Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Agakonna leviää Australiassa

Tiede
 
jack picone alamy
Epäonnistuneesti kotoutettu agakonna uhkaa kanta-australialaista eläimistöä.
Epäonnistuneesti kotoutettu agakonna uhkaa kanta-australialaista eläimistöä. Kuva: jack picone alamy

Suomessa on taas päästelty suusta populistisia sammakoita, kun jotkut ovat rutanneet maahanmuuttajia syrjäytyneiden nuorten varjolla. Australiassa kotouttaminen onkin täysin epäonnistunut, nimittäin agakonnien tapauksessa.

Agakonnia tuotiin Etelä-Amerikasta 1930-luvulla Koillis-Australiaan pitämään aisoissa kuoriaisia, jotka söivät sokeriruokoviljelmiä. Konnat kuitenkin levisivät luontoon.

Tuoreen tutkimuksen mukaan konnat ovat kehittyneet ennätysajassa niin nopeiksi loikkijoiksi, että niiden evoluution vauhti hämmentää tutkijoita. Agakonnia on nyt 200 miljoonaa, ja ne leviävät jo 60 kilometrin vuosivauhtia kohti Länsi-Australiaa. Aluksi rintama eteni kymmenen kilometriä vuodessa.

Jopa 25-senttiseksi kasvavat agakonnat liikkuvat pimeällä ja syövät pienempiä eläimiä. Konnat ovat lisäksi myrkyllisiä, joten niitä syöville krokotiileille käy usein köpelösti.

Agakonna on siis epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan mätä hedelmä. Tosin se on syytön tilanteeseensa – konna on integroitunut liiankin hyvin Australiaan, jonka luonto on omasta takaa täynnä myrkyllisiä mönkijöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!