Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leski jatkoi perheen bisnestä keskiajalla

Keskiajan käsityöläisten ammattikunnissa oli paremmin tilaa naisille kuin on luultu

Tiede
 
Roger-Viollet MVPhotos
1890-luvulla tehty piirros kuvaa keskiaikaisia käsityöläisiä työssään.
1890-luvulla tehty piirros kuvaa keskiaikaisia käsityöläisiä työssään. Kuva: Roger-Viollet MVPhotos

Keskiajalla paikalliset yrittäjäjärjestöt eivät ajaneet jäsenilleen vapauksia yhteiskunnan holhouksesta. Päinvastoin ammattikunnilla oli tiukat säännöt, jotka pyrkivät pitämään kilpailutilanteen muuttumattomana.

Tähän asti on ajateltu, että naiskäsityöläisillä ei tässä ilmapiirissä ollut juuri sananvaltaa. Kun mies kuoli, ammattikunta rajoitti lesken mahdollisuuksia jatkaa pariskunnan yhteisessä ammatissa. Tästä kertovat esimerkiksi valitukset, joita muut käsityöläiset tekivät leskistä kaupungin raadille.

Kyllä, sääntöjä oli ja valituksia tehtiin, myöntää historian tutkija Maija Ojala. Mutta niistä tehdyt päätelmät ovat vääriä, hän uskoo.

Fakta

Keskiajan käsityöläiset

 1300–1500-luvuilla Itämeren alueen kaupunkilaisista neljäsosa oli käsityöläisiä.

 Käsityöläismestarit olivat usein vaurasta väkeä. Mestariksi päästäkseen käsityöläisen piti suorittaa paitsi työnäyte myös lunastaa kaupunkilaisoikeudet. Niitä vaadittiin, jos halusi harjoittaa muurien sisällä kauppiaan tai käsityöläisen ammattia.

 Käsityöläisten ammattikunnat valvoivat jäsenistöään tarkasti. Esimerkiksi mestareiden määrä oli rajoitettu. Ideana oli, että verstaat olisivat samankokoisia, niissä olisi saman verran työvoimaa ja tasalaatuiset tuotteet olisivat samanhintaisia. Käytännössä eroja kuitenkin oli.

 Käsityöläisistä vauraimpia olivat kultasepät, mutta myös leipurit olivat verokirjojen mukaan äveriäitä. Tämä kertoo siitä, että kaupunkilaiset eivät itse juuri paistaneet leipää.

 Ammattikunnilla oli suuri vaikutus koko kaupungin elämään. Ne järjestivät köyhäinhoitoa ja ammatillista koulutusta, osallistuivat kaupungin puolustukseen ja ylläpitivät kaupunkirauhaa.

"Aiemmassa tutkimuksessa on katsottu sääntöjä mutta ei sitä, miten niitä on sovellettu", Ojala toteaa. "Vain harvoin, jos koskaan, leskiä koskeneissa kiistoissa oli kyse sukupuolesta. Taustalla oli aina jotain muutakin."

Ojala on tutkinut käsityöläisten yrittäjäkulttuuria 1350–1620-lukujen Lyypekissä, Riiassa, Tallinnassa ja Tukholmassa. Lähteinään hän on käyttänyt muun muassa kaupunkien tuomiokirjoja, kaupunkivalakirjoja, ammattikuntien sääntöjä ja kirjeitä.

Niihin nojaten hän väittää, että leskillä oli itse asiassa varsin hyvät mahdollisuudet jatkaa ammatissaan.

Muut käsityöläiset saattoivat kyllä valittaa leskistä ammattikuntansa vanhimmille, mutta syynä oli bisnes eikä sukupuoli.

Esimerkiksi lyypekkiläinen teurastajamestari Jacob valitti raadille leskestä, jonka olisi sääntöjen mukaan pitänyt luopua ammatistaan. Lesken mieheltään perimää mestarinpaikkaa näet kärkkyi jo kyvykäs kisälli.

"Kuinka ollakaan tämän nuoren kisällin oli määrä avioitua Jacobin tyttären kanssa. Siksi Jacob yritti savustaa leskeä pois", Ojala antaa esimerkin.

"Keskiaikaista kulttuuria on kuvattu kollektiiviseksi. Oman edun tavoittelu meni kuitenkin aina ammattikunnan edun edelle. Jos sääntöjä pystyi kiertämään, niitä myös kierrettiin."

Siksi ammattikunnat pyrkivät sitomaan jäseniään yhteen muutenkin kuin säännöillä. Leskiä kannustettiin ottamaan uudeksi puolisokseen toinen mestari tai kisälli. Ammattikunnan jäsenistä moni oli sukua keskenään. Sukulaisuuden toivottiin ehkäisevän pahimpia kieroiluja.

Rajoituksissa oli kyse myös ammattikunnan maineen ylläpitämisestä. Kenenkään ei haluttu polkevan hintoja tai pilaavan mainetta kehnoilla tuotteilla.

Siitä killat olivat hyvin tarkkoja, ettei leski saanut ottaa puolisoa toisesta ammattikunnasta – ainakaan jos halusi jatkaa omaa työtään. Kahden alan taitojen yhdistämisen yhden katon alle katsottiin tuovan liian suuren kilpailuedun.

Kaikesta päätellen käsityöläisnaiset jatkoivat ammattinsa harjoittamista miehensä kuoltua. Ammattikuntien johtoon heitä ei tiettävästi missään hyväksytty, mutta moni johti verstastaan leskenä jopa 20 vuotta.

Aiemmassa tutkimuksessa on väitetty, että 1500-luvulta alkaen naiset olisi syrjäytetty ammattikunnista ja käsityötuotannosta. Maija Ojalan mukaan näin ei ollut käynyt ainakaan 1600-luvun alkuun mennessä. Lesket päinvastoin saivat ammattikuntien säännöissä lisää pelivaraa.

Mitä seuraavina vuosisatoina tapahtui, sitä Ojala toivoo pääsevänsä selvittämään seuraavaksi.

"Sitten voisin ottaa mukaan myös Turun kaupungin. Sieltä ei ole säilynyt ammattikuntien sääntöjä ennen 1600-lukua", Ojala kertoo.

 

Maija Ojala väittelee Tampereen yliopistossa 18. lokakuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!