Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kättely kultainen, pippalot punakkana

Tiede
 
Jürgen Freund Nature Picture Library
Eräät kovakuoriaiset, kuten kuvan Charidotella sexpunctata, muuttuvat innostuessaan helakanpunaisiksi.
Eräät kovakuoriaiset, kuten kuvan Charidotella sexpunctata, muuttuvat innostuessaan helakanpunaisiksi. Kuva: Jürgen Freund Nature Picture Library

Linnan juhlissa humaltuminen on amatöörin virhe. Kun niin kuitenkin käy, voi tarjota hyvää selitystä. Tiedelehdissä on kerrottu trooppisten kovakuoriaislajien värinvaihtelusta, ja lukija halusi kokeilla sitä itse.

Länsi-Guineassa elävä kuoriainen Tmesisternus isabellae on kuivassa auringonpaisteessa kauniin kullanhohtoinen, mutta kosteissa oloissa se muuttuu turpean punakaksi.

Kiinalaiset tutkijat ovat kehittäneet kuoriaisen innoittamana uudenlaista painomustetta. Se vaihtaa väriä etanolihöyryjen vaikutuksesta. Pieniä kiteitä sisältävä, väriä vaihtava muste tekisi rahan väärentämisestä hankalaa.

Pohjoisamerikkalainen Charidotella sexpunctata -kilpikuoriainen puolestaan osaa muuttua kultaisesta punaiseksi, kun se parittelee tai sitä ärsytetään.

Eläimen monikerroksinen kuori on täynnä nanokokoisia uria, joihin tiivistyy kosteutta. Kun urat ovat täynnä, valo heijastuu tasaisesti ja kuoriainen hohtaa kultaisena.

Innostuneen tai säikähtäneen kuoriaisen meikki sen sijaan pettää: se poistaa nesteen kuorestaan, jolloin heijastus katoaa ja kuoren alla oleva punainen väripigmentti tulee näkyviin.

 

OIKAISU 12.12.2014 Uutisessa kerrotaan virheellisesti, että Tmesisternus isabellae -sarvijäärä elää Länsi-Guineassa. Laji elää Indonesiaan kuuluvassa Länsi-Uudessa-Guineassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!