Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääketieteen Nobel meni sisäisen navigaattorin löytäjille

Me suunnistamme hippokampuksen ja entorinaalisen aivokuoren solujen avulla. Alzheimer-potilaat eksyilevät, koska tauti vahingoittaa ensimmäisenä juuri noita aivoalueita.

Tiede
 
afp photo / geir mogen / ntnu
Edvard ja May-Britt Moser tutkivat aivojen kykyä hahmottaa olinpaikkaa.
Edvard ja May-Britt Moser tutkivat aivojen kykyä hahmottaa olinpaikkaa. Kuva: afp photo / geir mogen / ntnu

Lääketieteen Nobelin palkinnon saivat puoliksi John O'Keefe Lontoon University Collegesta sekä aviopari May-Britt Moser ja Edvard Moser Trondheimissa sijaitsevasta Norjan teknillis-luonnontieteellisestä yliopistosta.

Kolme tutkijaa selvitti, miten aivojemme sisäinen navigaattori toimii.

He löysivät hermosoluja, joiden avulla tiedämme, missä olemme, ja löydämme tien paikasta toiseen.

Artikkeliin liittyvät

Nuo solut sijaitsevat hippokampuksessa ja entorinaalisella aivokuorella eli juuri niillä aivojen alueilla, joita Alzheimerin tauti ensimmäisenä vahingoittaa. Siksi sairauden ensimmäisiin oireisiin kuuluu, että potilas eksyy.

Saman hermosolujoukon toimintaan pohjautuu ihmisen kyky muistaa asioita elokuvamaisena tapahtumaketjuna.

Alzheimerin tauti turmelee myös tämän: tautiin sairastunut ei pysty palauttamaan mieleensä, mitä äsken tapahtui.

Myös esimerkiksi aivoepilepsia ja äkillinen sydämenpysähdys voivat vaurioittaa hippokampusta ja entorinaalista aivokuorta.

"Kun meillä on hyvä ymmärrys siitä, miten aivoalueet toimivat normaalisti, voimme tutkia, miten taudit vaikuttavat niihin", kuvaa Itä-Suomen yliopiston molekulaarisen neurobiologian professori Heikki Tanila nobelistien työn merkitystä.

"Lisäksi on aivan mullistavaa, että valtavan monimutkainen mekanismi aivoissa on selvitetty", hän jatkaa.

Tuoreet nobelistit ratkaisivat ongelman, joka on askarruttanut filosofeja vuosisatoja. Miten ihminen pystyy suunnistamaan monimutkaisissa ympäristöissä? Paikantamisen kykyhän on ihmiselle ja muillekin eläimille elintärkeä.

Yli 200 vuotta sitten saksalainen filosofi Immanuel Kant arveli, että ihmisellä on joitain henkisiä kykyjä luonnostaan, kokemuksista huolimatta. Hänen mukaansa käsitys tilasta oli tällainen mieleen rakennettu asia.

Tätä voitiin tutkia kokeellisesti jo 1900-luvun puolivälissä.
Edward Tolman
tarkkaili labyrintissä vilistäviä rottia ja huomasi, että ne oppivat suunnistamaan.

Hän ehdotti, että rottien aivot luovat kognitiivisen kartan.

Sen, miten tällainen kartta voisi muodostua, keksi John O'Keefe.

Hän löysi vuonna 1971 kokeissaan rottien aivojen hippokampuksesta eli aivotursosta soluja, jotka aktivoituivat aina, kun rotta oli tietyssä paikassa huoneessa. Kun rotta siirtyi eri kohtaan, toiset solut piristyivät.

O'Keefe päätteli, että aivoissa on paikkasoluja, jotka ilmoittavat eläimelle, missä se on.

"Hermosoluja on kymmenen potenssiin yksitoista eli hirmuinen määrä. Ja tutkija löysi yksittäisiä soluja, joista on luettavissa varsin abstraktia tietoa, kuten se, missä eläin sijaitsee ympäristöönsä nähden", Tanila toteaa.

Paikkasolujen aktivoitumisen aiheuttavat ympäristössä näkyvät maamerkit. Siksi myös rotta, jolla on aika huono näkö, suunnistaa näön perusteella.

Paikkasolut eivät sammu pimeässä, eikä sokeuskaan vaimenna niitä. Tasapainoaistista tuleva tieto auttaa paikkasoluja hahmottamaan, milloin eläin on kääntynyt ja kuinka pitkän matkan se on liikkunut.

O'Keefe päätteli, että hippokampus tuottaa useita karttoja, kun paikkasolut aktivoituvat eri ympäristöissä. Paikkasolujen yhteistyön tuloksena aivot voivat säilyttää myös muiston siitä, millainen ympäristö on.

Moserin tutkijapariskunta kartoitti vuonna 2005, millaisia ominaisuuksia on entorinaalisen aivokuoren hermosoluilla. Alue syöttää tietoa hippokampukselle ja sijaitsee aivan sen vieressä.

Näin löytyivät niin sanotut koordinaattisolut eli ristikkosolut. Nimensä mukaisesti ne järjestävät lähiympäristöä kartan koordinaatiston tavoin. Ne pystyvät hahmottamaan mistä tahansa mielivaltaisesta pisteestä toiseen kuljetun matkan ja suunnan.

Paikkasoluja ja koordinaattisoluja mittaamalla saatuun tietoon perustuu laite, joka pörrää yksikseen jo aika monella suomalaisellakin pihalla.

Se on itseohjautuva ruohonleikkaajarobotti.

John O'Keefe löysi paikkasolut.
John O'Keefe löysi paikkasolut.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!