Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kala oudoimmasta päästä

Tiede
 
A. Flynn Solent News
Macropinna microstoma -kiikarikala tiirailee ympäristöä päänsä läpi. Suun yläpuolella olevat kuopat ovat kalan sieraimet, eivät silmät.
Macropinna microstoma -kiikarikala tiirailee ympäristöä päänsä läpi. Suun yläpuolella olevat kuopat ovat kalan sieraimet, eivät silmät. Kuva: A. Flynn Solent News

Tukholman saaristosta etsitään vedenalaisia vehkeitä. Ihmisen kehittämät laitteet ovat jo niin tarkkoja, että ne osaavat melkein erottaa ruotsalaisen kalastajan venäläisestä sukellusveneestä.

Ehkä apuun tarvittaisiin kiikarikaloja. Niillä on erikoiset kiikarisilmät, joilla ne näkevät yläpuolellaan lipuvat kalat ja pieneliöt lähes olemattomassa valossa.

Veikeimpiä ilmestyksiä on Macropinna microstoma -kiikarikala, jolla on nesteen täyttämä, läpinäkyvä pää. Silmät ovat pään sisällä. Kala tiirailee tavallisesti ylöspäin mutta osaa myös kääntää silmänsä eteenpäin. Se elää pohjoisissa merissä noin 600 metrin syvyydessä, viimeisten valonsäteiden rajamailla.

Samaan heimoon kuuluvalta Bathylychnops exilisiltä ei varmasti jäisi sukellusvene huomaamatta. Sen ylöspäin katsovissa kiikarisilmissä on ainutlaatuiset lisäsilmät, jotka on suunnattu alaspäin. Tuplasilmien takana on vielä silmän kaltaiset elimet, jotka keskittävät valoa pääsilmiin.

Kiikarikalat kuuluvat sillikuorekaloihin. Ne ovat sukua Itämeressäkin eläville kuoreille eli norsseille. Norsseja lienee ropissut sivusaaliina, kun Ruotsi kylmän sodan vuosina dynamiittikalasteli syvyyspommeilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!