Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdessä järvitilastossa Suomi on yhä kärjessä

Maapallolla on uuden laskennan mukaan 117 miljoonaa järveä

Kaikki maailman järvet on laskettu ensi kerran. Vain runsas tuhannesosa järvistä on Suomessa.

Tiede
 
Esko Kuusisto
Jordan McAlister Flickr Vision
Yhdysvaltain Oregonissa sijaiseva Crater Lake on maan syvin (594 metriä) ja maailman yhdeksänneksi syvin järvi. Se on romahtaneen Mazama-tulivuoren kraatterissa.
Yhdysvaltain Oregonissa sijaiseva Crater Lake on maan syvin (594 metriä) ja maailman yhdeksänneksi syvin järvi. Se on romahtaneen Mazama-tulivuoren kraatterissa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä uskoo löytäneensä kaikki maailman järvet. Niitä on uuden laskennan mukaan 117 miljoonaa.

Tulos on merkittävä. Arviot järvien määrästä ovat viime vuosikymmeninä vaihdelleet välillä 5–50 miljoonaa.

Vuonna 2006 ilmestynyt laaja tutkimus tosin päätyi peräti 304 miljoonaan järveen. Uudet tulokset julkistettiin syyskuussa järvikonferenssissa Italiassa.

Järven pienimmäksi kooksi sovittiin 20 aaria – eli 0,2 hehtaaria tai 2 000 neliömetriä.

Järvet laskettiin satelliittikuvista. Yhdysvaltalaiset, ranskalaiset, ruotsalaiset ja virolaiset tutkijat kävivät läpi 57 784 Landsat-satelliitin kuvaa.

Se vei neljä vuotta. Järvien erottaminen satelliittikuvista ei ole helppoa. Järvien koon alarajaksi määritelty 2 000 neliömetriä vastaa seitsemää Landsat-kuvan pikseliä. Maa on pilvinen pallo, joten kokonaiskuva piti koostaa kuin palapeli. Samea vesi, tumma metsä ja vuoren varjo hämäävät. Jään peittämät järvet piileksivät talvella.

Tutkijat kehittivät pinnan heijastusominaisuuksiin perustuvan mallin, joka poistaa mahdollisimman hyvin virhelähteet. Testimaana oli Ruotsi, jossa on 227 000 järveä. Virhe oli alle kolme prosenttia.

Robert Harding mvphotos
Baikal on maailman järvistä vanhin. Kuva on Olkhonin saarelta.
Baikal on maailman järvistä vanhin. Kuva on Olkhonin saarelta.

Uusi laskenta on ensimmäinen, jossa myös lammet on aidosti laskettu. Mukana ovat myös tekoaltaat ja isoimmat maatalousalueille padotut vesivarastot. Näitä on yli miljoona.

Koko laskennan tuloksessa voidaan pitää todennäköisenä muutaman miljoonan virhettä.

Järviä on myös syntynyt ja hävinnyt kiihtyvää vauhtia viime vuosikymmeninä. Tuhansia järviä on muodostunut vuoristoalueilla sulavien jäätiköiden jättämiin painanteisiin.

Ikiroudan sulaminen on yhdistänyt pieniä lampia. Kiihtynyt eroosio on liettänyt järviä umpeen, ja sateiden väheneminen on kuivattanut niitä. Ilmiöt liittyvät osin ilmastonmuutokseen.

Lampia on runsaasti tropiikissa, jopa preerioilla ja erityisesti arktisella alueella.

Godong Uig getty images
Kuolleenmeren suolaa kerrostuu rannoille veden haihtuessa.
Kuolleenmeren suolaa kerrostuu rannoille veden haihtuessa.

Järviä on jopa Etelämantereella. Sen kuuluisin järvialue on Dry Valleys, jossa on hyvin erilaisia järviä. Osa on supersuolaisia. Yhdessä on noin kuuden metrin paksuinen jääpeite, josta sulaa kesän aikana 1–2 metriä.

Maakohtaisia määriä ei valitettavasti laskettu. Hanketta perusteltiin erityisesti sillä, että järvillä on merkitystä ilmakehän kasvihuonekaasutaseiden kannalta.

Suomi, Ruotsi ja Norja ovat laskeneet järvensä tarkasti.

Suomessa on vuonna 1985 valmistuneen järvilaskennan mukaan 187 888 vähintään viiden aarin suuruista järveä ja lampea.

Kun lasketaan vähintään 20 aarin kokoiset järvet, Suomen järvien määrä lienee 170 000.

Meillä olisi siis vain 0,14 prosenttia maailman järvistä.

Deagostini getty images
Ohridjärvi Makedoniassa on Euroopan vanhin.
Ohridjärvi Makedoniassa on Euroopan vanhin.

Järviä on maapallon maa-alueilla keskimäärin 86 kappaletta sadalla neliökilometrillä. Suomessa vastaava luku on vain 50, mikä kuulostaa harvalta. Maapallolla on sentään miljoonia neliökilometrejä järvettömiä alueita.

Suomesta kyllä löytyy sadan neliökilometrin karttalehti, jolla on 1 960 lampea ja järveä. Alue on Inarinjärven pohjoispuolella. Jos koko maa olisi tällaista aluetta, Suomi voisi julistautua kuuden miljoonan järven maaksi!

Jos yksittäiset järvet ovat isoja, järvien tiheys jää pieneksi. Meillä on 47 järveä, joiden ala on yli sata neliökilometriä. EU:ssa on 93 yli sadan neliökilometrin järveä. Kanadassa näin isoja järviä on 563, Venäjällä ja Yhdysvalloissa kummassakin noin sata.

Yhdessä vertailussa Suomi on yhä kärjessä. Järvien osuus Suomen pinta-alasta on kymmenen prosentin tuntumassa. Kanada häviää prosentilla. Ruotsin kanssa tarvitaan jo maalikameraa.

Kirjoittaja on Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!