Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilon määritelmä muuttuu

Mittayksikköjen suuri uudistus toteutunee ennen vuotta 2020. Ampeeria määritetään Suomessa.

Tiede
 
sirpa räihä hs
Tohtori Antti Mannisen ryhmä tekee ampeerin uudelleen määrittämiseen liittyviä kokeita Mittatekniikan keskuksessa Espoon Otaniemessä.
Tohtori Antti Mannisen ryhmä tekee ampeerin uudelleen määrittämiseen liittyviä kokeita Mittatekniikan keskuksessa Espoon Otaniemessä. Kuva: sirpa räihä hs

Mittayksikköjen suurin mullistus sitten 1800-luvun lopun oli jo toteutua tällä viikolla.

Tiistaina Ranskan Versailles'ssa alkaa SI-mittayksiköistä päättävä yleinen paino- ja mittakonferenssi CGPM. Tavoite on määritellä metrijärjestelmän perusteet uudelleen. Mutta se ei toteudu nyt.

"Muiden yksiköiden määritelmät ja niiden mittaukset voisivat jo kelvata. Mutta kilogramman ei vielä", sanoo sähkömetrologian ryhmäpäällikkö, tekniikan tohtori Antti Manninen. Hän on töissä Mittatekniikan keskuksessa (Mikes) Espoon Otaniemessä.

Tausta

Mittayksiköt ovat sukulaisia

SI-järjestelmä on yritys standardoida maailman mitat. Se vaikuttaa joka päivä kaikkien ihmisten elämään. Esimerkiksi ilman tarkasti määriteltyä sekuntia tietoliikennesatelliitit eivät toimisi.

SI:n periaatteet tulevat Ranskan vallankumouksesta. Vanhat pituuden yksiköt, kuten kyynärä ja jalka, haluttiin korvata yhdellä yksiköllä. Näin syntyi metri.

Siitä johdettiin kymmenjärjestelmän avulla kerrannaisia, kuten senttimetri ja kilometri. Eri mittoja olisi näin helppo vertailla.

Ajatus jäi elämään. 1700-luvun lopusta lähtien metri, kilogramma ja sekunti ovat levinneet yleiseen käyttöön. Perusyksiköt yritetään saada niin vähiin kuin mahdollista.

Kolmen alkuperäisen lisäksi käytämme ampeeria (sähkövirta), kelviniä (lämpötila), kandelaa (valovoima) ja moolia (ainemäärä). Loput yksiköt ovat näiden seitsemän johdannaisia.

Mannisen johtamat mittatekniikan asiantuntijat eli metrologit tekevät Suomessa uraauurtavaa tutkimusta. He yrittävät määritellä ampeerin eli sähkövirran perusyksikön uudelleen.

Nykyisin ampeeri määritellään sähkömagneettisten voimien ja sitä kautta kilogramman avulla.

Siinä on kuitenkin ongelma. Kilogramma ei ole vakio vaan muuttuu hitaasti ajan mittaan. Ampeerikin siis muuttuu.

Kilogramman määritelmä perustuu yhä iridiumin ja platinan seoksesta tehtyyn prototyyppiin. Sitä säilytetään Ranskan Sèvres'ssä.

Prototyypin massa voi kuitenkin hieman muuttua. Sen pinnan kemialliset muutokset vaikuttavat myös itse perusyksikköön, kilogrammaan.

Metrikin muuttui aikoinaan. Alun perin sen piti olla yksi kymmenesmiljoonasosa pohjoisnavan ja päiväntasaajan välisestä etäisyydestä. Tämän tarkka mittaaminen oli kuitenkin vaikeaa. Metri määriteltiin prototyypin avulla, eikä se pysynyt vakiona.

Siksi metri on nykyisin sidottu valon nopeuteen. Metri on matka, jonka valo kulkee tyhjiössä 1/299792458 sekunnissa. Sekunti taas on sidottu cesium-atomin värähtelyyn.

Sähkömagneettisen säteilyn klassisen teorian luoja, fyysikko James Clerk Maxwell, ehdotti mittayksiköiden uutta määrittelyä jo vuonna 1870.

Mittayksiköt tulisi sitoa luonnonvakioihin ja atomien muuttumattomiin ominaisuuksiin. Sen jälkeen yksiköt pätisivät kaikkialla universumissa. Epätarkoista mittauksista ei voisi enää syyttää "mittatikkuja".

Maxwellin ehdotuksille on nyt 2010-luvulla tekniset edellytykset, Manninen sanoo. Hänen ryhmänsä Mikesissä hioo ampeeria. Se aiotaan sitoa alkeisvaraukseen, joka on yksi luonnonvakioista.

Ryhmä testaa alkeisvarauksen arvoa. Työ tehdään tarkasti kolmen eri koejärjestelyn avulla. Niiden pitää tuottaa ristiriidattomat tulokset. Lopputulos on universaali ampeerin määritelmä.

Ampeeri, kilogramma, mooli ja kelvin aiotaan sitoa neljään eri luonnonvakioon: alkeisvaraukseen sekä niin sanottuihin Planckin, Avogadron ja Boltzmannin vakioihin. Mannisen työnä ovat ampeeri, alkeisvaraus ja osittain myös Planckin vakio.

"Sähkön mittayksiköt on vuodesta 1990 toteutettu tarkemmin kuin virallisella määritelmällä."

Nuo määritelmät siis vain virallistetaan?

"Tietyssä mielessä kyllä. Kokeilla varmistamme, että kolme eri ilmiötä tuottaa ristiriidattomat tulokset luonnonvakioille."

Alkeisvarauksen mittaamiseen yksittäisistä elektroneista Mikes käyttää Aalto-yliopiston kehittämää sinis-porttia. Se on herättänyt maailmalla paljon huomiota.

Portin on toimittava alle 0,1 asteen päässä absoluuttisesta nollapisteestä eli noin 273 asteen pakkasessa. Vain silloin pienen pienet osaset käyttäytyvät halutusti.

Suomessa jäähdytystä on kehittänyt esimerkiksi Blue-Fors Cryogenics -yhtiö, joka on maailman johtavia yrityksiä alalla.

Juuri näin mittayksikköjen kehittäminen tuo muuta hyötyä. Sivutuotteena syntyy uutta tiedettä ja tekniikkaa.

Metrologien päätehtävä on kuitenkin luoda Maxwellin hahmottamat mittayksiköt. Milloin ne tulevat voimaan?

"Neljän vuoden päästä ollaan todella lähellä", sanoo Manninen. Silloin kokoontuu taas SI-mittayksiköistä päättävä yleinen paino- ja mittakonferenssi.

Kuohuviinipullot saavat vielä odottaa.

Korjaus kello 13:13: James Clerk Maxwellin nimi korjattu oikeaan muotoonsa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!