Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Otsonikadosta toipuminen vie yhä vuosikymmeniä

Vuonna 1987 solmitun Montrealin sopimuksen CFC-kielto alkaa näkyä vasta nyt. Otsonikerros paksuuntuu.

Tiede
 
Suomalaisprofessori: ”Ilman otsonikerrosta elämä olisi keskittynyt meriin”
Suomalaisprofessori: ”Ilman otsonikerrosta elämä olisi keskittynyt meriin”
Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Erkki Kyrölä selittää, miksi otsonikehä on ihmiskunnalle niin tärkeä. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus: Kari Pullinen.

1980-luvun lopulla otsonista meuhkattiin paljon enemmän kuin nyt kasvihuoneilmiöstä.

Etelämantereen yllä oli 1980-luvun alussa mitattu iso otsoniaukko. Se löi uutisissa läpi vuonna 1985.

Kolo kummitteli mediassa viikosta toiseen. Se symboloi ilmiötä, jossa maapallolle pääsi liikaa vaarallista ultraviolettia säteilyä.

Juuri Etelämantereella maapalloa suojaava otsonikerros oli ohuimmillaan, "aukkona".

Aukon syy oli tutkijoiden mukaan ihmisen valmistamissa CFC-yhdisteissä eli kloorifluorihiilivedyissä. Niiden yhteyden otsoniin löysi yhdysvaltalainen kemisti Sherwood Roland.

Hän totesi, että ihmisten valmistamat kaasut hajoavat auringonsäteiden vaikutuksesta yläilmakehässä eli stratosfäärissä. Kaasuista vapautunut kloori ja kloorimonoksidi tuhoavat otsonin molekyylejä.

Rowland esitti teorian tiedelehti Naturessa jo vuonna 1976.

Tbkmedia.de Alamy
Sää voi olla kesäaikaan kirkkaan kuulas Etelämantereella, mutta siinä piilee vaaransa. UV-säteily tunkeutuu ihoon paremmin, koska otsonikerros on ohut.
Sää voi olla kesäaikaan kirkkaan kuulas Etelämantereella, mutta siinä piilee vaaransa. UV-säteily tunkeutuu ihoon paremmin, koska otsonikerros on ohut.

CFC:t eli freonit ovat keinotekoisia yhdisteitä, jotka General Motorsin kemian osasto kehitti 1920-luvulla jäähdytysaineiksi ja ponnekaasuiksi. Ne korvasivat myrkylliset ja jopa räjähtävät jäähdytysaineet.

Tuohon aikaan ei tiedetty mitään CFC-kaasujen haitoista ilmakehässä ja kätevää kaasua käytettiin yleisesti.

Jo ennen sotia miljoonia jääkaappeja, kylmälaitteita ja jauhesammuttimia päätyi kaatopaikoille. Siellä CFC-kaasuja ei otettu talteen, vaan ne ajautuivat ilmakehään. CFC-kaasuja käytettiin ennen 1980-lukua myös miljoonien deodoranttitölkkien ponnekaasuina. Freoneja oli myös vaahtomuoveissa.

Otsonia mittasi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan Nimbus-satelliitti vuosina 1978–1994. Se auttoi ongelman selvittämisessä.

Etelämantereella otsoniaukko suureni ja pieneni sään mukaan. Otsonikerros oheni siellä vaarallisen ohueksi joka vuosi elokuun lopun ja joulukuun alun välisenä aikana. Otsonista katosi pahimmillaan yli puolet.

Täytyy muistaa, että tiedeyhteisö määritteli ja rajasi tuon aukon itse. Aukko ei piirry selvärajaisena Etelämantereen yllä eikä muuallakaan.

Kansainvälinen yhteisö heräsi uhkaan varsin nopeasti. Vuonna 1987 solmittiin Montrealissa sopimus, joka kielsi freonit kokonaan.

Alkoi iso urakka. CFC-kaasuja otettiin talteen esimerkiksi jääkapeista ja palautettiin vaarattomiksi.

1980-luvun lopulla suihkepullon käyttöä paheksuttiin ja roll-onien suosio kasvoi. Nykyisissä suihkepulloissa ja jääkaapeissa ei ole vaarallisia kaasuja.

Montrealin sopimusta on tarkennettu neljästi vuodesta 1987.

Ihmisten tekemät sopimukset alkavat nyt näkyä ilmakehässä, kertoo keskiviikkoinen raportti. Otsonikerros on alkanut paksuuntua. Tutkimuksen julkaisivat Maailman meteorologinen järjestö WMO ja YK:n ympäristöohjelma Unep.

Kaasuja on kuitenkin yhä yläilmakehässä. Raportin mukaan kestää vielä vuosikymmeniä ennen kuin ilmakehä palaa entiselleen.

Unep arvioi, että Montrealin kielto estää ainakin kaksi miljoonaa ihosyöpää joka vuosi vuoteen 2030 asti. Sopimuksen ansiosta villieläimet, maatalous ja ihmisten immuunipuolustus eivät kärsi liiasta UV-valosta.

WMO:n mukaan otsonikerros palautuu lopullisesti vuoden 1980 tasolle vuoteen 2050 mennessä, Etelämantereella ehkä hieman myöhemmin.

"Kansainvälinen otsonisopimus on ympäristönsuojelun menestystarina. Tämän pitäisi rohkaista meitä", sanoi WMO:n pääjohtaja Michel Jarraud BBC:lle.

CFC-kaasut vahvistavat myös kasvihuoneilmiötä, joten Montrealin sopimus löi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!