Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kusimanse hämmentää Tampereella

Tiede
 
James Davies / Alamy
Kääpiökokoisiin mangusteihin kuuluva kusimanse on ärhäkkä mutta sosiaalinen veijari.
Kääpiökokoisiin mangusteihin kuuluva kusimanse on ärhäkkä mutta sosiaalinen veijari. Kuva: James Davies / Alamy

Tappara rämpii jääkiekon Liigassa hävittyään viimeksi Pelicansille. Pitkäaikainen heittopussi Ilves taas pärjää paremmin kuin aikoihin, ja Kärpät porskuttaa.

Tapparakin voisi vaihtaa kirveensä eläinhahmoon. Mainio valinta toteemieläimeksi olisi afrikkalainen kusimanse, joka kuuluu mangusteihin. Se on kaukaista sukua kissapedoille ja kärpille.

Nimi tulee afrikkalaisesta alkuperäiskielestä. Aiemmin kusimanse tunnettiin mangona, mutta nisäkkäiden nimistötoimikunta päätyi suosittamaan uutta nimeä vuonna 2008, vaikka tamperelaisjäsenet vastustivat sitä.

Kusimanseja (suku Crossarchus) on neljää lajia. Ne elävät Länsi- ja Keski-Afrikan metsäisillä seuduilla. Eläin painaa keskimäärin kilon ja kasvaa 30-senttiseksi.

Kusimanse on hyvin reviiritietoinen eläin. Se viihtyy 10–20 eläimen laumoissa. Kusimansen parittelu on ripeää ja korutonta. Saaliinsa eläin tappaa usein yhdellä puraisulla kaulaan. Kusimanset ovat taitavia kaivamaan. Ne syövät enimmäkseen pieniä jyrsijöitä, hyönteisiä ja joskus marjoja.

Vankeudessa kusimanselle käy kuin monelle uransa lopettaneelle kiekkoilijalle. Se lihoo holtittomasti ja ärhentelee, jos siltä yritetään viedä ruokaa pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!