Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harakkakäki hallitsee pelolla

Tiede
 
Jose Luis Gomez de Francisco Nature Picture Library
Harakkakäki munii toisten pesiin. Se hallitsee aluettaan pelolla kuin mafiapomo.
Harakkakäki munii toisten pesiin. Se hallitsee aluettaan pelolla kuin mafiapomo. Kuva: Jose Luis Gomez de Francisco Nature Picture Library

Kuvitellaanpa, että jokin valtio käyttää ulkopolitiikassaan niin sanottua käkistrategiaa. Omat pojat solutetaan toisten pesään ja leikitään, että ne kuuluvat sinne.

Pisimmälle pesäloisinnan periaatteet on luonnossa kehittänyt harakkakäki. Se pesii Välimeren alueella ja loisii varislintujen pesissä. Toisin kuin käki, harakkakäki ei tiputa pesästä isäntälinnun munia vaan hallitsee pelolla.

Kuoriutuvat käenpoikaset sotkevat pesän haisevalla aineella, joka torjuu saalistajia. Sitten harakkakäki rakentaa mafiataktiikoilla pesään kauhun tasapainon. Harakkakäkiemo valvoo tarkasti, miten harakat kohtelevat sen poikasia.

Jos harakka yrittää tuhota käen munat, harakkakäki tuhoaa kostoksi koko pesän. Kaikki on hyvin niin kauan kuin harakka suostuu rauhanomaiseen rinnakkaiseloon.

Harakan pesään työntyy usein muitakin ulkomaisia agentteja loisimaan. Isäntälintu alistuu ja hyysää muiden poikasia kaikista ilmansuunnista, jotta sen pesä saa olla rauhassa. Ennen pitkää harakka kuitenkin topakoituu kuvittelemaan, että se voisi itsenäistyä. Lintu heittää vieraan vallan agentit pellolle. Silloin paikalle liitää taas avulias harakkakäki ja valtaa koko pesän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!