Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokkokalan tasa-arvoinen uusperhe

Tiede
 
Jürgen Freund Nature Picture Library
Vuokkokalat vaihtavat tarvittaessa sukupuoltaan, kun johtava naaras kuolee.
Vuokkokalat vaihtavat tarvittaessa sukupuoltaan, kun johtava naaras kuolee. Kuva: Jürgen Freund Nature Picture Library

Eduskunta äänestää tänään tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Merissä transsukupuoliset homoliitot ovat olleet arkipäivää jo miljoonia vuosia. Disneyn Nemo-elokuvista tuttu värikäs vuokkokala syntyy urokseksi mutta omaksuu tarvittaessa uuden identiteetin, jos ryhmän etu sitä vaatii.

Vuokkokalojen perheyksikössä yksi kala kehittyy isoksi naaraaksi, joka lisääntyy kookkaimman uroksen kanssa. Muut kalat ovat pienempiä, eikä niille kehity toimivia sukurauhasia.

Ennen pitkää johtava naaras kuolee, jolloin kalat järjestyvät transsukupuoliseksi uusperheeksi. Kuolleen naaraan siippa kerää painoa ja muuttuu itse naaraaksi. Se saa parin seuraavaksi isoimmasta uroksesta, joka kehittyy sukukypsäksi.

Vuokkokala joutuu sietämään ympäristön myrkyllistä piikittelyä ilmeisen luonnottomista elintavoistaan. Kalat elävät symbioosissa merivuokkojen kanssa niiden polttavien lonkeroiden keskellä. Kalat ovat kuitenkin immuuneja merivuokon polttiaisnesteelle. Merivuokko tarjoaa kaloille suojaa, ja vaihtokauppana se saa kalojen tiputtamia ruoanjämiä.

Kalan kromosomisto ei muutu, vaikka sukupuoli vaihtuu. Naaraiksi syntyneillä on edelleen XX- ja urokseksi syntyneillä XY-kromosomit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!