä nielu saattaa olla monen asian yhdistelmä: muovi särkyy yhä pienemmiksi ja vaikeammin huomattaviksi hitusiksi, sitä kulkeutuu merten ravintoverkkoihin ja ajautuu rannoille.

Lisäksi saattaa tapahtua jotain, mitä tutkijat eivät vielä ymmärrä.

Yksi hämäristä asioista on, miten muovi reagoi meressä. Sitä pidetään vakaana materiaalina, joka voi säilyä muuttumattomana satoja, jopa tuhansia vuosia. Auringon ultraviolettisäteily, aaltojen ravistelu sekä muu hankautuminen, suolavesi ja meren bakteerit haurastuttavat muovia. Kerran heikennyttyään se rikkoutuneekin aiempaa helposti.

On varmaa, että muovinpalasia syövät monet eläimet. Niitä on tutkimuksissa löytynyt niin pikkukalojen kuin kookkaiden nisäkkäiden vatsoista. Peter Davison ja Rebecca Asch Scrippsin merentutkimuslaitoksesta arvioivat vuonna 2011, että Pohjois-Tyynenmeren keskisyvyyksien kalat nielevät jopa 24 000 tonnia muovia vuodessa.

He tutkivat etenkin lyhtykalojen mahalaukkujen sisältöä. Nuo lajit elävät avomerellä 200–1 000 metrin syvyydessä ja nousevat öisin pintaan aterioimaan. Niitä esiintyy myös vähäravinteisissa subtrooppisissa pyörteissä.

Suurista muoviroskista hankalimpia ovat karanneet kalastusvälineet. Niistä lähtee muovihitusia, ja verkkoihin kuolee eläimiä.
Suurista muoviroskista hankalimpia ovat karanneet kalastusvälineet. Niistä lähtee muovihitusia, ja verkkoihin kuolee eläimiä.

Muovi on kaikkea muuta kuin hyvää muonaa eläimille.

Se sisältää muun muassa vaarallisia ympäristömyrkkyjä, kuten pehmentimiä ja palonestoaineita. Kukaan ei tiedä, kuinka paljon niitä liukenee muovista mereen ja mitä ne saavat aikaan eliöiden elimistössä. PCB:n ja DDT:n kaltaiset myrkyt voivat kiinnittyä muoviin, jolloin niiden pitoisuus lisääntyy roimasti. Kun eläimet syövät tällaisia tuhdisti maustettuja hippuja, myrkyt rikastuvat ravintoketjussa.

Ainakin miljoona merilintua ja satatuhatta merinisäkästä menehtyy joka vuosi muovisaasteen vuoksi, esitti tutkija David Laist Yhdysvaltain Merinisäkäskomissiosta jo vuonna 1997. Yleisimpiä kuolinsyitä ovat suoliston tukkeuma ja takertuminen esimerkiksi irti päässeeseen pyydykseen.

Lisäksi meren muovijäte voi pahentaa haitallisten vieraslajien ongelmaa. Kelluva pala voi nimittäin toimia aluksena, jolla jokin häijy pieni valloittaja seilaa uusille alueille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!