Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yläilmakehän otsoni on hyvästä, alailmakehän otsoni pahasta

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Otsoni, O3, on kaasu, jota esiintyy luonnostaan Maan ilmakehässä. Tiheimmilläänkin sitä on vain muutama molekyyli miljoonasta. Jos kaikki otsoni kasattaisiin Maan pinnalle, saataisiin kolme milliä paksu kuorrute.

90 prosenttia otsonista sijaitsee stratosfäärissä 10–50 kilometrin korkeudessa. Se muodostaa otsonikerroksen, joka suojaa maapallon elämää Auringon ultraviolettisäteiltä.

Ultraviolettisäteily jaetaan kolmeen osaan: UVA, UVB ja UVC. Kullakin on eri aallonpituusväli, ja otsonimolekyylit reagoivat kunkin kanssa eri tavoin. Mitä lyhyempi aallonpituus on, sitä haitallisempaa säteily on ihmiselle ja kaikille eliöille.

Lyhimmät ja vaarallisimmat UVC-säteet ilmakehän happi ja otsoni imevät kokonaan, eikä niitä pääse Maan pinnalle.

UVB-säteistä otsoni nappaa osan. Kuinka paljon suodattuu, riippuu muun muassa otsonikerroksen paksuudesta ja siitä, kuinka korkealla Aurinko on. UVB:n yliannostus aiheuttaa vaurioita, jotka voivat johtaa ihosyöpään. Iho puolustautuu niitä vastaan ruskettumalla ja paksunemalla.

UVA-säteily läpäisee otsonikerroksen. Se ei polta ihoa yhtä helposti kuin UVB-porotus, mutta myös se ruskettaa ja vanhentaa ihoa ja saattaa edistää ihosyövän syntyä.

Kymmenesosa otsonista on alle 10 kilometrin korkeudessa troposfäärissä. Tämä alailmakehän otsoni syntyy valokemiallisissa reaktioissa. Se on monin tavoin vahingollista: se toimii kasvihuonekaasuna ja voimistaa ilmaston lämpenemistä, aiheuttaa ihmisille keuhkosairauksia ja vaikeuttaa kasvien yhteyttämistä, mistä seuraa huonoja satoja.

Alailmakehän otsonia lisäävät muun muassa fossiilisten polttoaineiden päästöt.

Arja KivipeltoLähteet: BBC, Ilmatieteen laitos, Säteilyturvakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!