Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fysiikan Nobel sähköpihien valojen kehittämisestä: Ratkaisevana läpimurtona sininen led-valo

Kolme tutkijaa palkittiin sinisen led-valon kehittämisestä. Keksinnön avulla syntyivät kirkkaat ja energiaa säästävät lamput, joita on jo kaikkialla arjessamme.

Tiede
 
Kyoshino / getty Images, AFP
Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura.
Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura. Kuva: Kyoshino / getty Images, AFP

Fysiikan Nobelin palkinnon vuonna 2014 jakavat japanilaiset Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja japanilais-yhdysvaltalainen Shuji Nakamura tehokkaiden ja sähköä säästävien led-valojen kehittämisestä.

Palkinto annettiin etenkin sinistä valoa lähettävän ledin kehittämisestä 1990-luvun alussa.

Vasta sininen led-valo yhdistettynä aikaisemmin keksittyihin punaiseen ja vihreään led-valoon tuottaa valkoista valoa.

Näitä puolijohteisiin perustuvia valonlähteitä on kaikkialla.

"Hienoa, että kaikki palkittiin. Ledien energiatehokkuus on iso juttu", totesi Aalto-yliopiston professori Risto Nieminen tiistaina. Sinisen led-valon kehittäminen oli kauan Nobel-ennustajien listoilla.

Led-valoja on kotien valaisimissa, pyöräilijöiden otsalampuissa ja autojen valonheittimissä sekä televisioissa, kännyköissä ja tietokoneissa. Kameran salamavaloissa on ledejä. Ultravioletilla led-valolla voidaan jopa puhdistaa vettä.

Led-valoilla on useita etuja perinteisiin hehkulamppuihin ja loisteputkiin verrattuna. Hehkulampussa ehkä prosentti sähköenergiasta muuttuu valoksi, kun ledien tehokkuus on yli 50 prosenttia.

Ledit kestävät käyttöä satakertaisesti hehkulamppuihin verrattuna. Niiden käyttöikä voi olla 100 000 tuntia.

Led-valot ovat parhaimmillaan myös erittäin kirkkaita eivätkä kuumene kuten infrapunataajuudella energiaa harakoille säteilevät hehkulamput.

Led on lyhenne sanoista light-emitting diode eli valoa lähettävä diodi. Diodissa on kaksi puolijohdetta liitetty yhteen. Kun lediin johdetaan sähkövirta, ledit lähettävät valohiukkasia puolijohteiden välisestä kerroksesta.

Fotonit ponkaisevat ledissä liikkeelle suoraan, kun hehkulampuissa sähkövirta ensin kuumentaa hehkulangan, jolloin energiaa kuluu hukkaan.

Tehokkaimmat ledit tuottavat jo samalla teholla yhtä paljon valoa kuin kuusitoista tavallista hehkulamppua, Nobel-komitea arvioi perustelussaan.

Nykyisin noin viidennes maailman sähköntuotannosta kuluu valaistukseen. Led-valojen avulla valaistukseen kuluisi parhaimmillaan enää neljä prosenttia, arvioi brittiläinen tutkija Frances Saunders uutistoimisto Reutersille.

Sinisen ledin salaisuus on puolijohde galliumnitridi. Materiaalin kehittäminen vei vuosia.

Infrapunaista ja punaista valoa säteilevät ledit kehitettiin jo 1960-luvulla ja vuosia sen jälkeen vihreät.

Ensimmäiset vihreät ledit eivät kuitenkaan olleet kovin kirkkaita. Valkoiseen valoon tarvittavan sinisen valon tuottaminen ledeillä onnistui vasta 1990-luvun alussa.

"Puolijohteissa materiaalin laadun pitää aina olla hyvä. Niitä pitää myös pystyä douppaamaan", Nieminen painottaa.

Se tarkoittaa, että materiaaliin pitää pystyä lisäämään yhdisteitä, jotka parantavat puolijohteen toimintaa. Sinistä valoa tuottava led syntyi magnesiumin avulla.

Palkituista Akasaki syntetisoi ensimmäisenä tarpeeksi laadukasta galliumnitridiä Amanon kanssa. Nakamura kehitti valmistamisessa tarvittavaa teknologiaa.

Nakamura sai vuonna 2006 Millennium-teknologiapalkinnon paitsi sinisen myös vihreän ledin kehittämisestä.

Tutkijat kehittivät toisistaan riippumatta myös sinisen laservalon, jollaista käytetään muun muassa Blueray-soittimissa. Koska sinisen valon aallonpituus on lyhyt, sinisellä laserilla pystyy tallentamaan ja lukemaan enemmän tietoa kuin muilla aallonpituuksilla.

Valkoisia led-valoja voi tehdä kahdella tavalla. Sinisellä valolla voi virittää fosforia siten, että se lähettää punaista ja vihreää valoa. Yhdessä kolmesta väristä muodostuu valkoista valoa. Toinen keino on asentaa valaisimeen sininen, punainen ja vihreä led.

Fysiikan Nobelin palkinto myönnettiin nyt 108. kerran. Palkinnon arvo on 800 000 euroa.

Akasaki työskentelee Meijon yliopistossa ja Amano Nagoyan yliopistossa. Nakamura on tutkijana Kalifornian yliopiston Santa Barbaran kampuksella.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!