Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orkidea kuin nigerialaiskirje

Tiede
 
Christian Ziegler Minden Pictures
Mehiläinen haksahtaa Coryanthes-orkidean ansaan kerta toisensa jälkeen kuin suomalainen autokauppias afrikkalaisnaisen miljoonaomaisuuteen.
Mehiläinen haksahtaa Coryanthes-orkidean ansaan kerta toisensa jälkeen kuin suomalainen autokauppias afrikkalaisnaisen miljoonaomaisuuteen. Kuva: Christian Ziegler Minden Pictures

Parittelukauden alussa eteläamerikkalaisella Euglossini-suvun mehiläisellä on uskottavuuspulma. Millä vakuuttaa lajitoverinsa suurista aikeistaan?

Yhtäkkiä se törmää kauniiseen orkideaan, joka tuntuu kuin kuiskaavan sille: täällä on kaikkea, mitä tarvitset hankkeeseesi. Kasvi erittää lumoavan tuoksuista ainetta, jota mehiläinen himoitsee voidakseen houkutella naaraita.

Innostunut mehiläinen syöksyy pää edellä kukkaan mutta tipahtaakin kasvin kannua muistuttavaan huuleen. Se joutuu kiipeämään ainoaa tarttumapintaa pitkin kohti kannun nokkaa.

Mutta siellä on ansa: nokka sulkeutuu, ja kasvi kiinnittää mehiläiseen siitepölypaketin. Eläin pääsee irti vasta, kun siitepöly on kiinnittynyt. Hölmistynyt mehiläinen ei tajua tulleensa huijatuksi vaan suuntaa oitis toiseen samanlaiseen kukkaan. Tällä kertaa mehiläiseen tarttunut siitepöly irtoaa orkideaan ja kasvi pölyttyy.

Tämäntyyppinen etelänmaalainen huijaus on niin vanha, että sen tajusi jo Charles Darwin. Orkideoiden ja mehiläisten suhde on oppikirjamainen esimerkki kahden lajin yhteisestä evoluutiosta – kasvit ovat erikoistuneet puijaamaan juuri tiettyä mehiläislajia, joka myös on kasvista riippuvainen.

Hyväuskoisia hölmöjä pörräsi maapallolla jo liitukaudella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!