Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Runsas maidonjuonti voi olla yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin

Tiede
 
Thrond H. Tronskdahl / Lehtikuva
Tuoreen tutkimuksen mukaan runsas maidon juominen saattaa jopa altistaa luunmurtumille.
Tuoreen tutkimuksen mukaan runsas maidon juominen saattaa jopa altistaa luunmurtumille. Kuva: Thrond H. Tronskdahl / Lehtikuva

Maitotuotteet eivät vahvistakaan luita. Laajassa ruotsalaistutkimuksessa havaittiin, ettei runsas maidon juominen suojannut ikääntyviä ihmisiä luunmurtumilta. Lisäksi runsas maidonkulutus voi olla yhteydessä ennenaikaisen kuoleman riskiin.

Tutkimusta johtanut Karl Michaelsson Uppsalan yliopistosta spekuloi, että mahdolliset haitalliset terveysvaikutukset voivat liittyä laktoosiin ja galaktoosiin. Eläinkokeissa molempien sokereiden on havaittu lisäävän solujen oksidatiivista stressiä ja pitävän yllä kroonista tulehdustilaa.

Michaelssonin mukaan maitotuotteita on pitkään mainostettu estämään osteoporoottisia murtumia, mutta asiaa selvitelleet tutkimukset ovat tuottaneet ristiriitaisia tuloksia. Siksi ruotsalaisryhmä päätti selvittää asiaa edelleen.

Selvityksen alla oli, lisääkö maidon kulutus oksidatiivista stressiä, mikä puolestaan lisäisi murtumien riskiä.

Tutkimusaineistossa oli mukana yli 61 000 naista ja yli 45 000 miestä, 39–74 ikävuoden väiltä. He vastasivat kysymyksiin lähes sadan ruoka-aineen käytöstä. Lisäksi kaikilta selvitettiin taustatiedot, kuten paino, pituus, sosiaaliekonominen asema ja siviilisääty. Naisia seurattiin kaksikymmentä vuotta ja miehiä, joiden ryhmä oli jo lähtökohtaisesti iäkkäämpi, seurattiin yksitoista vuotta.

Seuranta-aikana 15 541 naista kuoli, 17 252 naista sai murtuman ja heistä 4 259 lonkkamurtuman. Miehistä kuoli 10 112, murtuman sai 5 066 henkilöä, ja heistä lonkkamurtuman saaneita oli 1 166 henkilöä.

Naisten kohdalla havaittiin selvä yhteys maidonkulutuksen ja ennenaikaisen kuoleman välillä. Toisin sanoen naisilla, jotka joivat päivittäin kolme lasia maitoa, oli korkeampi riski kuolla ennenaikaisesti kuin naisilla, jotka joivat vähemmän kuin yhden lasin maitoa. Miehillä yhteys kuolleisuuteen oli pienempi kuin naisilla, mutta tilastollisesti merkittävä. Luunmurtumien riskiin maidonkulutuksella ei ollut vaikutusta.

Teoria maidon ja oksidatiivisen stressin yhteydestä sai tutkimuksessa tukea. Runsaasti maitoa kuluttavilla oli merkkejä oksidatiivisesta stressistä. Sen sijaan fermentoituja maitotuotteita – kuten jogurttia tai juustoja – runsaasti kuluttavilla murtumien ja ennenaikaisen kuoleman riski oli selvästi pienempi. Tämä voi liittyä nimenomaisesti siihen, että niiden laktoosipitoisuus on tavallista vähäisempi.

Tutkijat varoittavat tekemästä tutkimuksen pohjalta hätäisiä johtopäätöksiä, sillä tutkimus ei kykene osoittamaan syy-seuraussuhteita.

Tutkimuksen tulokset pitää vähintään toistaa ennen kuin niiden pohjalta voi antaa minkäänlaisia ravitsemussuosituksia. Tutkimuksen pohjalta ei kuitenkaan voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, etteikö korkealla maidonkulutuksella voisi olla myös haitallisia terveysvaikutuksia.

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal.

 

Oikaisu 29.10. kello 8.19: Toisin kuin alkuperäisestä uutisen otsikosta saattoi ymmärtää, maidonkulutuksella ei ole tutkimuksen mukaan vaikutusta luunmurtumien riskiin.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!