Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taivaan kerroksista ei ole luovuttu

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Alkuperäiskansat pitivät taivasta kupuna, joka kaartuu maan horisontin ylle. Kalevalassa seppä Ilmarisen tulikipinät putosivat maahan "läpi kuuen kirjokannan, läpi taivosen yheksän".

Euroopassa taivaan kerroksia oli taruissa yleensä yhdeksän, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen Tähdet ja Avaruus -lehden 7/2014 kolumnissa.

Taivaan kerrosten ideaa on lainattu eri teoksiin. Esimerkiksi Dante Alighierin Jumalaisen näytelmän paratiisissa on kymmenen kerrosta. Kahdeksaa niistä hallitsevat Aurinko, Kuu, kiintotähdet ja planeetat. Yhdeksäntenä on kristallitaivas ja ylimpänä Empyreum, Jumalan asuinsija.

Nykyinen tieteellinen maailmankuva ei tietenkään tunnista tällaisia kerroksellisia taivaita – eihän?

Ilmakehän tutkija sanoisi, että taivaan kerrokset ovat tropo- , strato-, meso-, termo- ja eksosfääri. Vasta eksosfäärin ulkopuolella alkaa tyhjä avaruus.

Ja mitä sanoisi avaruusfyysikko? Hänen mielestään ilmakehän jälkeen taivaista löytyy vielä ionikehä ja plasmakehä. Niiden ulkopuolella on Maan magneettikehä ja magneettivaippa – ja sitten vielä heliosfääri ja sen aurinkotuuli.

Tähtitieteilijä näkee vielä tätäkin kauemmas taivaisiin: Aurinkokuntaamme ympäröi Oortin pilvi. Ja sehän kuuluu Orionin kierteishaaraan, jossa kotigalaksimme Linnunrata sijaitsee. Sekin on osa isompaa "taivaankehää", sillä Linnunrata kuuluu Neitsyen galaktiseen superjoukkoon. Ja niin edelleen . . .

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!